Byggahus.se

Kamin Intrepid II

 1. T
  Medlem · Västra götalands län · 6 inlägg

  Turing

  Medlem
  Hej har genom husköp blivit ägare till en Vermont Casting kamin mod. Intrepid 2. Enligt instruktionsboken skall det sluta ryka när man slår över till underförbränning men oftast så blir effekten den motsatta (även om det inte rykt någonting alls börjar det ryka kraftigt då underförbränningen slås på). Eftersom vi misstänkte att katalysatorn alldrig var bytt (c:a 10 år) så har vi installerat en ny, dock kvarstår problemet. Eldar vi fel? Någon med erfarenhet av ovan nämnda kamin som varit med om liknande eller kan hjälpa till med råd?
   
 2. I
  Medlem · skåne · 36 inlägg

  irover

  Medlem
  hej

  Det ska inte sluta ryka, men rökens färg ska ändras från blåskimrande till mer vit, som vattenånga. Men kaminen måste vara riktigt varm innan du slår över annars får du ingen förbränning i katalysatorn, och då ryker det mer eftersom första stegs förbränningen får för lite drag. En VC Intrepid II är en av de mest effektiva kaminerna på marknaden och fulladdad håller den igång minst sex timmar mellan fyllningarna tack vare den långsamma förbränningen i kombination med katen som efterförbränner sot som annars kan orsaka skorstensbrand på vanliga kaminer utan katalytisk förbränning.
   
 3. E
  Medlem · värmland · 2 414 inlägg

  exerg

  Medlem
  Intepid II samlar gärna på sig aska mm som fastnar ovanpå katalysatorn.Upplever ni det som ni får dåligt drag när ni slår om till kat-drift så är det säkert en dammsugning som krävs.
   
 4. T
  Medlem · Västra götalands län · 6 inlägg

  Turing

  Medlem
  Tack för rökbeskrivningen. Upplever att draget är bra vid omslag till kat-drift(damsög vid kat. bytet), så jag antar att det är i sin ordning med rök biten.
  Temperaturen skall vara hög vid omslag, har slått över vid c:a 310 grader C(har en på-locket-termometer) Är det lagom? Men sen kommer det svåra ! Temperaturen gör som den vill, ibland skenar den upp mot 400 grader C, iband sjunker ner till 250 grader C. Ju mer ved man har lagt i desto mer osäkert känns det i fall temperaturen ska stiga okontrollerat eller sjunka och sluta brinna. Har bara lagt i 2 klabb åt gången och ändå fått springa och passa/justera temperatur-reglaget (luft tillförseln fram) hela tiden. Antar att det ska vara smidigare, så nått fel gör jag. Men vad?
   
 5. E
  Medlem · värmland · 2 414 inlägg

  exerg

  Medlem
  Att det rekommenderas att kaminen skall komma upp i 350 grader på locket är att då är det ganska troligt att katalysatorn har hunnit bli "laddad".Därefter kan kaminen snåleldas och tempen på kaminlocket kan gå ner till 100 grader utan att det gör nåt. Det är ju därför som den har katalysator. Dessutom kan du lägga in helt fullt i kaminen efter att du fått en rejäl glödbädd, det är den gjord för.Inget småduttande.. det kan de vanliga kaminägarna hålla på med;)
   
 6. I
  Medlem · skåne · 36 inlägg

  irover

  Medlem
  se till att alla packningar är i bra skick, runt luckor och speciellt spjället för katalysatorn (bak i kaminen), annars drar den luft förbi katen, eller brinner för häftigt. Elda bara torr ved inget annat. Det finns ett bra forum i USA där du kan söka på Intrepid http://www.hearth.com/econtent/index.php/forums/
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.