HOBBY ARCHITECT
Nån här som vet vad det är för regler i kök i offentliga verksamheter? Får bara personal med kökskläder vistas i köket t.ex? Eller vad brukar det handla om?
 
Vad menar du med offentlig verksamhet här?

Det finns knappast någon lag som specificerar vad som är "kökskläder"
 
HOBBY ARCHITECT
O O skrev:
Vad menar du med offentlig verksamhet här?
Vet du inte vad offentlig verksamhet är?
 
Rimligen är det samma lagar och regler som alla andra restaurangkök?

Kommunen och Livsmedelsverket borde ha info.
 
HOBBY ARCHITECT HOBBY ARCHITECT skrev:
Vet du inte vad offentlig verksamhet är?
Ett kök i offentlig verksamhet och ett offentligt kök är inte samma sak.
 
  • Gilla
Sthlm_ och 3 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
HOBBY ARCHITECT HOBBY ARCHITECT skrev:
Vet du inte vad offentlig verksamhet är?
Vad är det? Menar du statlig och kommunal verksamhet?
 
  • Gilla
Alfredo
  • Laddar…
Du menar typ köket på ett särskilt boende eller liknande?

Verksamheter som hanterar och serverar livsmedel är skyldiga att ha skriftliga rutiner för hygien och livsmedelssäkerhet. Det finns checklistor också, för att se till att rutinerna följs.
Vill du veta vad som gäller, fråga den ansvariga för det aktuella köket!
För min del, jag har utbildning i livsmedelshygien (visserligen ett antal år sedan), är det självklart att den som hanterar livsmedel tar på sig rena kläder, sätter upp eller täcker ev långt hår samt tvättar sig noga - innan arbete påbörjas i köket.
 
HOBBY ARCHITECT
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Vad är det? Menar du statlig och kommunal verksamhet?
Ja, såklart.
 
HOBBY ARCHITECT HOBBY ARCHITECT skrev:
Ja, såklart.
Menar du regler för själva köket, typ byggande och utformning av lokalerna, eller menar du regler för den livsmedelshantering som sedan sker i lokalerna?

Jag tror inte det är några av reglerna rörande detta som särskiljer varken offentligt ägda lokaler eller offentligt drivna verksamheter från vad som gäller annars?

Det finns ju rätt olika verksamheter i det offentliga med olika sorters kök. Skillnad på om man ska baka kakor och servera kaffe eller leverera 15 olika specialkoster från ett storkök.
 
HOBBY ARCHITECT
R Räknenisse skrev:
Menar du regler för själva köket, typ byggande och utformning av lokalerna, eller menar du regler för den livsmedelshantering som sedan sker i lokalerna?
Byggande och utformning.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
HOBBY ARCHITECT HOBBY ARCHITECT skrev:
Byggande och utformning.
Det är (som redan nämnts) inte egentligen det fysiska köket och dess utformning som godkänns av kommunens livsmedelskontroll, utan den verksamhet som bedrivs i köket. Den som driver verksamheten ska kunna visa att alla krav på livsmedelssäkerhet och hygien kan uppfyllas på ett godtagbart sätt. Ett exempel: hantering av disk ska vara åtskilt i tid eller rum från livsmedelshanteringen. Lösning 1: Diska i köket när matlagning och servering är avslutad. Ha gärna en skriftlig rutin som beskriver detta. Lösning 2: Diska när som helst i det särskilda diskrummet.
Om ett nytt kök ska byggas får man hela tiden tänka på livsmedelssäkerhet och hygien, och hur detta ska åstadkommas.

Vad är det du vill veta, mer exakt?
 
HOBBY ARCHITECT
SågspånPappspikEternit SågspånPappspikEternit skrev:
Det är (som redan nämnts) inte egentligen det fysiska köket och dess utformning som godkänns av kommunens livsmedelskontroll, utan den verksamhet som bedrivs i köket. Den som driver verksamheten ska kunna visa att alla krav på livsmedelssäkerhet och hygien kan uppfyllas på ett godtagbart sätt. Ett exempel: hantering av disk ska vara åtskilt i tid eller rum från livsmedelshanteringen. Lösning 1: Diska i köket när matlagning och servering är avslutad. Ha gärna en skriftlig rutin som beskriver detta. Lösning 2: Diska när som helst i det särskilda diskrummet.
Om ett nytt kök ska byggas får man hela tiden tänka på livsmedelssäkerhet och hygien, och hur detta ska åstadkommas.

Vad är det du vill veta, mer exakt?
Om besökare får gå in i köket eller om köket måste vara separat från där gästerna siter och äter t.ex?
 
HOBBY ARCHITECT HOBBY ARCHITECT skrev:
Om besökare får gå in i köket eller om köket måste vara separat från där gästerna siter och äter t.ex?
Det beror väl på vad om det är för slags kök?
Köket på ett dagis där det ingår i den pedagogiska verksamheten att barnen deltar i vissa moment ibland?
Ett centralkök som bara levererar massor av portioner som ska serveras på andra ställen?
Lunchrummets kök i en av kommunens kontorsbyggnader?
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
HOBBY ARCHITECT HOBBY ARCHITECT skrev:
Om besökare får gå in i köket eller om köket måste vara separat från där gästerna siter och äter t.ex?
Det beror som @Räknenisse skriver på vad det är för kök. Det beror också på vad besökaren gör i köket? Pratar hen några ord med kökspersonalen är det förmodligen oproblematiskt. Ska hen hjälpa till att tillaga eller hantera maten gäller samma hygienregler som för kökspersonalen, skulle jag säga.
Köket behöver inte vara fysiskt separerat från matplatsen med en vägg eller så, men det bör vara tydligt vad som är matplats och vad som är kök. Besökaren bör inte sätta sig och äta vid en arbetsbänk i köket, exempelvis.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.