Byggahus.se

Matning till stugor

 1. Larsa
  Medlem · Stockholm · 3 352 inlägg

  Larsa

  Medlem
  Hej
  Har några stugor på sommarstället. Det är en huvudfastighet som nu matas från stolpe med markkabel. Från centralen går sedan en markkabel till liten central i gäststugan. Den kabeln är lite klen och det svajar i lamporna när element och dylikt slår på. Matningen till huvudfastigheten är lastgammal och skulle också behöva bytas. Utöve det så skall vi bygga ny bastu som behöver matning. Jag kommer låta elektriker sköta allt, men nu håller jag på och gräver så behöver bekräfta min grundidé.

  Min tanke är att gräva ny kabel från stolpen till krypgrunden under huvudfastigheten. Därifrån fördelar jag ut till huvudfastighetens samt till gäststugans och bastuns undercentraler. Jag kommer dra kabel delvis i krypgrunden för att slippa gräva sönder så mycket.

  Jag antar att 6mm2 markkabel är lämpligt. Jag kommer lägga slang för att dra i. Är det krångligt att dra i kabeln då den är så tjock? Slangen kommer ligga lite snirkligt för att runda berg på vissa ställen. Jag vet att elektrikern skall vara med och förlägga slangen, men jag skulle villa fylla igen på vissa gångvägar m.m. innan han komer

  Vilken kabel kör man?

  Tacksam för tips och idéer. /Larsa
   
 2. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 19 498 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Det är inte säkert att du får mata dina gäststugor på samma abonnemang, det kan krävas
  nätkoncession så låt inte nätägaren få syn detta...

  Vid all ledningsdimensionering så krävs minst följande uppgifter:

  • Önskad belastning. Ska det finnas spis i alla stugor etc? Det handlar om att välja säkring för kabeln till varje stuga. Ju större säkring desto grövre kabel... Bastu kräver ju lite effekt också men det går kanske inte samtidigt som spisen.
  • Avstånd i meter mellan alla punkter. Man bör ju alltid försöka gå kortaste vägen vilket alltså kan vara från mätarskåp eller annan byggnad.
  • Förimpedans i mätarskåpet, dvs om det är ett starkt eller svagt nät som matar stugområdet. Denna uppgift kan nätägaren hjälpa dig med.
  • Rent praktiskt är det också viktigt att titta på kopplingspunkterna, om det är praktiskt möjligt och lämpligt att utgå med nya huvudledningar från mätarskåp och de elcentraler som kan komma ifråga. Man vill ju helst att alla centraler ska ligga parallellt med varandra, inte under varandra. Det ska finnas plats på plintarna, eller plats att montera nya säkringar och plintar.

  Det kan alltså blir dyrt att blint lägga med 6 mm² då du kan behöva det dubbla.

  Är det mjuka och svaga böjar ska det gå bra att dra i kabel, men vid ett par tre böjar börjar det blir svårt. Vanliga markkablar är EKKJ, N1XV, FXQ, ACEFLEX.
   
 3. E
  Husägare · Sverige · 735 inlägg

  erkka

  Husägare
  Tips: använd Kabelskyddsrör med slät insida för enklare dragning
   
 4. Larsa
  Medlem · Stockholm · 3 352 inlägg

  Larsa

  Medlem
  Hej
  Tack för feedback. Idag ser det ut att vara 6mm2 från stolpen in i huvudfastigheten. Sen är det en skarv under huset som hänger löst och jag inte vågar röra, gamla kablar som sagt.

  Gäststugan matas idag med 2,5 mm2. Rör sig om ca 30m. Idag finns en bänkspis och två radiatorer. 6mm2 lär göra det bättre. Kommer dra om all el där. Ev kan en riktig spis vara aktuellt om det fungerar.

  I kommande bastu är det aggregatet, vvberedare och ev element som skall matas. Aggregatet lär ju bli 4-6kwh. Ca 30m här också. Vad tror ni det behövs för kabel och säkringar dit?

  Att gå upp till t.ex. 10mm2 från stolpe till krypgrunden, för att sprida ut på 6mm2 är inga problem. Är ca 10m från stolpen.

  Elmätare och huvudsäkringar sitter i skåp på stolpen.

  Stora frågan är egentligen om jag kan dra från stolpen till krypgrunden och sen dela upp till tre hus. Har nämligen lagt ned en slang i samband med ingrävning av fiber.
   
 5. S
  Medlem · 3 644 inlägg

  Slugge

  Medlem
  Kan du undvika att utföra kopplingspunkterna i krypgrund hade jag rekommenderat det, hellre då en åtkomlig låda på väggen.

  Är inte säkert att problemet ni upplever med spänningsfall kommer åtgärdas med grövre kablar, det finns även sträckan fram till stolpen att ta i beaktande, likaså behöver det inte vara något fel på kabeln bara för den är gammal, din elektriker kan isolationsprova faserna och strömbelasta PEN kanske är hur bra som helst.

  Hade gått genom jobbet med elektrikern på plats först för att ordningen ska bli rätt, är det berg blir det svårt att gräva, ska man tumma på djupet bör extra kraftiga rör användas.

  Lägg i en dragkrok i rören för säkerhets skull
   
  • Laddar…
 6. Larsa
  Medlem · Stockholm · 3 352 inlägg

  Larsa

  Medlem
  Tack igen.

  I huvudfastigheten funkar allt hur bra som helst, och där är det mycket mer last. Jag är mest orolig för den koppling som hänger löst under huset. Kablarna är isolerade med plåt, tjärpapp och papper, så det känns inte så bra att röra grejorna. Matningen verkar vara gammal, men central och dragningar i huset nyare (gamla men fräscha). Så nu är tanken att uppgradera matningen när vi ändå bygger till.
  Krypgrunden har en dörr in i det tilltänkta hörnet, och det är just där kanske 130-140 cm högt så åtkomst är inga problem

  Sen kanske man måste erkänna att jag planerade att gräva för ny matning till gäststugan och göra klart allt under hösten med elektriker. Men nu lyckades jag gräva av kabeln och eftersom gäststugan är mer eller mindre permanent upptagen så blev det lite mer akut.... :oops:
   
 7. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 19 498 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Om jag förstår dig rätt är det alltså 10 meter från mätarskåp till huvudfastigheten, och därifrån ytterligare 30 meter till gästhuset (ett av dem), totalt 40 meter. Med bänkspis och lite värme skulle man i värsta fall klara sig med 3x10 A dit. Tumregelmässigt skulle då 6 mm² räcka långt, dock utan att veta styrkan på nätet fram till mätarskåpet.
   
  • Laddar…
 8. Larsa
  Medlem · Stockholm · 3 352 inlägg

  Larsa

  Medlem
  Det låter bra. Elen verkar allmänt skum så det skall bli skönt att göra om. Skall se om jag kan få hit ngn elektriker nu under semestern för att rådslå.
   
 9. Larsa
  Medlem · Stockholm · 3 352 inlägg

  Larsa

  Medlem
  Uppföljning. Min plan tyckte elektrikern var bra. Blir ny kabel från stolpen in under huset där den förgrenas till varje hus/central. Han tyckte 6m2 räckte gott och väl till gäststugan. Fick go på att fylla igen kabeldiket så kommer han och koppar ihop allt.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.