Byggahus.se

Mönsterbetong

 1. T
  Medlem Nivå 10
  • Laddar…
 2. M
  Medlem Nivå 6
 3. T
  Medlem Nivå 1
  Mycket smart ser bra ut. Det ser ut som du har svetsat på mönstret på en metalltunna? Hur är dimensionerna. Är det något man ska tänka på när det gäller diametern och vikten på hjulet? Tror du att det funkar om man har en bågformad kant?
   
 4. T
  Medlem Nivå 10

  Eftersom detta var första gången så är jag inte helt nöjd. Resultatet blev ok och man får säga att när det inte blev perfekt ser det mer levande ut.

  Angående måtten blev det ca 15x10 cm. Man måste ju räkna ut omkretsen och dela den så alla bitar bir lika.
  Angående vikten skulle jag bygga en platta där man kan lasta på vikt om betongen börjat brinna lite för mycket.
  Svårheten var just det. Att träffa rätt i tid
  Vikt skapade vi så här
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_7330.JPG
   
 5. T
  Medlem Nivå 1

  Hahaha snacka om levande last. Det behövs ganska stor tyngd alltså, två gubbar och mönsterrullen 150 - 200 kg? Ja jag tycker det ser levande ut framförallt den övre bilden där det ser ut som gatsten, som ju är ganska ojämn i sig. Den nedre har väl mer tegelform. Men hur djupa och breda var mösterränderna?
   
 6. T
  Medlem Nivå 10
  Sådan last behövs inte om allt går rätt vid gjutningen. Men att kunna lägga dit 50kg är nog bra. Räknade lite fel vid beställning av betong så en bil fick åka och hämta mer vilket lede till ojämn brinntid på olika ställen. Inte blev det lättare av att det regnade heller. Järnet på rullen är 12x12mm tror jag.
   
 7. P
  Medlem Nivå 4
  Har gjort min första egna mönsterbetong och är mer än nöjd med resultatet. Anläggningscement C28/35 S4 16 sten och lufttillsats. Såhär gjorde vi, vibba vid utläggning, sloda med LK sloda direkt efteråt. Vänta "lagom länge" sen tog och runda kanterna med ett kantstål. Vänta lite till och börja sedan köra över plattan med ett vinklingsbart långstål som man såg på någon bild ovan. Jämnade till vändkanterna med ett handstål. Pga ovana så tog stålningen lång tid så blev bråttom att stämpla. Sprayade släppolja på matrisen samt på betongen sen var det bara att lägga ut matriserna och slå till lätt med stampen. Körde vattendimma med högtrycken ovanför sen under kvällen innan täckte in det med plast. Vi var två nybörjare som gjorde detta så det går att få det bra även första gången, nybörjartur kanske vem vet .... :)
   
 8. Dheri
  Husägare · Nivå 10
  Snyggt, jag som hade bestämt mig för att skippa mönstret. Får se om jag om värderar det beslutet nu... Har du köpt eller hyrt matriserna?
   
 9. P
  Medlem Nivå 4
  Jag hyrde allt material, de är bara att testa. Jag gjöt 20m2 och det gick bra på två man. Dock ingen vind den dagen vi gjöt så det gav oss lite extra tid. Det är bara att testa, mycket roligare än att ligga på knä och lägga marksten!
   
 10. C
  Medlem · Nivå 11
  Det som talar för mönsterbetong är ju att även om man misslyckas till 30-40% så ser det ändå bättre ut än att bara t.ex. borsta betongen.
   
  • Laddar…