743 läst ·
16 svar
743 läst
16 svar
Lagar om offentliga kök?
Sida 1 av 2
Rimligen är det samma lagar och regler som alla andra restaurangkök?
Kommunen och Livsmedelsverket borde ha info.
Kommunen och Livsmedelsverket borde ha info.
Husägare
· Småländska höglandet
· 5 086 inlägg
Du menar typ köket på ett särskilt boende eller liknande?
Verksamheter som hanterar och serverar livsmedel är skyldiga att ha skriftliga rutiner för hygien och livsmedelssäkerhet. Det finns checklistor också, för att se till att rutinerna följs.
Vill du veta vad som gäller, fråga den ansvariga för det aktuella köket!
För min del, jag har utbildning i livsmedelshygien (visserligen ett antal år sedan), är det självklart att den som hanterar livsmedel tar på sig rena kläder, sätter upp eller täcker ev långt hår samt tvättar sig noga - innan arbete påbörjas i köket.
Verksamheter som hanterar och serverar livsmedel är skyldiga att ha skriftliga rutiner för hygien och livsmedelssäkerhet. Det finns checklistor också, för att se till att rutinerna följs.
Vill du veta vad som gäller, fråga den ansvariga för det aktuella köket!
För min del, jag har utbildning i livsmedelshygien (visserligen ett antal år sedan), är det självklart att den som hanterar livsmedel tar på sig rena kläder, sätter upp eller täcker ev långt hår samt tvättar sig noga - innan arbete påbörjas i köket.
Medlem
· Västernorrland
· 2 366 inlägg
Menar du regler för själva köket, typ byggande och utformning av lokalerna, eller menar du regler för den livsmedelshantering som sedan sker i lokalerna?HOBBY ARCHITECT skrev:
Jag tror inte det är några av reglerna rörande detta som särskiljer varken offentligt ägda lokaler eller offentligt drivna verksamheter från vad som gäller annars?
Det finns ju rätt olika verksamheter i det offentliga med olika sorters kök. Skillnad på om man ska baka kakor och servera kaffe eller leverera 15 olika specialkoster från ett storkök.
Det tråkiga svaret är att det inte finns några enkla regler... Det beror på vad köket används till så det är stor skillnad på ett storkök för en skola och korvgrillen på en bensinmack även om det är samma lagar som styr.HOBBY ARCHITECT skrev:
https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/343/lokaler-och-utrustning
Husägare
· Småländska höglandet
· 5 086 inlägg
Det är (som redan nämnts) inte egentligen det fysiska köket och dess utformning som godkänns av kommunens livsmedelskontroll, utan den verksamhet som bedrivs i köket. Den som driver verksamheten ska kunna visa att alla krav på livsmedelssäkerhet och hygien kan uppfyllas på ett godtagbart sätt. Ett exempel: hantering av disk ska vara åtskilt i tid eller rum från livsmedelshanteringen. Lösning 1: Diska i köket när matlagning och servering är avslutad. Ha gärna en skriftlig rutin som beskriver detta. Lösning 2: Diska när som helst i det särskilda diskrummet.HOBBY ARCHITECT skrev:
Om ett nytt kök ska byggas får man hela tiden tänka på livsmedelssäkerhet och hygien, och hur detta ska åstadkommas.
Vad är det du vill veta, mer exakt?
Om besökare får gå in i köket eller om köket måste vara separat från där gästerna siter och äter t.ex?SågspånPappspikEternit skrev:
Det är (som redan nämnts) inte egentligen det fysiska köket och dess utformning som godkänns av kommunens livsmedelskontroll, utan den verksamhet som bedrivs i köket. Den som driver verksamheten ska kunna visa att alla krav på livsmedelssäkerhet och hygien kan uppfyllas på ett godtagbart sätt. Ett exempel: hantering av disk ska vara åtskilt i tid eller rum från livsmedelshanteringen. Lösning 1: Diska i köket när matlagning och servering är avslutad. Ha gärna en skriftlig rutin som beskriver detta. Lösning 2: Diska när som helst i det särskilda diskrummet.
Om ett nytt kök ska byggas får man hela tiden tänka på livsmedelssäkerhet och hygien, och hur detta ska åstadkommas.
Vad är det du vill veta, mer exakt?
Medlem
· Västernorrland
· 2 366 inlägg
Det beror väl på vad om det är för slags kök?HOBBY ARCHITECT skrev:
Köket på ett dagis där det ingår i den pedagogiska verksamheten att barnen deltar i vissa moment ibland?
Ett centralkök som bara levererar massor av portioner som ska serveras på andra ställen?
Lunchrummets kök i en av kommunens kontorsbyggnader?
Husägare
· Småländska höglandet
· 5 086 inlägg
Det beror som @Räknenisse skriver på vad det är för kök. Det beror också på vad besökaren gör i köket? Pratar hen några ord med kökspersonalen är det förmodligen oproblematiskt. Ska hen hjälpa till att tillaga eller hantera maten gäller samma hygienregler som för kökspersonalen, skulle jag säga.HOBBY ARCHITECT skrev:
Köket behöver inte vara fysiskt separerat från matplatsen med en vägg eller så, men det bör vara tydligt vad som är matplats och vad som är kök. Besökaren bör inte sätta sig och äta vid en arbetsbänk i köket, exempelvis.
Produkter som diskuteras: "arbetsbänk"
Arbetsbord Master 600 Wolfcraft
Ergonomiskt bord för varje kroppshålling
1 999 kr inkl moms
Läs mer