Byggahus.se

Hyra ut tiny house

 1. K
  Medlem Nivå 7
  Hej,

  Har länge gått i tankarna att bygga något på tomten för uthyrning. Det snabbaste och enklaste vore något i tiny house-format.

  Men hur gör de som hyr ut denna typ av bostäder. Är det tillåtet att hyra ut något som klassas som friggebod, för året runt-boende? - Då utan att det uppfyller regler för handikappanpassning, så som komplementbostadshus av attefallstyp behöver.

  Eller kan den hyrande skrivas som inneboende i ens vanliga hus fast den i praktiken bor i komplementbostadshuset? Eller kan själva ens tiny-house (om man köper ett sådant) hyras ut som om det vore en husvagn att hyra med samtidig rätt att ha den stående på tomten (de brukar ju liksom ofta ha hjul).

  Tack på förhand!!!
   
 2. VidarH
  Medlem Nivå 7
  Du har knappast en separat fastighetsbeteckning för de olika byggnaderna på tomten, så lite oavsett så blir ni skrivna på samma adress...
   
 3. useless
  Självbyggare · Nivå 24
 4. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 14
 5. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Fast det är ju fortfarande en komplementbyggnad även om man hyr ut den. Reglerna kring tillgänglighet etc kan man i viss mån kringgå genom att de faciliteter som saknas i friggeboden finns tillgängliga i huvudbyggnaden. Det blir samma princip som att man hyr ett ett enstaka rum i sin befintliga bostad.
   
  • Laddar…
 6. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 14
  Säker på det?

  "Vad är en komplementbyggnad?
  En friggebod är en komplementbyggnad. Med komplementbyggnad menas exempelvis garage, carport, förråd, gäststuga, vedbod, växthus, bastu eller båthus. Komplementbyggnaden ska alltid vara ett komplement till bostadshuset. Man kan exempelvis inte ha en kiosk, bilverkstad eller annan verksamhet i en komplementbyggnad. Friggeboden kan inte heller användas som en självständig bostad. Dels eftersom den har för liten yta för att uppfylla de tekniska egenskapskraven och dels eftersom den i så fall inte längre kan ses som endast ett komplement till bostadshuset. (jfr prop. 2013/14:127 sid. 12-13)"

  https://www.boverket.se/sv/PBL-kuns...ingsplikt/bygglovbefriade-atgarder/Friggebod/
   
 7. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Det är ingen självständig bostad om t ex tvättstuga och badrum finns i huvudbyggnaden.
   
 8. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 14
  Ja, iofs, jag kasnke var lite snabb på att anta under vilka förutsättningar TS ville hyra ut ... :)
   
 9. VidarH
  Medlem Nivå 7
  Jo förvisso, men jag misstänker att det blir enklare att hyra ut det som rum istället för ett separat hus med egen adress. Så om inte TS tänker gå hela vägen är det lite överdrivet?
   
 10. K
  Medlem Nivå 7
  OK, tack för alla tankar och tips!

  Låter väl i så fall som att den smidigaste metoden för att hyra ut i så fall skulle vara att officiellt ha en inneboende, med "tillgång till friggeboden". Alternativt hyra ut det som om det var ett rum i ordinarie bostad, med tillgång till den vanliga bostadens badrum & kök.

  Känns väl knappast som att kommunen skulle göra sig besväret att sitta och vakta ifall hyresgästen verkligen använder villans faciliteter eller inte. Tvättstuga kan hen ju för all del på riktigt använda i källaren vår.

  Tack igen!
   
 11. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nivå 14
  Sverige är inte Kina (iaf inte när det gäller detta fall). Lycka till!