Byggahus.se

Kommunen vill att vi bygger närmare en 70 km/h väg

 1. R
  Medlem Nivå 2
  Hej

  Har skickat in ett förhandsbesked till våran kommun då vi eventuellt ska bygga ett nytt hus på tomten, vi skulle då stycka av så att det blir 2 tomter.

  Kommunen har nu återkommit och tycker att vi ska bygga huset närmare vägen, en ganska trafikerad väg där maxhastigheten är 70 km/h. Detta för att husen som redan ligger i området gör det. Det ska då tilläggas att ett hus ligger 8 meter från vägen.

  Dom kan dock inte svara på hur nära vi ska lägga huset, i förslaget är där ca 300 meter till vägen.
  Bara att vi ska komma in med ett nytt förslag.

  Min fråga är hur nära får man bygga en så pass stor väg? Då med hänsyn till buller etc.
  Kan det vara lönt att opponera sig? Dom andra husen ligger allt mellan 8 och 500 meter in med ett medel på kanske 150 meter.

  Mvh
   
 2. M
  Bannad Nivå 1
  där jag bor så tycker dom att det räcker med 7 m från vägen
   
 3. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Så klart ni ska opponera er. Boka ett möte och diskutera saken och förklara hur olämpligt det är för er att bo nära vägen. Då kanske de backar till typ 250m från vägen eller något.
   
 4. haavard
  Medlem Nivå 11
  En bullermätning kan vara rätt plats att starta.
   
 5. mexitegel
  Allvetare · Nivå 24
  Det är ju så dumt så klockan stannar, självfallet måste boendemiljön gå före stadsarkitektens fantasier. Det är väl ganska naivt att tro att vägbullret kommer minska utan sannolikt tvärtom.
   
 6. K
  Medlem Nivå 5
  Låter olämpligt. Bullernivåerna beror på fordonsmängderna, är det färre än 500 fordon per dag som passerar kan du nog räkna hem det. Passerar det tunga fordon blir det dock rätt dyra fönster/ventiler..
   
 7. nimhed
  Medlem · Nivå 12
  När tomterna är så stora som de måste vara i ditt fall, låter det ju väldigt konstigt att de ska ha sådana krav. I tätort, med mer humana tomtstorlekar, finns det ju en poäng med ett visst regelverk kring hur husen ska ligga med avseende på insyn och annat.
   
 8. mexitegel
  Allvetare · Nivå 24
  Om du bara visste vilka fantastiska idéer som kan bli utkomsten av interna möten på ett kommunkontor där alla specialister ska ha sina behov tillgodosedda....

  Jag vet, för jag har jobbat kommunalt i närmare 15 år... :)
   
  • Laddar…
 9. R
  Medlem Nivå 2
  Har pratat med kommunen igen och det verkar stört omöjligt att bryta ett mönster, dom säger naturligtvis inte var vi kan bygga, bara att ett nytt förslag måste in. Det är luckan som blir mellan grannarna som dom hängt upp sig på. Man slutar aldrig att förvåna sig.

  Ska rätta mig själv något, vi hade placerat huset 140 meter från vägen, husen som ligger sidan om tomten( 8 st) har från 8 till 50 meter till vägen. Som jag förstått det får vi inte placera det närmare än 20 meter från vägen om vi ska klarar bullerkraven och det var kommunen med på.

  För övrigt är det Helsingborgs kommun som vi sökt hos.
   
 10. N
  Medlem Nivå 14
  Skicka in två förslag. Ett med huset 100 m från vägen, ett annat med huset 50 m från vägen och ett 3 m högt bullerplank. Eller bygg ett garage 50 m från vägen?

  Ett annat alternativ kanske kan vara att stycka av tomten och sälja delen närmast vägen till frugan? (Eller måste man bygga på en tomt man köpt?)
   
 11. J
  Medlem Nivå 5
  Ni kan också begära att få ett beslut på den inlämnade ansökan. Får ni ett avslag kan ni överklaga detta och sedan får överprövande instanser säga sitt.
   
 12. G
  Medlem · Nivå 14
  fylla in luckan med ett hus ???
  man kan fylla luckan genom att plantera några stora träd, sätta en grind vid infarten, rita en lusthus /trädgårdsförråd som man kanske aldrig bygger upp ....

  gaia