Byggahus.se
Hej,

Igår uppstod ett fel hemma som jag inte kommer till rätta med. Jag kommer inte pilla själv utan ta in en elektriker men vill gärna få förslag på vad som kan ha skett. Om det finns någon enkel åtgärd jag kan göra innan jag anlitar någon så är jag tacksam.

Kommer hem och skall ställa mig att laga mat till hungriga barn. Allt är frid och fröjd tills jordfelsbrytaren löser ut. Den går inte återställa utan fortsätter lösa ut. Jag drar ur de apparater jag använt när fel uppstod:
Vattenkokare
Skåpsbelysning
Samt ytterbelysning på timer (tiden för uppkomna fel stämmer ungefär med tillslag av timern)

Jordfelsbrytaren går ej att återställa.

Drar ur alla proppar och försöker hitta gruppen som löser ut men hittar inget mönster. Den verkar lösa ut på belastning. (Kan få en grupp att lösa ut jordfelsbrytaren genom att belasta den, t.ex. kompressor till kyl går igång etc. Utan belastning löser jordfelsbryteren ej ut)
Nöjer mig med att jag kan laga mat för det går alldeles utmärkt att använda spisen och ugnen så länge jag inte har några andra grupper inkopplade.

Efter maten försöker på nytt hitta gruppen som löser ut jordfelsbrytaren genom attt plocka ur och i proppar men får det inte att fungera.

Vänder nu på förfarandet och väljer att plocka in propparna till spisen sist och nu funkar allt igen. Hela centralen är inkopplad och allt verkar funkar som det ska. Allt funkar i ett par timmar tills frun ansluter datorladdaren i ett uttag.

Jordfelsbrytaren löser ut igen och går ej återställa.

Denna gång är det mer permanent. Jag kan ha ett par grupper inkopplade men det verkar vara väldigt känsligt då det löser ut på t.ex. att jag slår till på en lampa. Att ha spisen inkopplad eller inte verkar inte påverka. Stoppar i de proppar jag kan, låter spisen, kyl och frys vara urkopplade återställer systemet och går och lägger mig.

Imorse hade jordfelsbrytaren löst ut igen.

Lite mer fakta:
Vi har två centraler. Huset är tillbyggt (2010) och tillbygget med bland annat tvättstuga och värmepanna har fungerat. Det har separat jordfelsbrytare och den har inte löst så vi har el i en del av huset. Vi har bl.a. kunnat mata kyl frys från den delen med förlängningssladd samt använt vattenkokaren där utan bekymmer.

Kan ni ge mig några förslag på vad som kan vara fel. Ev åtgärder jag kan pröva innan jag anlitar elektriker.

mvh

Andreas
 
  • Gilla
Lassebo
  • Laddar…
Har spisen elementspänningen 400 V?

Ditt symptom tyder till 99% på överledning mellan N och PE någonstans i elsystemet, ledningar, kopplingsdosor eller i en apparat. Så fort du belastar anläggningen mellan L-N så löser JFBn eftersom strömmen får två vägar att gå tillbaka till centralen, hälften N och hälften PE. Att spisen inte löser JFBn kan då förklaras med att den inte använder nollan.

För att ringa in detta fel måste man rota i centralen - koppla loss N för en grupp i taget och isolationsmäta den gruppen. Det hjälper inte att bryta säkringen.

Du kan ju gå runt och plugga ur allt som går att plugga ur ifall att det skulle vara en stickproppsansluten last som felar. Du kan också fundera över om något har påverkats i elsystemet på sistone som skulle kunna orsaka detta läckage. Det har ju inte regnat. Pluggat in nåt nytt? Rört på nånting?
 
  • Gilla
Hemen Gudrun Fatah och 1 till
  • Laddar…
Så som du beskriver felet, så är det nästan helt säkert så att du har en överledning mellan en nolla och jord någonstans i anläggningen. Nolltrådaran frånsamtliga grupper är ju ihopkopplade i centralen på nollplinten. Nollplintyen är sedan i sin tur kopplad igenom jordfelsbrytaren till jordplinten.

Jordfelsbrytaren funbgera ju så att den mäter all inkommande ström och all utgående ström. Blir det en skillnad så löser den ut, för det betyder att ström lämmnar huste någon annan väg än via fasledare/nolledare, ex. genom någons kropp. Det är det man vill förhindra.

Om vi då tänker oss att någonstans i huset så kan ström gå från nolledaren till jord, det kan vara i en skyddsjord till en apparat, eller till ett vattenledningsrör eller annat som har kontalt med jord. Då komemr en del ström att välja den vägen istället för att gp igenom kjordfelsbrytaren och bli mätt. Din spis löser inte ut felet, det beror tropligen på att den är en ren 3 fas spis som inte är inkopplad på nollan, all ström går mellan de 3 fasledarna.
 
Bo hann före.

Bara en liten varning. Bo skriver att man måste koppla loss en nolla åt gången och isolationstesta. Det är så man gör. Men du får inte frestas att själv koppla loss nollor och se om jfb löser eller ej. OM du kopplar på strömmen till en grupp med nollan bruten, och det skulle visa sig vara en 2 eller 3 fasgrupp, då får man s.k "flytande nolla", det ger slumpartat 0 - 400V i till apparater som är inkopplade på gruppen. Och i bästa fall går apparaten sönder, med lite mer otur så brinner huset ned.

Det är stor risk att man ovetande gör denna blunder, inte alltid uppenbartt vilka grupper som är flerfasgrupper.
 
  • Gilla
faszi22
  • Laddar…
Hej,

Tack för svaren, jag ska inte pilla själv i centralen. Min svåger har redan förklarat tillvägagångssättet för felsökningen så jag insåg redan där att det inte var något jag skulle göra själv.

Jag kan inte komma på att något ändrats i systemet. Det som möjligtvis kan ha hänt är att vi var bortresta över helgen och att huset sttt tomt och oanvänt och att det då bildats kondens någonstans som normalt torkas av värmen som alstras i systemet. (varmt på dagen kyligare på kvällen samt att det börjar bli fuktigare i luften)

Får väl erkänna att jag satt in något extra uttag själv men det är allt, har svårt att tro att det skulle vara det som plötsligt påverkar.

Är det någon ide att kolla igenom utomhusuttagen med avseende på fukt?

mvh

Andreas
 
ab1973 skrev:
Hej,

Får väl erkänna att jag satt in något extra uttag själv men det är allt, har svårt att tro att det skulle vara det som plötsligt påverkar.

Är det någon ide att kolla igenom utomhusuttagen med avseende på fukt?

mvh

Andreas
Om det var ett tag sedan du skruvade. Nej, det är inte troligt att det bara börja spöka. MEN, det är inte omöjligt, t ex om det kommit in fukt, någon kardel som missats som rört sig när man ryckt loss dammsugaren etc.

Och ja, det är lönt att kolla igenom utomhusutrustning map fukt. Det är inte alls ovanligt att t ex belysningsarmaturer löser jfb när det regnat etc.
 
Hade ett något liknande problem när ett barnbarn lyckades tömma en flaska Yes i avloppet och det bubblade utav bara f-n över allt efter tvätt hon i tvättstugan JFB röt och vi letade det gick inte att återställa. Men av en händelse så såg jag att det var lödder även utanför huset vid 3-kammar brummen så jag öppnade och där sitter en kopplingsbox titt pump och larm den öppnade jag och även där var det lödder efter att den totkats så gick det att återställa JFBn snacka om att leta el fel. Det har aldrig återkommit efter det.
 
  • Gilla
Fotografen
  • Laddar…
Detta är härmed noterat på min lista över orsaker till att en JFB löser :)
 
  • Gilla
Pen och 2 till
  • Laddar…
Om ni har tur så är det stickpropp på spisen - prova att koppla ur den.

Koppla givetvis också ur stickpropp för t.ex. diskmaskin.

Tänk också på att lampor ofta (men inte alltid) är inkopplade med lampkontakt. Det är långsökt att det skulle blivit fel i en lampa inomhus men å andra sidan så är det oftast inte mycket jobb att dra ur alla lampkontakter.

Det troliga är nog ändå fukt på något i utomhus-elen. Lyft på lock och se hur det ser ut inne i prylarna.

En annan "varit bortrest"-förklaring är att råttor/möss har gnagt sönder något - det är kanske inte otroligt att skadedjur håller sig undan när de märker att någon är hemma men vågar sig fram när huset står tomt?
 
Lyfter tråden då jag hade exakt samma problem igår kväll. Det slutade med att jag fick dra en förlängningssladd till kyl och frys från ett uttag på ovanvåningen (vi två centraler) och då funkade det att ha bergvärmepumpen igång.

När jag kom ner imorse så hade säkringen till bergvärme gått men inte jfb...
Eftersom det är söndag och jag inte lyckats få tag på en elektriker så började jag fel söka själv genom att bryta all ström och sedan lossa en nolla i taget och mäta mellan jord och nollskenan. Till sist hittade jag vilken grupp det var, öppnade uttagen och fick se detta.

20141012_122232.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nollan hade ärgat och gått riktigt varm, så den smält ihop med jorden. Fas, nolla och jord för denna grupp är nu bortkopplad från centralen. Tanken med detta var att kunna få ström till resten i bottenvåningen. Problemet är bara att ugnarna inte fungerar, fast klockorna till dem funkar så lyser inte lamporna inne eller fläkten! Jag har inte vågat låta de stå på så jag vet inte o elementen i dem funkar.

Det får väl bli köpmat idag och försöka få tag på en elektriker imorgon!

Jag har dock tre frågor:
Vad kan ha orsakat den varma kabeln och ärgningen?
Varför går inte ugnarna?
Vad har hänt med bergvärmepumpen som nu löser säkringen direkt?
 
1. Glappkontakt eller skador på ledaren när den avisolerades. Det sitter två blå i samma anslutning, men endast den ena har gått varm. Så vad har denna ledare för funktion? Matar den uttaget eller är det en vidarekoppling? Vilka tunga förbrukare har belastat denna ledare?

2. Kan vara så enkelt som att klockan måste ställas in efter strömavbrottet - nån säkerhetsfunktion.

3. Svårare att säga. Det förekommer att elektronik lägger sig på rygg när strömmen bryts plötsligt. Behöver felsökas.
 
  • Gilla
pjodden
  • Laddar…
En anledning till att JFB löste ut hos oss:

Stänk/spill från spisen hade runnit ner längs väggen och letat sig in i Perilex-uttagets brunn. Tydliga svarta spår syntes på både stickpropp och uttag, så båda fick bytas. Det kan ha gått ström fas-fas och fas-nolla. Det är inte förrän det börjar gå ström fas-jord som JFB reagerar. För att JFB ska reagera för överledning mellan nolla och jord krävs det nog bättre ledningsförmåga än vad klet från spisen har.

Vi hade en jordad grendosa som satt i ett ojordat uttag. Katten kissade i grendosan och det bubblade, fräste och blev varmt, men JFB löste naturligtvis inte ut. Jag skulle vilja jorda alla vägguttag i huset, men det kan bli besvärligt. VP-rören gör en 90-graders böj där de kommer upp på vinden.
 
  • Gilla
pjodden
  • Laddar…
Kollat dina huvudsäkringar?
 
  • Gilla
pjodden
  • Laddar…
Hej

Stort tack för hjälpen!! (y)

Kabeln som blivit varm matar det uttaget och den andra går vidare. Jag fick tag på en elkunnig bekant och vi resonerade ihop och kom fram till att det kan ha berott på att uttaget sitter väldigt nära en vask. Denna vask använder vi ganska frekvent som bl.a. utslagsvask till pastavatten o.dyl. Ångan från detta kan då ha gjort att det har ärgat som sedan har skapat dålig kontakt med varmgång som följd.
Vad sägs om den teorin?

När det gäller ugnarna var det precis så som Bo.Stiltberg tipsade om, så nu funkar ugnarna!
Det visar ju bara att jag inte är i köket så ofta, speciellt inte efter strömavbrott... :surprised:

Så nu återstår bara att få rätt på bergvärmepumpen. Eftersom den inte löser jfb utan bara säkringen känns det som att motorn skulle sitta fast eller nåt... Det borde inte bara vara en återställning och säkringarna i själva pumpen löser inte heller ut. Skulle det finnas nåt motorskydd som löst ut borde väl inte säkringarna gått? Då borde väl bara pumpen inte fungerat?

Japp, alla faserna in funkar.

Alla tips är välkomna!
Jag återrapporterar när jag (eller reparatör) hittar felet.
 
  • Gilla
quick
  • Laddar…
Tror inte på ånga. Kan inte se annat än att denna ledare har blivit varm av den ström som den har fört, detta eftersom den blivit varm utefter en ganska lång sträcka. Det innebär att det suttit något riktigt effektslukande i detta uttag, något som ni dessutom använt ofta?

På bilden, som har utmärkt hög upplösning syns en antydan till en kardel som spretar, plus en dålig avisolering av den hela ledaren - isoleringen ser taggig ut som om den slitits av. Känner inte igen modellen på detta uttag. Är det individuella fjäderbelastade anslutningsklämmor? Syns någon förklaring där?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.