Renovering Röda Grind

28k läst  152 svar

 1. Bernieberg
  Renoverare · Nivå 15
  Övervåning: Dörrar

  Dörrarna kan gott få ett eget inlägg. Alla innerdörrar är original så de var vi förstås rädda om. Dock målade så många gånger att snickeridetaljerna började försvinna bakom all färg. Så vi satte igång och skrapade allihop med varmluftspicka, spackel och färgskrapor. Det doftade gutt i verkstan de kvällarna av linolja och kåda. Men ganska drygt jobb att få allt trärent, hade nog varit värt att investera i en speedheater. Efter skrapning och lätt slipning målades alla dörrar med Ottossons linoljefärg i kulör NCS 0500-N. De gamla tryckena var inte så kul så vi valde att köpa nya och fastnade för en modell hos Byggfabriken.

  IMG_0607.jpg
  Skrapa, skrapa, skrapa

  IMG_0606.jpg
  Och skrapa

  IMG_0675.jpg
  Den 85-åriga blyertsmärkningen kom fram, gjorde oss lite varma i hjärtat och målades sen in så att nån annan kan hitta den om några generationer till.

  IMG_4677.JPG
  Färdigmålad dörr med nytt trycke.

  Till blivande badrummet behövde vi en smalare dörr en de gamla så det fick bli en ny. Fortfarande i massiv furu och med spegelsättning så lik våra gamla vi kunde ordna.

  Den befintliga balkongdörren tyckte vi inte var särskilt kul och den var från en annan tid än resten. Vi valde att sätta in en ny och efter många våndor hos designchefen @FruB fick vi fram en ritning på en fönsterpardörr med kittad ytter- och innerbåge som harmonierade fint med de gamla fönsterna. Vi köpte den av RM snickeri i Vimmerby och är supernöjda!

  IMG_2770.JPG
  Gamla dörren drar sista sucken medan den nya står och väntar utanför

  IMG_0744.jpg
  Skönt med fint väder

  IMG_0513 (1).jpg
  Badrumsdörr jobbas fram i CAD

  IMG_3016.JPG
  Fönsterpardörr och nytillverkad badrumsdörr på plats. Sovrumsdörren står och väntar på nästa lager linoljefärg.
   
 2. Bernieberg
  Renoverare · Nivå 15
  Övervåning: golv

  Hoppas ni orkar ett inlägg till ikväll för nu kommer golven in. Vi har kört samma golv på hela våningen, ett 20 mm massivt furugolv, lutat och vitoljat. Tanken är att dra det mot ett skurgolv med upprepade behandlingar men nu fick vi ett grundskydd från början.

  Först la vi ut lumppapp och ritade in var golvvärmeslingorna går. Därefter skruvades golvet med golv/listskruv. Väldigt trevlig skruv att jobba med. Även med slingorna markerade var det lite svettigt att skruva, speciellt vid vissa stråk där slingorna låg tätt. Röris lämnade en manometer på golvvärmefördelaren efter provtryckningen någon vecka innan, så där var vi ideligen inne och tittade :) Förutom lite färg på några dörrar var detta första ytskiktet som började komma på plats så det var riktigt skojigt. Direkt efter läggning gav vi golvet en omgång underhållsolja och efter lite torkning täckte vi det för att kunna jobba vidare.

  IMG_2268.JPG
  Biblioteket får golv

  IMG_2287.JPG
  ... och ett barnrum

  IMG_2323.JPG
  Färdigt!

  Innan vi la in golvet var det förresten lite pyssel vid spisen. Där satt en liten Roslagsspis med en plåthuv som vara rappad á la pizza och vi ville ha en lite pampigare kamin (som ni får se senare...) Runt kaminen låg kalksten på en gjuten blaffa i bjälklaget så efter rivning av spisen (gick till en sommarstuga via Blocket) och bygget runtomkring flytspacklade vi där spisen stått så att vi kunde lägga spån i nivå med resten. Detta hade vi skjutit lite på eftersom vi ändå inte tänkt lägga slingor under där nya spisen också skulle stå.

  IMG_0758.jpg
  Gamla spisen

  IMG_2852 kopia.JPG
  Borta!

  IMG_1138.jpg
  Fundamentet för spisen

  IMG_1375.jpg
  Spacklat till nivå med resten. Bra förstaprojekt med flytspackel!
   
 3. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 12
  Du får gärna posta inläggen när du vill
  Läser och njuter oavsett
   
  • Laddar…
 4. B
  Medlem Nivå 5
  Intressant och kul. Keep up the good work!;)
   
  • Laddar…
 5. maah
  Hobbysnickare · Nivå 14
  Kul med så väldokumenterat projekt och bra beskrivningar av moment!
   
  • Laddar…
 6. Bernieberg
  Renoverare · Nivå 15
  Övervåning: listverk, färg och lite tapet

  När sista slipdammet från spacklingen lagt sig började vi med lister. Till golv- och taklist hittade vi några fina profiler hos Södra, foder och fönsterbänkslister från ett lokalt hyvleri. I sovrummen satte vi enkel golvlist men i resten gjorde vi en förhöjd list. Den bestod av samma golvlist som i de andra rummen, en 4 mm MDF och en liten bröstlist på toppen. Till fönsterbänkarna använde vi planhyvlad furu som kexades ihop med fönsterbänkslisterna. Planhyvlat även till smygarna. Det var mycket pill innan allt var på plats men ganska kul och man blev bra på att gersåga :) Den trevliga listskruven användes även här och spacklades sedan. Lite bökigt om de ska ner en dag men vi bygger för att det ska sitta länge :)

  Med alla lister på plats blev det målning och lite tapetsering. Valde att göra det i den ordningen då vi inte har riktat några väggar eller tak så den lite vingliga charmen är kvar, men det ledde också till att det var svårt att få listerna att sluta helt tätt. Innan målningen var det ju enkelt att fixa sådant med lite fog. Alla snickerier är målade med Ottossons linoljefärg, NCS 0500-N. Till väggarna valde vi i huvudsak grått, en väldigt ljus i allrum och bibliotek men ganska mörk i master bedroom. Körde på Alcros färg Pashmina som ger ett väldigt matt men förhoppningsvis relativt stryktåliga resultat (så såldes den i alla fall in). Fin är den i alla fall. I taket blev det kritvitt. Tapeter kom upp i de två barnrummen. Här tog vi in hjälp då vi var lite trötta och tyckte att det var ett väldefinierat arbetspaket att leja ut. Blev väl sådär nöjda med arbetet, överenskommen snobbkant blev en halvvinglig kant inne i hörnet och några andra saker löstes inte så snyggt som vi hoppades på. Men inget av barnen har klagat i alla fall :)

  Lite bilder från denna fas av projektet:

  IMG_3193.JPG
  Snickeri i fönstret

  IMG_3197.JPG
  Fönsterbänk och list ihopsatta

  IMG_1127 (1).jpg
  Och lite foder

  IMG_3687.JPG
  Många hörn och inget av dem är vinkelrätt

  IMG_1658.jpg
  Hmm, hur ska man kunna sätta foder här? Någon har klantat sig...

  IMG_1089.jpg
  Eller förresten, här är en längd som kanske går att sätta dit?

  IMG_3565.JPG
  Takmålning pågår

  IMG_1012 (1).jpg
  Golvlister på tork. Fantastiskt med linoljefärg, det gick kanske åt en deciliter till detta arbetspasset.

  IMG_4691.JPG
  Tapet i barnrum. Musrstocken har även filtats i där den var dålig och är målad med silikat.

  IMG_4764.JPG
  Tapet i andra barnrummet

  IMG_4331.JPG
  Färg och lister börjar komma på plats i master bedroom

  IMG_4332.JPG
  Och en bild till från sovrummet

  IMG_1133.jpg
  De flesta listvarianterna på samma bild
   
 7. Bernieberg
  Renoverare · Nivå 15
  Avloppet läcker

  Livet är inte bara renovera ovanvåning. En sen kväll när jag höll på att brygga lite öl så var det mycket slabbande med vatten, diskade stora grytor och lastade köksavloppet ganska så bra. När jag var färdig och hade något ärende ner i källaren hörde jag ett dripp dropp och efter lite sökande såg jag att det kom från en lysrörsarmatur... letade vidare och såg att det hängde droppar här och där i taket. Sådär skön känsla i magen. Bara att riva puts, råspont och en massa sågspån i taket för att hitta ett gjutjärnsrör som sett bättre dagar. Det hade rostat ett ganska stort hål. Hade säkert varit så ett tag men röret var så fullt av fett och skit så det höll skapligt tätt ändå, så allt rann inte rakt ut. Bra att vi upptäckte det i alla fall. Trodde att det var plast hela vägen (plast i underskåpet och så långt man såg ned i sockeln och plast så mycket man såg av det vertikala i källaren men uppenbarligen en bit liggande gjutjärn kvar däremellan).

  Jaja, ingen jätteskada egentligen. Källaren är oinredd och inga bjälkar hade så djupa skador. Så det var bara att låta Anticimex torka ut det och sen få det återställt. Allt på hemförsäkringen och självrisken kvittades mot att vi rev och fixade lite själv. Rören fick vi förstås betala nya själv. Passade även på att dra nya vattenrör upp till köket och rensa bort sånt som var proppat längre upp i samband med renoveringen på övervåningen.

  Lite mer erfarna som husägare blev vi i alla fall :)

  IMG_2087.JPG IMG_2089.JPG IMG_2092.JPG IMG_2096.JPG IMG_2098.JPG
   
 8. whork
  Husägare · Nivå 7
  :sick:

  Gött!
   
  • Laddar…
 9. Bernieberg
  Renoverare · Nivå 15
  Övervåning: trappräcke och platsbyggda garderober

  Vi fortsätter med övervåningen. Nu börjar vi närma oss något färdigt. Men först lite mer snickerier!

  Det gamla trappräcket var någon 50-talshistoria med vinklade stålstänger. I rätt miljö kunde det kanske varit trevlig men inte i denna kåk så det åkte ut. Istället gav vi oss på att bygga ett eget som var lite mer tidsenligt och som vi tyckte var lite ståtligare. Det var ganska mycket pyssel och jag har för mig att jag räknade till 140 bitar innan det var färdigt. Vi använde färdiga spolar från Lundbergs. Stolparna, hattarna och överliggaren beställdes från Nordingrå. Vi köpte helt släta stolpar och fräste sedan några spår runt om samt faser. Då kunde vi få allt precis där vi ville ha det och allt blev symmetriskt. På tal om symmetri så gjordes en liten optimeringsrutin i Matlab, för er som är bekanta med det, där avstånden mellan spolarna räknades ut så att det skulle bli så jämnt fördelat som möjligt givet bredderna på de tre sektionerna. Inte för att det var nödvändigt utan för att man kunde göra det :) De sista bitarna var lite lister, planhyvlat och även någon spillbit golv gick åt. Vi byggde ganska högt med tanke på barnen, skulle man bara låta det estetiska styra hade det nog blivit någon decimeter lägre. När det var färdigt målades det med samma färg som övriga lister, en ganska dryg historia.

  Här är några bilder från bygget:

  IMG_9228.jpg
  Ramen på vinkeldelen passas in

  IMG_1717.jpg
  Det går framåt

  IMG_1719.jpg
  Färdigsnickrat

  IMG_9238.jpg
  På väg upp i trappan

  IMG_2681.jpg
  Lite fräsning

  IMG_9359.jpg
  Sista strykningen torkar

  image1.jpeg
  Byggde även en barngrind. Alla vi hittade var för smala eller såg ut som rymdskepp. Vi hade en avdankad spjälsäng på vinden så vi använde den ihop med beslag från en IKEA-grind och byggde på med lite list i botten. Både för höjdens skull och för att få den lite pampigare ihop med räcket.


  Garderober då... Min fru visste nog redan när hon föddes att hon vill ha rejäla platsbyggda garderober i sitt hus en dag. Sitter djupt inrotat och skulle kunna vara en anledning att köpa hus bara det. Vi hittade en firma i krokarna som jobbar med platsbyggda kök och de fick äran att bygga dem. Först var det mycket funderande vid ritbordet för designchefen. Tror utan att överdriva att det finns 15 uppritade förslag med olika fördelning av dörrar, speglar, lådor och hyllor. Det är besvärligt när leverantören säger att "vi kan göra precis som ni vill". Till slut kom vi i alla fall till skott och beställde. Garderoberna byggdes av askfanerad MDF och allt målades med samma vita kulör som tidigare målning. Invändigt trä till insatser och lådor är ek. Alla dörrar och lådor är innanförliggande. Moderna justerbara gångjärn men där leden sitter synlig utanför som på äldre variant.

  En dag var de till slut färdiga och lämpades av utanför dörren. Monteringen hade vi sagt att vi kunde fixa själv. Eländiga att baxa in och upp var de men till slut gick det. Fick även med en plywoodsockel med ställbara ben så när den väl var invägd var det i princip bara att rada upp stommarna och skruva ihop dem. Alla lådorna glider på Blum Movento expansionsbeslag som är helt underbara, speciellt för en mekanikingenjör. När allt var monterat sattes tak och golvlist som förkroppades ihop med de andra listerna i rummet. Garderoberna monterades som sagt i våg men annat kan man säga om golvet och taket. Taket lutar nog 40-50 mm på garderobernas bredd så det var verkligen nätt och jämt att listerna täckte.

  Garderobsbilder:

  IMG_3900.JPG
  Skaparprocessen kokar

  IMG_1256.jpg
  På besök hos leverantören och insatser är på gång. Så småningom upptäcktes att det behövdes dubbla sidor på insatsen för att lådorna skulle kunna öppnas då de krockade med dörrarna annars. Lyckligtvis möbelsnickarens bekymmer.

  IMG_1262.jpg
  Stommar på plats

  IMG_1264.jpg
  Första dörrarna och lådorna monterade

  IMG_1349.jpg
  Och en bild på insatsen monterad

  IMG_1360.jpg
  Nästan färdigt
   
 10. Mazen
  Inredare · Nivå 10
  Snyggt. Gillar verkligen gedigna inbyggnads snickerier. Vet du vad gångjären heter? Hade liknande på det platsbyggd kök och söker nu samma. Är dom blanka el antikmässing?
   
  • Laddar…
 11. Bernieberg
  Renoverare · Nivå 15
  Sandlåda

  Tar kort paus från övervåningen och går ut en stund. Det hade blivit dags för en sandlåda! Vi hade mycket annat att pyssla med så vi velade lite om vi skulle göra något riktigt enkelt, i princip en färdig från bygghandeln och några säckar sand. Men vi kunde inte riktigt låta det passera så vi bestämde oss för ett sjörövarskepp. Först lite ritningar i CAD för att få till proportionerna och jobba fram en idé kring konstruktionen. Sen en vällastad släp med tryckt virke och så var vi igång. Trevligt projekt där trots en del planering resultatet fick växa fram och tänkas ut lite efter hand.

  När snickrandet var i mål klädde vi insidan med fiberduk och körde hem två släp med sand från lokala grustaget. Sen var det bara att börja leka och den har varit härligt uppskattad av båda barnen.

  Lite bilder nedan. Sen tillkom ett lass sand till och en landgång byggdes, men inge bild på det inom räckhåll.

  IMG_1883.jpg


  IMG_1890.jpg
  Några reglar på plats
  IMG_1902.jpg
  Sjösättning!

  IMG_1903.jpg
  Under luckan har kaptenen sin rom

  IMG_1013.jpg
  En sen sommarkväll när det nästan var färdigt.

  IMG_1016.jpg
   
 12. Bernieberg
  Renoverare · Nivå 15
  Tack! Gångjärnen har varit uppe för diskussion på forumet innan också men det står dessvärre ingen beteckning synlig. Det är gjutna bitar med en väldigt svagt gul ytbehandling men det man ser när de är stängda är blankt. Om du vill kan du få kontaktuppgifter till leverantören så kan han kanske avslöja vad de heter.
   
 13. Mazen
  Inredare · Nivå 10
  Tack, skicka ett PM
   
 14. Bernieberg
  Renoverare · Nivå 15
  Övervåning: En början på badrum

  När vi jobbade på övervåningen visste vi att nästa projekt var att bygga in verandan. Detta medförde att vi skulle riva en stor del av gaveln under det blivande badrummet. Vi tyckte att det kändes lugnast att göra detta innan vi gjorde badrummet. Ifall något skulle röra sig vid rivning vore det tråkigt med spruckna fogar eller annat i badrummet. Risken var nog liten men better safe than sorry. Så badrummet las längre ned på projektlistan.

  Dock kom vi inte riktigt undan. Golvvärmen till badrummet skulle passera genom allrummet. Så för att kunna lägga golv i allrummet behövde vi lägga badrumsslingan på plats. Och för att göra det behövde vi göra färdigt bjälklaget i badrummet. Och för att göra det behövde vi detaljplanera allt så att placering av toa, brunn etc. kunde bestämmas precist. Blev ganska mycket att göra som först bara var ”några förberedelser” inför golvläggning i allrummet :)

  Satt mycket i CAD och försökte optimera layouten i badrummet. Ganska långsmalt rum så lite knepigt. Men till slut kom vi fram till en plan. Det blir en kommod i stil med garderoberna till höger när man kommer in. Nedsänkt tvättställ och inbyggnadsblandare med stor spegel innanför. Sen toa intill och längst in en dusch över hela rummets bredd. Golvet blir nog marmor i hexagonmönster och något vitt kakel på väggarna. Lite grovt men det fnulas fortfarande på besluten.

  En tidigare förberedelse var att vi växlade av bjälklaget inför öppningen av gaveln till verandan samt för att kunna ta bort lite av hjärtväggen längst ut mot gaveln. Detta gjordes strax efter att vi rivit färdigt på övervåningen. Den långa limträbalken längs gaveln har sen skruvats ihop med en ännu större som ligger på utsidan.

  IMG_2074.JPG

  IMG_2078.JPG
  Avväxling

  Bjälklaget i badrummet förstärktes till cc 300. Det gamla bjälklaget var synnerligen ojämnt och föll dessutom åt fel håll så det hyfsade vi till. Även här togs hjälp av lite ingenjörsmatte i Matlab. Mätte in bjälklagets höjder i en 3D-plot och gjorde sen motsvarande plot av hur vi ville ha det färdigt med fall. Sen bildades differensen så att vi fick en plot över hur det skulle justeras. Sen var det bara att mäta ned på ett antal punkter på bjälklarna, köra med cirkelsåg och till slut lite elhyvel. Nu är fallet nästan färdigt redan i bjälklaget.

  IMG_1601 (1).jpg
  Plottar som beskriver bjälklagets höjd. Längst ned till höger är utgångsläget och brunnen ska sitta nästan närmst i bilden, där bjälklaget är som högst... bilden ovan visar hur slutresultatet skulle bli och till vänster visas differensen.

  När bjälklaget var i ordnig gjordes en materiallista som rörmokaren fick leverera och sen la vi rören själv. Avloppet gjordes ihop med svärfar som är pensionerad röris. Gjorde bara så mycket som behövdes för att kunna stänga bjälklaget. Rören avslutades i bjälklaget så får vi fortsätta när vi river taket underfrån.

  Lite bilder från när vi höll på:

  IMG_0752.jpg
  En bild från när vi bara hade rivit och rensat lite.

  IMG_1373.jpg
  Någon har roat sig med att teckna lite på plankstommen 1929 :)

  IMG_1611.jpg
  Allt avlopp samt matningen till tappvattnet på plats.

  IMG_1646.jpg
  Isolerat med cellulosa

  IMG_1650.jpg
  Golvspån på plats. Här körde vi på färdigspårat, mest för att inte ge försäkringsbolag någon chans att gnälla på att det inte är enligt instruktionsboken.

  IMG_1652.jpg
  Golvbrunn

  När vi kommit så långt att golvvärmen var på plats stängde vi dörren och jobbade färdigt med övervåningen i övrigt. Detta var ca två år sedan. Nu när verandan är på plats har vi så smått återgått till badrummet och har väl en idé att det ska bli klart ”denna innesäsongen”. Håller på att regla och rikta upp väggar och tak samtidigt som vi beställer material till resten av rördragningen och el. Två dagsfärska bilder:

  DF3DC5F5-CA8C-4CCB-AE12-C36887EAE6EA.jpeg

  00D46956-75E6-4DBB-A48A-DA79C4511394.jpeg

  Nästa inlägg blir nog på färdig övervåning (förutom badrummet då...).
   
  • Laddar…
 15. Bernieberg
  Renoverare · Nivå 15
  Nästa inlägg skulle ju bli på färdig övervåning men livspusslet har ännu inte tillåtit något tillfälle där allt är tillräckligt städat för att visas upp :)

  Nåväl, har i alla fall fått gjort lite i badrummet uppe idag. Väggarna är utreglade med 45x45 men inbyggnadsbalandare och rörbockstöd kräver 70 så idag har jag kört med fräsen för att få nog djup där det ska sitta prylar. Fick även dit lite rör men för stunden ser det mest ut som ett råttbo. Några reglar bortmonterade för fräsning ska på plats och sen ska rören styras upp med de dedikerade plåtarna och väggbox ska monteras.

  08A4545F-AC77-4A0B-B470-824D1E498D1A.jpeg
  Visst ser det prydligt ut? Fördelning i kommod och inbyggnadsblandare i den urfrästa rutan. Längst bort är duschen.

  4EBF8F8E-8CED-4BE7-9A4F-AC1BAD12A24E.jpeg
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: