Byggahus.se

OSB eller Plywood som väggbeklädnad i garage?

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Hej !

  Jag står i valet om jag ska sätta OSB eller Plywood i garaget. Jag ska inte ha gips över utan enbart skivorna jag väljer.

  Mitt dilemma är följande. Jag tänker måla skivorna jag väljer i vitt eller ljusgrått då jag ej vill ha träfärg. Jag tycker egentligen att OSB är ganska fult då jag inte gillar strukturen. Jag tänker att en målad Plywood blir hyfsat slät och fin. Utan att veta tänker jag att OSB:n är enklare att måla kontra Plywood då OSB är ganska glatt och plywooden är sträv/rå?

  Vad är era erfarenheter att måla på dessa material ?

  Jag vill komma undan med så lite arbete som möjligt då tiden är mitt största problem. Tanken är att inte spackla. Jag tänkte köra mjukfog i skarvarna och låta skruvskallarna vara synliga.

  konstruktionsmässigt hade OSB räckt gott och väl, jag ska bara sätta lite hyllor på väggarna.

  skicka gärna några bilder om ni har så kanske det underlättar mitt val. Tack på förhand !
   
 2. JoGu84
  Medlem Nivå 1
  Hej
  Jag har en plywood skiva som jag rollat vit färg på till köksön, du kan nästan inte se skillnad på den och täckskivan bredvid.
  Jag ska göra likadant med mitt garage till sommaren så jag kommer följa tråden. Vad jag minns vad det inga konstigheter att rolla färg på den

  Jag skulle välja Plywood för att det känns mer rent, vit / grå färg i ett garage det blir snabbt svarta missfärgningar och då känns plywooden mer lämplig att kunna torka av för att fräscha upp
   
 3. S
  Medlem Nivå 1

  Minns du vad du hade för färg ? Vanlig inomhusfärg?
   
 4. R
  Medlem · Nivå 8
  Plywooden är slätare än osb och lär således vara enklare att måla.
   
 5. ricebridge
  Husägare · Nivå 14
  Jag har sett välmålad OSB som väggbeklädnad. Det var inte vackert. Alls. Trots den ymniga mängden färg. Den även i mitt tycke fula strukturen syntes på långt håll.

  Vill du ha släta fina väggar snabbt så använd plywood, trots att det är dyrare.
   
 6. Svetsarmannen
  Medlem Nivå 2
  Jag satte upp osb-skivor på två väggar i garaget häromveckan. Satte 95x45 reglar emellan skivor och betongvägg för att undvika instängd fukt.
  Jag målade inte men tycker det ser bra ut omålat.
  Är absolut ingen ordning än då jag fick riva ner ett par hyllor som förvarade allt bröte (får se vad jag hittar på med det).
  Men slänger upp bild.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  5BB1C7CC-CEAB-4A92-9AEB-EEF67F57E03A.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  7E897841-F20C-4901-9BC2-F9623E239D9C.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  7F71E164-4520-4E7F-8C61-C9503DB4B2B1.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  112861E3-5EAC-4E6F-846E-046C06CE14B2.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  AC31F2B6-FC2B-4458-A32E-1027C672119D.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  655B173C-D1B9-43BD-9043-F8E01B25BC52.jpeg
   
  • Laddar…
 7. Tomtom79
  Medlem · Nivå 7
  Inte enbart för att vara motvalls så skulle jag säga OSB.

  Om du siktar på billig plywood kommer den ha ett antal kvastar som saknas mm så ytan kommer inte vara jämn. Därmed kommer en vägg med plywood se tafflig ut om du inte spacklar igen dessa innan målning. OSB däremot har en helt homogen yta. Visserligen med ett mönster men det är slätt och jämnt på det stora hela. Du har mönster överallt, på en konstruktionsplywood kommer du ha lite hack och hål här och där.

  Målar man den tycker jag det blir riktigt snyggt. Springorna kommer man förstås inte undan men gör man bygget smart kan man dölja det. I mitt fall med ELFA-skenor. Målet i ett garage är kanske inte att ha helt tomma väggar utan att nyttja väggarna maximalt så sätter man upp OSB med skarvarna vid bra reglar och sen täcker skarvarna med ELFA-skenorslipper man till och med att foga igen dem. Dessutom sitter skenorna där väggen bär som allra bäst.

  Väggarna är målade med vanlig inomhus-färg av märke Beckers. Grundade och täckmålade 2 gånger vill jag minnas. De kanske 25% av mina väggar som syns (där det inte är lådor eller grejor för) tycker i alla fall jag är riktigt snygga. Små skador, hack eller liknande syns inte eftersom hela väggen naturligt har små hack och skyggor i strukturen.
   
 8. Tomtom79
  Medlem · Nivå 7
  Kan ju tillägga att med vettig belysning (= flera lite klenare armaturer istället för en 1000wattare) så ser väggen bara vit ut på en meters håll. Jämför med inlägget ovan med omålad OSB som är klart mer spräcklig/fläckig eller vad man ska kalla det. Ett gammalt skruvhål är omöjligt att se om man bara skrapar bort flisor och kladdar på en droppe vit färg.
   
 9. Tomtom79
  Medlem · Nivå 7
  Däremot är ju OSB inte lika fint att montera grejor i. Förborrning är inte fel om man vill undvika att det flisar, beter sig mer som spånskivor än som rent trä kan man väl säga.
   
  • Laddar…
 10. S
  Medlem Nivå 1

  Tack för bilderna och tipsen! Det ser ok ut tycker jag ! Hade gärna velat se målad Plywood också som jämförelse.
   
 11. Tomtom79
  Medlem · Nivå 7
  Jagade själv bilder på exakt det du vill ha när vi skulle ha upp väggarna. Inte helt lätt att hitta tyvärr. Åkte ett varv runt lokala brädgårdar och skulle man ha plywood som var jämn och fin fick man hosta upp runt 450:- per skiva, när OSB gick på 150:-

  Sen valde vi till slut 18mm OSB. Tungt och jobbigt att montera men fanken så stabilt att hänga upp grejor i. Blir ju gärna att man sätter upp en 6x140 skruv att hänga nån skarvsladd i, sen några fler sladdar, sen några fler och till slut hänger 50kg på skruven :)
   
 12. R
  Medlem · Nivå 17
  Glöm bara inte att kolla så det inte är några brandspridningskrav som behöver beaktas.

  Det finns gips som går att skruva och hänga säker på med vanlig skruv om det skulle vara det primära med skivorna.
   
 13. davveno1
  Medlem Nivå 7
  Jag har precis satt plywood i mitt garage, håller på med taket nu sen är tanken att allt ska målas.
   
 14. S
  Medlem Nivå 1
  hade varit snällt om du kan skicka resultatet sen !
   
 15. S
  Medlem Nivå 1
  Det står ingenting om brandklassning i bygglovet. Då är det väl inget krav ?