Byggahus.se

montering av fotplåt

 1. M
  Medlem · 13 inlägg

  MBygg

  Medlem
  Hej! Har fått bytt tak av ett företag. Jag är osäkert på montering av fotplåten att skedd enligt regelverk. Som ni ser på bilden sker avrinning av regnvattnet från betongpannan via fotplåten in i hängrännan. Jag har utgått ifrån att fotplåten endast är ett skydd för att vattnet inte ska stänka tillbaka på fasaden vid stark regn och vind. Dvs vattnet ska rinna direkt från pannorna in i hängrännan. Borde pannorna inte räcker längre ner till hängrännan?
  Mitt problem just nu är att det verka finnas små glipor mellan fotplåten så att det kan hända att lite vatten rinner ner på fasaden vid vissa ställen. Hantverkaren har lovat åtgärda problemet men jag börja tror att problemet är inte gliporna men istället att fotplåten är felmonterad och att pannorna ligger för långt upp. Det är i alla fall min uppfattning när jag läser på nätet. Skulle avrinningen sker direkt ifrån pannorna så skulle vattnet inte heller kunna rinna mellan fotplåtsgliporna. Jag kan dock har fel. Därför skulle vara bra om det fanns ett regelverk i vilket jag kunde läsa efter och peka ut för hantverkaren hur det ska vara. Sådant regelverk måste ju finnas. Var hittar jag det isf och vad tycker ni hur det bör vara med fotplåten?
   
 2. T
  Medlem · 244 inlägg

  Tvapac

  Medlem
  Bilder behövs för att avgöra om det är ok.

  Finns olika skolor här. Men eventuellt vatten över duken ska gå över plåten till rännan, därav plåten ligger under duk. Men här finns olika skolor som sagt.
   
 3. M
  Medlem · 13 inlägg

  MBygg

  Medlem
  Tack för återkopplingen. Hittade en bild från i somras. Hoppas det duger. Längst upp till vänster ser du hur pannan ligger i normalfall, dvs direkt var fotplåten viker ner sig.
  Du säger att det finns två skolor att göra detta på men borde isf inte finnas två olika regelverk eller är sådant inte reglerad hur det ska göras? I alla fall försäkringar vill väl att det ser ut på ett särskilt sätt?
   
 4. C
  Självbyggare · 385 inlägg

  Chris11

  Självbyggare
  Tycker det ser bra ut med plåten. Dock är överhänget på pannan i minsta laget. Hade nog velat att sista pannan stuckit ut ca 3cm till.

  Som sagt, plåten skall i normalfallet leda vattnet på duken ner i rännan och pannan skall ta vattnet på pannan till rännsn. Vet att många snickare istället låter duken sticka ut några centimeter för att leda vattnet till rännan och sätter plåten på bärläkten för att dölja hålrummet under. Tror inte kapillärkrsften är stark nog för att dra fukt till spånten så bör fungera bra det med, speciellt på branta tak
   
  Redigerat 4 nov 2017 10:07
 5. S
  Medlem · Dalarna · 3 232 inlägg

  SueCia

  Medlem
  Tycker det ser ut som plåten är helt plan och att vatten blir stående på duken eller?
   
 6. C
  Självbyggare · 385 inlägg

  Chris11

  Självbyggare
  Tror det sitter en trekantskil under plåten vilket ändrar vinkeln. Idealiskt hade nog denna inte funnits men tror man lurar sig lite på fotot, det är nog lutning där, bara mycket mindre än taket.

  Dock så får inte sista pannan vila på plåten, men det sitter nog en läkt där nu, men hade varit bra med en dubbelkoll
   
 7. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Trekantskilen sitter där för att sista pannan ska få samma vinkel som pannan ovanför ,
  normalt ligger pannorna på varandra , den sista har ingen att ligga på , finns inte kilen så skulle den dyka häftigt ner , ser inget bra ut då
  Är det bara bra med tätsmörja mellan plåt och papp så gör det inget om lite vatten stannar i något veck , ska normalt inte bli något under pannorna , men 100% täta är inte pannor
   
 8. C
  Självbyggare · 385 inlägg

  Chris11

  Självbyggare
  Jo vet att trekantskil används så. Blir dock det problemet som är här. Hade varit bättre med duken på sponten och en bärläkt på högkant för att få till lutningen på pannan
   
 9. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Jag ser något annat , kanske fel , men du får rätta mig .
  Ligger sista pannan på plåten och inte på en bärning av något slag eller är det en synvilla
  Vatten från pannan kommer att svänga runt in under den p-g-a ytspänningen
  Då ska plåten vara så lång och knäckt så den går in ordentligt till sponttaket , men det kan man inte se på fotona om den gör det
   
 10. C
  Självbyggare · 385 inlägg

  Chris11

  Självbyggare
  Håller med TS behöver nog plocka fram stegen och ta bort en panna och ge oss lite mer bilder ur olika vinklar
   
 11. M
  Medlem · 13 inlägg

  MBygg

  Medlem
  Bilden är ifrån i somras och då var det helt plan. Anmärkte på detta och nu finns puytte lite mer fall dock så lite så att det inte syns med ögat.
   
 12. M
  Medlem · 13 inlägg

  MBygg

  Medlem
  Sista pannan vilar på plåten.
   
 13. M
  Medlem · 13 inlägg

  MBygg

  Medlem
  Plåten ligger på kilen. Takduken är fastlimmat på plåten och pannorna vilar på plåten. Ja, det kan lätt hända att vatten dras innåt pga pga ytspänning. Jag tror inte att det finns en fals på plåten längst inne. Får kolla senare om jag kan tar fler. Är inte riktig trygg på stegen.
   
 14. M
  Medlem · 13 inlägg

  MBygg

  Medlem
  Ska kolla igen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.