Byggahus.se

Plattbärlag och lättbetongväggar???

 1. S
  Medlem · 204 inlägg

  stenhus05

  Medlem
  Hej!
  Bygger i lättbetong men funderar på att ta ett plattbärlag istället för lättbetongbjälklag som vi ursprungligen projekterat med. Någon med erfarenhet av plattbärlag?? Svårt att lägga? Gjutit in vvs, el etc?
  All info av intresse!!!
  mvh stenhus05
   
 2. I
  Medlem · 1 220 inlägg

  isolde

  Medlem

  Re: Plattbärlag och lättbetongväggar???

  Enligt Svenska Fabriksbetongföreningen kan man få spännvidder på över 10m med 70mm bjälklag.
  http://www.fabriksbetong.se/index.php3?use=publisher&id=29&lang=1

  Det låter fantastiskt bra, och som jag hela tiden varit inne på bjälklag i armerat lättbetong får kanske tänka om. Som jämförelse medger bjälklag i armerat lättbetong en spännvid på endast 6m.
  Plattbärlag levereras dessutom prefabricerat med hål för rör och annat.
   
 3. S
  Medlem · 204 inlägg

  stenhus05

  Medlem

  Re: Plattbärlag och lättbetongväggar???

  Hej, hej!

  Har nu lagt order på plattbärlaget. Verkar strålande vad det gäller eldragningar, vvs, vent etc. Lamputtag, elgenomförningar, hål för downlights etc kommer föringjutna. Behöver inte snickra innertak. För oss som har en lite krånglig konstruktion så betyder det att vi även kommer att slippa flera av våra balkar. Hade t ex en jäkla lång balk som troligtvis nu kommer att kunna armeras upp i själva bjälklaget. PÅ ett ställe tillåter den ländre spännvidden att vi kan lägga bjälklaget åt andra hållet vilket gör att vi kanske slipper en balk som hade krävts vid upplaget. De flesta platstillv. balkar över fönster och andra öppningar kommer också att kunna skippas och istället räknar vi med att använda vanliga prefab. Höjden på bjälklaget blir ungefär samma för oss som det hade blivit med lättbetongen men allt blir ju ingjutet från början s a s, golvvärmen etc. Höjden bestäms mycket av vad man väljer att gjuta in. Principen blir ungefär samma som att göra en platta på mark.
  Ja, återstår att se hur det funkar i verkligeheten ;D
  stenhus05
   
 4. I
  Medlem · 1 220 inlägg

  isolde

  Medlem

  Re: Plattbärlag och lättbetongväggar???

  Vad fick du betala per kvadratmeter? Vilken tjocklek?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.