Byggahus.se

Kamin vid golvbyte

 1. G
  Medlem · 22 inlägg

  Gammeldorf

  Medlem
  Hej

  jag håller på och lägger golv i huset och blir inte klok på hur jag skall göra när jag kommer fram till kaminen.

  vill dels byta gnistskyddet mot en glasskiva(snyggare) samt lägga nya golvet under.
  Har förstått att den står på 4 ben som bara är täckta av lösa plåtdetaljer längst ner. Men hur gör man för lyfta alt flytta kaminen för golvläggning eftersom det sitter rör upp igenom taket?

  tacksam för svar!
   
 2. N
  Medlem · 2 100 inlägg
  Är du säker? Jag har sett flera med glasskiva som det kommer in skräp under. Om du ska ha glas tycker jag du ska satsa på en löstagbar som ligger runt eldstaden, om det går att lösa till din kamin.

  Jag skulle ha lämnat en yta runt kaminen och lagt ett gnistskydd, t.ex. sten, i nivå med golvet. Med fog mellan golv och gnistskydd.
   
 3. J
  Medlem · 11 460 inlägg
  du behöver inte lyfta mycket för att byta golvet , räcker nog med ett par centimeter.. Bort med nedre plåtarna in med 2 st reglar min 45X95 eller grövre under kaminen. Hur långa underslagen blir beror på golvets bitar. Underslagen lyftes lite i taget ( någon centimeter ) och det lägges mellanlägg stolpe och underslag
   
 4. J
  Medlem · 11 460 inlägg
  Lite till Är det nya och gamla golvet lika tjocka så lyft lite på kaminen, såga av det befintliga med en multimaskin någon centimeter in under gnistskyddet och lägg det nya in under, ( skarven syns inte ) och ev ett bye av annat gnistkydd
   
 5. G
  Medlem · 22 inlägg

  Gammeldorf

  Medlem
  Nej tyvärr är dem inte lika höga, det gamla är högre än det nya.. men bra tanke!
   
 6. G
  Medlem · 22 inlägg

  Gammeldorf

  Medlem
  ok bra tips, tack!
   
 7. J
  Medlem · 11 460 inlägg
  Blir då kanske en plåt under. en plåtis knäcker den lite i ytterkanterna så dom ligger an mot det nya, eller riva bort allt under och palla upp med nytt golv, skilljer det inte mer en någon/ra mm så kommer kaminen att sjunka lite, men brukar gå bra. För att kompensera ev att kaminen sjunker mer så ett tjockare gnistskydd.
   
 8. G
  Medlem · 22 inlägg

  Gammeldorf

  Medlem

  Hej men behöver jag inte göra något med själva röret till skorstenen? Flyttar det med sig?
   
 9. J
  Medlem · 11 460 inlägg
  Skorsten står säkert på kaminen och lite lös uppåt med stöd från sidorna i vindsbjälklaget , att lyfta någon cm går bra eller 2 cm. det behöv nog inte mer för att få bort golvet under. tänk bara på att allt är tyngst i bakkant.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.