Nu när det blivit minusgrader ute upplever min sambo att det är svårt att sova pga för torr luft. Vi bor i ett litet hus från -59 med ”självdrag”, dvs nästan obefintlig ventilation.

Har nu köpt en hygrometer och lånat en luftfuktare och det känns bättre men jag är lite orolig att det kan påverka huset negativt om det blir för fuktigt. Vad är rimliga nivåer i vårt hus på vintern? Just nu förbrukar vi en tank på 6 liter per natt och kommer upp i strax över 40%.
 
Det brukar sägas att mellan 40-60 % relativ luftfuktighet är behagligt att ha inomhus. Det är inte skadligt för huset.
 
 • Gilla
BirgitS och 1 till
 • Laddar…
Det bästa för er och huset är en bättre inomhusmiljö med en fungerande ventilation, har ni börjat fundera på det?
 
Har ni upp emot 3g/kubikmeter eller mer i fukttillskott inomhus börjar det bli för mycket fukt i inomhusluften. Då kan det bli problem med kondens på vind, bakom möbler som står mot ytterväggar osv.
 
Nu under vintern har vi riktigt låg luftfuktighet inomhus. Den är alltid under 30% Bor i ett gammalt timmerhus från 1896 med självdragsventilation. Vi är bosatta i Norrlands inland.

Låg luftfuktighet är inte på något sätt farligt för huset, jag skulle hävda att det bara är bra. Det torkar bort eventuell kondens från höst och sensommar. Det som är jobbigt med för låg luftfuktighet är att de som bor där får problem med sina slemhinnor.
 
 • Digital termometer och hygrometer som visar inomhus- och utomhustemperatur samt luftfuktighet.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • Gilla
mrPersson67 och 3 till
 • Laddar…
M Maalkl skrev:
Har ni upp emot 3g/kubikmeter eller mer i fukttillskott inomhus börjar det bli för mycket fukt i inomhusluften. Då kan det bli problem med kondens på vind, bakom möbler som står mot ytterväggar osv.
Hur räknar man på det? Tanken rymmer 6 liter och tar slut på en natt. Då har det stigit från 30 till drygt 40 % luftfuktighet. Sovrummet är 12 m2 men dörren är öppen och huset är 74 m2.
 
Du mäter temperatur och relativ luftfuktighet inne. Sen mäter du samma sak utomhus.
Därefter kan du skriva in din temperatur och luftfuktighet (RH) på en sida likt nedan och få fram absolut luftfuktighet i g/kbm. Du jämför absolut luftfuktighet mellan ute och inne och det ska hålla sig under 3g/kbm skillnad. (Det är i princip alltid fuktigare inne.)

https://www.ready.noaa.gov/READYmoistcal.php

Sen är det kanske ingen katastrof om det är tillfälligt högre fukttillskott i sovrummet men i andra rum med högt tillskott (badrum och kök) har man alltid frånluft just för att få ut fukten snabbt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.