Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hantverkare vill ha betalt för att han kom ut och tittade (inte ens en offert eller förslag))

 1. S
  Medlem · 7 inlägg

  Spiffe

  Medlem
  Hej,
  Jag har råkat ut för en sak som gör mig alldeles paff. Jag håller på att färdigställa ett utekök dit jag tänkt dra vatten. Jag har haft några VVS firmor för att titta på det hela, var man kan göra genomföring genom väggen och vilken ledning man kan koppla på. En kille var här i 25 minuter och kikade, nickade och sa att det verkar görbart. Sedan åkte han. Döm av min förvåning när det landar en faktura med en slags rådgivningsavgift på 900 kr samt utkörningsavgift på 400....plus moms förstås. Jag har anlitat hantverkare en del genom åren och då har oftast mer än en firma besökt mig och framräknat ett prisförslag (renovering av badrum, målning etc). och då kanske det handlar om att lägga ned lite tid för att räkna och återkomma med ett förslag. Det här är ju inte ens på den nivån. Jag har inte ens fått ett prisförslag Jag kan inte för mitt liv hitta någon motivering till varför det här skulle kosta. Han har ju bara besökt mig, det är ju inte så att jag fått en planering eller ens en offert eller kostnadsförslag. Jag kan tillägga att det inte sas något ord om att det skulle kosta något att göra ett besök när jag ringde dem. Det här är en större firma med ca 80 anställda fördelat över 5 orter i väst Sverige. Jag har själv jobbat som konsult och sålt min tid, men att ta betalt för ett simpelt kundmöte har jag aldrig gjort. All tid är ju inte debiterbar och man för ta betalt för det arbete man faktiskt utför. Besök av en potentiell kund var för mig inte debiterbar tid. Hur ska jag tänka kring detta. Spontant tänker jag "bestrid". Jag har ju faktiskt inte fått någon tjänst utförd. Eller tänker jag fel?
   
 2. Snailman
  Medlem · Västra Götaland · 5 310 inlägg

  Snailman

  Medlem
  Jag har sett minst en annan tråd här med samma problem som du råkade ut för.
   
 3. D
  Medlem · 2 066 inlägg
  Jag skulle nog bara slängt den och glömt allt. Men det är väl klokt att bestrida. Helt orimligt att fakturera, det är ju hårfint ifrån en bluffaktura
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 46 403 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Som sagt bestrid. Men det skulle ju kunna handla om hur du ”beställde” det här besöket.
   
 5. Hep
  Garagebyggare · Stockholm · 2 273 inlägg

  Hep

  Garagebyggare
  Vad sades när du ringde och bad dem komma? Det låter lite som att du bett om rådgivning som du skriver, men det kanske bara är jag som tolkar det så. Bad du dem komma ut för att kolla vad som var möjligt, som du själv skriver; "för att titta på det hela, var man kan göra genomföring genom väggen och vilken ledning man kan koppla på", eller bad du dem komma ut för att offerera ett jobb. Om du inte bett dem komma för att få underlag till en offert och ett eventuellt uppdrag, kan man ju lätt tro att det är en rådgivning du velat ha och då är det rimligt att du betalar för den.
   
 6. S
  Medlem · 7 inlägg

  Spiffe

  Medlem
  Ja, tanker har slagit mig, men det var inte så att jag ringde och beställde rådgivning. Jag berättade om mitt projekt och frågade om de vil
  Jag var tydlig med att jag ville få jobbet utfört om det var tekniskt möjligt, och det verkade det vara. Jag bokade till och med en tid för det installationen innan han åkte. Men kan kanske uttryckte mig klumpigt?
   
  • Laddar…
 7. C
  Köksfixare · Västra Götaland · 453 inlägg

  cullberg

  Köksfixare
  Bestrid.
   
 8. J
  Medlem · 6 inlägg

  johnniemalm

  Medlem
  Jag tycker det låter som att du vill ha reda om du kan göra som du tänkt , och är det så är faktur ok, klart du ska betala. Du har inte bett de komma för att lämna offert.
   
 9. S
  Medlem · 7 inlägg

  Spiffe

  Medlem
  Nja, jag undrade om DE kunde utföra det jag har tänkt.
   
 10. S
  Medlem · 7 inlägg

  Spiffe

  Medlem
  Kanske får det bli 2000 kr i läropengar. Hädanefter ska jag bara säga "Jag ska dra ut vatten i trädgården. Jag vill ha en offert. Jag betalar inte för kundbesök" PUNKT.
   
 11. Hep
  Garagebyggare · Stockholm · 2 273 inlägg

  Hep

  Garagebyggare
  Om du bokade en ny tid för installation med han som var där är det ju ingen rådgivning du beställt, men det såg inte ut så i det du skrev först.
   
 12. Krille-72
  Medlem · 3 586 inlägg
  Jag pM:ar mitt Swish nr. 50% bara i helgen.

  Skämt å sido. Du är skyddad av Konsumenttjänstlagen. För skyddad om du frågar mig.

  Du ska betala det som är skäligt för utförd tjänst enligt Ktjl. Att titta på ett arbete som resulterar i att ett en entreprenör lämnar en offert är enligt praxis inte skäl nog för en.fakturera. Om inte avtalet visar något annat .
   
 13. S
  Medlem · 7 inlägg

  Spiffe

  Medlem
  Saken är den att denna firma var densamma som gjort alla rörinstallationerna i huset (såg jag i dokumenten från byggentreprenören) och när jag flyttade in i mitt ett år gamla hus tyckte jag att arbetet var bra utfört och snyggt. Jag ringde dem för att få jobbet utfört. Det handlade inte ens om att jag skulle begära offert. Jag ville att de skulle göra det här jobbet och jag har inte ens brytt mig om att ringa någon annan firma för offert. Som jag tolkade det så ringde jag och beställde jobbet med en liten reservation för att det faktiskt fanns något vettigt sätt att göra det på. Och ja, jag bokade tid för installation innan de lämnade.
   
 14. U
  Verktygstokig · 738 inlägg
  Bestrid, helt ologiskt handlande av entreprenör när de dessutom fått jobbet
   
  • Laddar…
 15. E
  Medlem · 30 inlägg

  ESM81

  Medlem
  [QUOTE="Spiffe, post: 4224481, Jag har haft några VVS firmor för att titta på det hela,

  Du skriver att du har haft några vvs firmor att kolla på det hela.

  Menar du att du ringt runt och bett flera företag att kolla på ett litet simpelt utekök. Och sen vill du inte betala när någon vill ha betalt. Tror du inte han vill ha lön. Vem ska betala hanns timme han lagt på dig. Om du inte betalar så måste ju någon annan göra det och då måste ju röris höja sin timmkostnad ytterligare. Säg att han har ett sådant besök om dagen som någon annan ska betala då stiger ju timmpriset med minst 100kr.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.