Byggahus.se

Herrgårdskök i 1830-talshus

 1. K
  Medlem Nivå 11
  Vårt kök kanske kan inspirera någon. Vi flyttade in 2010, men köket var inte *helt* klart förrän 2012. Golvets rutor är målade på golvplankorna, Faspanelen i tak och på väggar är från förra sekelskiftet, och över matplatsen (som ursprungligen var pigkammare) sitter det kilsågade plank, spikade med handsmidd spik. Taklisten fick ett extra uttryck genom att sätta en planhyvlad 21x70 ovanför och lite utdragen från hålkälslisten. Skafferidörren med kammarlås är från det gamla skafferiet, men vi fick bygga upp det på nytt för att det skulle passa med snickerierna som verkligen är inpassade på milimetern. Vedspisen har varit med ett bra tag, men kåpan är murad och putsad på 1900-talet.Skomakarlamporna, tygkabeln och tillhörande takfästen i trä och porslin köpte vi på Gysinge. Gardinerna är enkla hissgardiner i bomull från Åhlens, fästa med handsmidd spik direkt i fönsterfodret.
  Bänkskivan vid diskhon är extra djup och indragen vid fönstret bakom för att ge plats åt blomkrukor eller adventsljusstakar :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1.JPG


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2.JPG


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3.JPG


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  4.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  5.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  6.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  7.jpg
   
 2. V
  Medlem Nivå 6
  välldigt snyggt, har ni byggt skåpsstommen och luckorna själva, eller är det modifierade ikea/eller liknande?
   
  • Laddar…
 3. BiFuel
  Medlem Nivå 14
  Jättesnyggt! Helt i min smak!
   
  • Laddar…
 4. ullberg
  Verktygstokig · Nivå 15
  Du får väl svar av TS så småningom men baserat på den lite annorlunda delningen på lådor och de "lite synliga"-gångjärnen tror jag det där inte är IKEA eller "mellanklass"-köken (typ M-dal el. B-löv), utan ett av de dyrare fabrikaten (typ lidhults eller kvänum), eller förstås byggt av något snickeri...

  /U

  EDIT: och till TS: riktigt snyggt, jag fattar inte varför ni inte dolt spiroröret, men köket är ändå väldigt snyggt enligt mig.
   
  • Laddar…
 5. Enk Projektet
  Medlem · Nivå 14
  Kanske inte är riktigt klart trots allt.....
   
  • Laddar…
 6. K
  Medlem Nivå 11
  Nej, det är Kvänum. Det GÅR dock att få liknande platsbygda känsla med ganska enkla medel med t ex IKEA eller liknande stommar, utanpåliggande golvsockel o s v. Har man rätt maskiner och intresset så kan man ju även få till snygga luckor, skåpsidor o s v.
   
 7. K
  Medlem Nivå 11
  Helt medvetet val faktiskt. rören är rostfria, alltså inte de vanliga du kan köpa på byggmarknaden. De passar bra ihop med fläkt, kyl, spis/ugn o s v och ger den känsla vi var ute efter.

  När det gäller just installationer som el, rör, vent o s v så har vi genomgående i huset använt utanpåliggande (Kulo och renova/porslin och liknande) eftersom huset inte byggdes med dessa bekvämlligheter från början. Hela den vattenburna värmeinstallationen t ex är väl synlig - installerad ca 1920 och ursprungligen gjord för självcirkulation med 60-70 mm rör där de är som kraftigast. Inga "inbyggnadstrummor" där inte, och därför valde vi att inte bygga in de i vårt tycke vackra spirorören heller :)
   
 8. K
  Medlem Nivå 11
  Jo! ;)
   
 9. ullberg
  Verktygstokig · Nivå 15
  Jo jag såg att det inte var vanliga spiro utan antingen RF eller polerade, det var därför jag inte indikerade att ni inte var klara, utan att ni uppenbart valt att göra så (vilket jag också förstår är betydligt dyrare än att bygga in ett par vanliga med lite reglar och gips).

  /U
   
 10. Misse
  Medlem Nivå 8
  Jättefint kök!
   
 11. V
  Medlem Nivå 6
  Nu kanske jag svänger iväg och är ute och slirar runt i nått som inte ska in i den här tråden, men är det nån som har lite koll på prisskillnaden mellan te.x ikea och kvänum? Är det dubbla,priset eller ännumer?
   
 12. ullberg
  Verktygstokig · Nivå 15
  Ännu mer.