Byggahus.se

Renovering: Bönehus till bostad

 1. Hiréns
  Renoveringsnovis Nivå 9
  Efter en lång väntan och mycket papperstrassel blev det äntligen vårt!
  Bönehuset, eller kapellet, enligt prospekten uppfört 1921 på stock.
  Vi har själva inte sett någon stock än utan kallar det för lösvirke.
  Det står på krypgrund, eller så kallad torpargrund.
  På en detaljplanerad bostadstomt på 1000m2.
  På tomten står även Ålands äldsta båtmanstorp från tidigt 1700-tal.
  Kapellet och båtmanstorpet är förstås kultur-märkta, men på kapellet är fönstren, fasaden och plåttaket det enda kvar med k-märkning, på insidan får vi alltså göra vad vi vill.
  Tack vare k-märkningen kringsåg kommunen energikraven då det skulle registreras om från kapell till bostad. Så det finns något den är bra för ändå, den där jävla k-märkningen!
  Den för ju även med sig att vi inte får ändra fasaden och på övre våningens oinredda yta finns endast ett fönster, och vi får alltså inte ta upp för ett nytt. Detta gör att vi inte kommer få ha fler än ett sovrum till pga brandreglerna.
  Vi får alltså heller inte röra de existerande originalfönstren, och dom är mäktiga och medför ett lika mäktigt kallras. Vi har beslutat att installera nya fönster på insidan av de gamla.
  Dessa är bara några av de få problem en k-märkt kyrka från 1920-talet ger.
  Antingen slutar det i Ålands kanske mäktigaste bostad, eller så slutar det i skilsmässa.
  Häng med så får vi se! :crysmile:


  Jag vill tillägga att jag (Nathalie), är egenföretagare med ibland över 12 timmars arbetsdagar, och min man (Peter) är heltidsstuderande OCH arbetar dessutom. Vi kommer uppdatera så mycket vi kan och hinner men ha lite tålamod ifall vi blir tysta.
  Vi är 29 och 28 år, ännu barnlösa, med noll erfarenhet av renovering
  Planen är att göra allt utom vvs eller el själva.
  Kom gärna med input eller skrik med versaler om ni ser oss göra misstag! Tack och bock
   
  Redigerat 12 jan 18:03
 2. useless
  Självbyggare · Nivå 25
  Jag vet precis vad ni går igenom... Håller på att renovera en kyrka själv med k-märkt utsida och vilda västern invändigt. 78 kvadratmeter fönster har vi.
  Vi fick bråka en del med skatteverket för att få det klassat som bostad (småhus) innan renoveringen/ombyggnaden är klar, men från och med i år ska iallafall det vara klart.
  Ett stort problem i Sverige är att det är i stort sett omöjligt att låna pengar om inte huset är taxerat som småhus, men det kanske är enklare på Åland?

  Lycka till!
   
  • Laddar…
 3. Hiréns
  Renoveringsnovis Nivå 9
  Jo, jag har sett ditt projekt och som jag skrev, vårt kunde vara din lekstuga! :dizzy: jisses vilket mästerverk du köpt!
  Banken nämnde inget om detta och lånet gick bra. Kan bero på att det bott en herre här, troligen olovligt, sedan - 94 (men det var ju andra regler 94 förstås). Det fanns förstås noll ritningar av huset så det behövde tillverkas innan något bygglov kunde göras och sedan hade vi som krav att
  1. Skorstenen skulle vara felfritt besiktigad innan köpslutet gick igenom
  2. Bygglovet skulle gå igenom med besvärstid innan köpslutet gick igenom
   
 4. Hiréns
  Renoveringsnovis Nivå 9
  Vi fick alltså nycklarna i onsdags och började med att äta en pizza i mörkret på golvet.
  I torsdags fick vi el kopplat till ett av uttagen så att vi har en start.
  Huset har fjärrvärme och kommunalt el och avlopp och det enda som inte var urkopplat ur elcentralen var fjärrvärmesystemet.
  Elen i övrigt är en katastrof och hemmadraget, så det ska sen dras om av proffs bara isoleringen är på plats först.
  Så snart vi hade el började vi med att ta bort den enda väggen som ska bort, eftersom vi ännu inte hade några verktyg eller någon byggställning eller egentligen nåt förutom en lampa och två kofötter.
  Vi ville inte heller börja med att slita upp gamla golv och väggar och tömma isoleringen innan vi har ny isolering på plats.
  Vi tog åtminstone upp för att titta vad vi hade att jobba med, och så fick vi se hurdant golv det gömde sig under spånskivorna som legat över som vindskydd
  Isoleringen visade sig bestå av torv och spån.
  Vi har ännu inte bestämt hurdan isolering eller hurdana lager av vad vi ska lägga i golvet, så kom gärna med förslag! Det måste förstås andas och självklart hamnar ingen plast eller typ ångspärr i huset så det kan fortsätta andas.
   
  • Laddar…
 5. Hiréns
  Renoveringsnovis Nivå 9
  ... Sedan skulle vi ta ner väggen, trodde vi. Den visade sig vara troligtvis delvis bärande för sovrumsgolvet ovanför. Så vi kommer sätta upp en bärande balk i taket där för att få ett öppet kök /matsal.
  Anledningen till att det står sovrum bredvid köket är för att få det godkänt som bostad kunde vi inte ha ett sovrum på övre våningen utan att först ha en brandstege. Men det är och var alltså en matsal.

  Sista bilden är användbart virke vi hittills slitit ut. Sen har vi redan alldeles för mycket sopor förstås så imorgon ska jag beställa en container.
  Idag åkte vi över till Sverige och köpte en byggställning, en A-stege, en kap och ger såg, skyddsskor och annat smått och gott för att komma igång
   
 6. oscarwww
  Renoveringsnovis Nivå 5
  Ska bli intressant att följa.

  Fönster på insidan låter som en spännande lösning, ska den byggas in i en ny vägg då antar jag?
   
 7. Hiréns
  Renoveringsnovis Nivå 9
 8. Hiréns
  Renoveringsnovis Nivå 9
  Jo, det kommer ju ca 140mm vägg in ytterligare för att få en vettig isolering. Just nu är det ju bara lite packad spån i väggarna längst ner så allt ska slitas ut och byggas på inåt för ett någorlunda ok k-värde. Det är faktiskt också en detalj av projektet vi kommer överlåta åt experter förstås, fönstren alltså
   
 9. Ioo
  Medlem Nivå 1
  Häftigt!!!!
  Ska bli intressant att följa.
   
 10. En apelsin
  Nybyggare · Nivå 8
  Spännande! Jag ser fram emot att följa er resa.
   
 11. S
  Medlem Nivå 2
  Härligt projekt!
  Jag tror att ni bör leta rätt på en pensionerad snickare som kan vara ert bollplank.
  Lycka till!
   
 12. G
  Medlem Nivå 1
  spännande att följa, vilket hus !! kommer bli superfint :)
   
 13. ErikLtz
  Medlem Nivå 1
  Med viss kännedom om Åland så måste någon av Er ha hembygdsrätt på ön - grattis :)

  Och Ni vet säkert också att mycket i byggväg är klart dyrare "på ön" än på fastlandet, men man slipper förstås åka till Sverige och frakta tillbaks om man köper lokalt.

  Har själv någon andel i ett ställe förbi Godby som stod i något foto, i Sunds kommun, och Åland kan vara magiskt med den röda graniten och alla öar så igen, grattis till vad som kan bli ett spännande boende :)
   
 14. Snigla
  Allvetare · Nivå 25
  Udda, unikt och jättevackert hus!

  Önskar er lycka till på renoveringsresan - och oroa er inte över de gråa hårstrån renoveringen kommer skapa - vi försöker alla gömma våra härinne haha :)
   
  • Laddar…