Byggahus.se
Min pappa avled i april i år efter att ha varit sjuk i flera års tid. Han var även ägare till en större villafastighet i en kommun i södra Stockholm. Som enda barn till mina båda, sedan 1995 skilda och separerade, föräldrar och just nu boende ensam i en hyresrätt är jag nu den som ombesörjer dödsboet efter min pappa. Min mamma är fortfarande vid liv. Förutom villan uppförd 1973-74 på 127 kvm i markplan, 127 kvm biutrymme i källarplan, en större trädgård samt tillhörande garage finns även ett par MC, två bilar vilket den ena är en VW Caddy från 2015 samt en del möbler och inventarier av begränsat värde.

Det enda som har blivit renoverat i huset sedan mina föräldrar köpte 1989 är sovrummen och v-rummet som fått nya golv, ommålade tak samt även ommålade väggar/nya tapeter även hallen har fått ommålade väggar dessa renoveringar skedde mellan 1996-1999. Taket lades om 2012 och det stora badrummet totalrenoverades 2015. Utöver detta är huset i originalskick och mycket utslitet samt nedgånget. En del av stödmur en som håller upp trädgården ut mot gatan rasade ihop 1994 och pappa försökte laga den under sommaren 1996 eller 97 vilket visade sig att han inte klarade av själv varpå han gav upp och muren har sedan dess förblivit i det skick den hade efter den rasat samman. Uppvärmning är dels elradiator i varje rum samt en luftvärmepump från 2021 som sitter monterad i v-rummet på övervåningen.

Stambyte eller omdragning av el har aldrig skett, fönstren är original samt att vinden är oisolerad. Ventilationstypen är självdrag förutom en installerad ventilationsfläkt i det renoverade badrummet. Huset är byggt på berg med lättbetong som grund, stomme samt bjälklag av trä och fasad av kalksandsten (Mexitegel). Vad beträffar källaren så har den en ihållande unken doft som funnits där så länge jag kan minnas så fuktskada är att mistänka utan att veta då tester ej ännu gjorts av någon. Husets vattenmätare var, av kommunen, tänkt att bytas i maj men då huvudkranarna i original från 1970-talet ej kunte stängas av helt sa kommunens person som skulle byta mätaren att jag blir tvungen att kontakta en rörmokare för att byta ut kranarna vilket kan kosta runt 8000 kr (oklart och priset gäller före eller efter ROT) och måste göras före 1 dec. Vad beträffar garageporten har den problem då den är svår att stänga och måste bytas snarast. Garage och verkstadsutrymmen är belamrade med grejer. Övriga rum har också massvis med både och möbler äv lägre värde. I trädgården finns en större skrothög och gräset har en blivit klippt på hela förra sommaren och ej heller nu denna vår. Dels för att pappa ej orkade då han var sjuk och därefter för att jag ej hunnit än.

Häromdagen hade jag en mäklare på plats som kollade på fastigheten för att värdera den och satte ett pris till 4,5-5 miljoner SEK om den skulle säljas nu i befintligt skick. Detta anser jag vara lågt satt men mäklaren sa att det är vad fastigheten är värt med tanke på dess skick. Mäklaren sa också att den som köper fastigheten troligtvis kommer vilja totalrenoverat kåken. På banken finns ett lån på runt 700 000 kr och tillgångar över 1 miljon kr vilka nu används till att betala löpande kostnader så som el, vatten och avlopp osv. RUT och ROT får ej användas till dödsbon och en städfirma skulle kosta utan RUT runt 18000 kr.

Strax måste jag slutföra bouppteckningen och skicka in, ändra lagfarten på huset och därefter kan arvskifte ske. Dock då jag är student och min enda inkomst kommer från CSN kommer det bli svårigheter för mig att få banken att vilja låta mig överta lånet. Tanken från början var att sälja huset och köpa en lägenhet på 3 rum och sedan behålla de pengar som blir över. Men nu när fastigheten har det låga värde den har blir det inte mycket pengar över efter att städfirma, mäklare, skatt samt ny lägenhet är köpt. Detta gör att jag börjar fundera om det kanske finns andra alternativ för att få ut mer pengar från fastigheten vid en försäljning. Dock att ha kvar den en längre period gör att det tickar pengar. Huset har jag heller ej någon vilja att ha kvar och bo i någon längre period. I dagsläget åker jag endast dit över dagen och städar bland tillhörigheterna. Den dagen fastigheten står i mitt namn får jag dessutom bara behålla fastigheten eller hyreslägenheten i sex mån enligt det kommunala bostadsbolagets regler varpå fastigheten därefter måste säljas eller lgh måste sägas upp.

Hur skulle ni gjort för att få så mycket pengar som möjligt i slutändan?
 
Redigerat:
Frågan är om det är värt att göra nåt alls? Risken är att den som köper vill bygga nytt och då är ju allt bortkastat.
 
Om fastigheten inte är av intresse för dig så sälj. Mäklarens prisuppskattning låter optimistisk i mina ögon - med tanke på din objektsbeskrivning - men om jag vore du hade jag troligen velat bli av med detta fortast möjligt.
 
Om fastigheten inte är av intresse för dig så sälj. Mäklarens prisuppskattning låter optimistisk i mina ögon - med tanke på din objektsbeskrivning - men om jag vore du hade jag troligen velat bli av med detta fortast möjligt.
Varför bli av med det fortast möjliga? Du menar innan fler fel uppdagas som jag blir tvingad att åtgärda innan framtida försäljning?
 
Varför bli av med det fortast möjliga? Du menar innan fler fel uppdagas som jag blir tvingad att åtgärda innan framtida försäljning?
Jag menar ungefär så. Det låter inte som att du har tid, lust, möjlighet att renovera upp detta ens delvis. Därav mitt råd.
 
Det låter väldigt konstigt att man inte får hyra en bostad om man äger ett hus. Att de vill att man visar att man faktiskt bor i lägenheten förstår jag. Men att ägandet av ett hus skulle kunna vara ett problem låter konstigt. Får man inte äga en sommarstuga om man hyr heller?

När det gäller renoveringar är det inte mycket som lönar sig enligt min uppfattning. Bara det som måste fixas är fixat. Tömma och klippa gräset är nog bra. Men utöver vattenmätaren är det nog inte mycket som går att räkna hem.
 
Kan verkligen kommunen tvinga dig att sälja en fastighet du ärvt? Låter märkligt.
Nej men det kan säga upp mig från lägenheten vid ett visst datum då jag överskrider tidsramarna för hur länge man samtidigt som man bor i en av deras hyreslägenheter dessutom får äga en annan bostad. Det innebär ju att de indirekt tvingar mig att antingen sälja huset eller lämna lägenheten.
 
Med tillgångar på över 1M och lån på 700k borde du kunna lösa lånet?
Du skulle ju i så fall kunna hyra ut huset för att täcka de löpande kostnaderna och tjäna en liten hacka i väntan på att marknaden vänder
Men det löser förståss inte hyresvärdens regler om att du inte får äga en fastighet.

Beroende på livssituation hade jag städat ordentligt, klipp ner allt gräs/eventuell sly och sedan sålt i befintligt skick. Köparen lär planera in en totalrenovering ändå, och då kommer de vilja göra sina egna val.

Lägg krutet på att sälja allt lösöre på blocket eller fb marketplace. Men det är nog enklast om du under en tid faktiskt bosätter dig i huset så det blir smidigt att möta köparen.