Byggahus.se

Golvsliparkillen har förstört trappan!

 1. MariaBK
  Medlem · Sollentuna · 48 inlägg

  MariaBK

  Medlem
  Hej Alla!

  Jag hoppas jag lägger in detta på rätt ställe.

  Jag har anlitat en golvsliparfirma för att slipa, färga in (med bets eller olja eller vad som nu skulle passa bäst), först tre sovrum med ekstavsparkett och sedan och sedan en gammal furutrappa.

  Sovrummen blev bra, men trappen är en katastrof. Den var i bra skick, den var oskadd och enda felet var färgen. Jag avskyr gammal gul furu och ville ha den mörkbetsad så den går ihop bättre med ekgolvet på övervåningen.

  Trappen har blivit slipad och lackad tidigare. (Detta upptäcktes efter första slipningen.) Det har då skruvats in en del skruvar här och var mitt i trappstegen, förmodligen för att åtgärda knarrande trappsteg. Skruvarna har försänkts och sedan spacklats med träspackel före lackering, och det var rikgtigt snyggt gjort för vare sig skruvarna eller spackel har inte synts alls.

  När sliparkillen nu slipat bort den gamla lacken, så har han också frigjort dessa skruvar. Han har dock inte ens tänkt tanken på att upprepa det fina arbetet i att skruva upp, försänka och spackla för dem innan han lagt på ett nytt ytskikt.

  Det första ytskiktet han la, olja och lack, var helt fel färg och inte alls vad vi kommit överens om. Han slipade därför bort det nya ytskicktet och gjorde om det hela. Det blev inte heller bra, det var slip-repor efter slipmaskinen och dessutom hade han slipat mer på skruvskallarna utan att försänka osv.
  Han fick alltså göra om igen. Och så sa han att det inte gick att få bort reporna hur mycket han än slipade. Nu är skruvskallarna helt bortslipade och det är fullt med repor efter slippappret.

  Jag frågade då vad han använde för slippapper på sin maskin och fick veta att han körde 100-papper. Jag höll på att få slag, det funkar till lack, men för en fin och slät yta krävs 180 och finare och krävde att de skulle köpa hem sådant och fixa (!). De gjorde så, och betsade sedan in trappen igen. Och som de slarvat! Fortfarande repor överallt och nu har han har dessutom slipat så mycket på trappstegen så spik som spikats från baksidan av trappen, på baksidan av sättstegen alltså, är fullt synliga i trappstegen.

  Jag har så klart en massa åsikter om detta, jag anser att han har förstört trappen, och att ytterligare slipning inte kommer att göra den finare. Vad göra åt alla spikar och skruvar nu liksom?
  Han håller såklart inte med, utan vill komma hit och slipa alltihopa en gång till, hur det nu ska hjälpa mot synliga spikar och skruvar.

  Vad gör jag nu, vad kan jag kräva, vem ska jag kontakta osv?
  Goda råd i massor önskas.


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220309_163227.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220309_163230.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220311_101907.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220311_101917.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220311_101927.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220311_102137.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220311_101939.jpg
   
  • Laddar…
 2. A
  Husägare · Billdal · 353 inlägg

  ati

  Husägare
  Om han erbjudit sig att slipa om trappan en fjärde gång, då låter det som att han verkligen försöker men saknar förutsättningarna för att göra ett bra jobb. Om du vill att din gamla trappa ska se 100% perfekt ut borde du kanske överväga att montera nya planstegsskivor istället?
   
 3. Bästa svaret

  T
  Medlem · Stockholms Län · 640 inlägg

  tobben87

  Medlem
  Som yrkesman borde man vara stolt över sitt arbete. Jag har svårt att se att denna slipare har en yrkesheder. Som med allt trä kan man slipa det ett antal gånger innan det försvinner för mycket material. Det borde sliparen veta och råda dig att det inte går att utföra vissa moment om han anser att det inte går. Nu ser det ut som att det har slipat sönder trappen och det inte går att slipa mer utan att skada den ännu mer. Detta låter som ett bra tillfälle för sliparen att använda sin ansvarsförsäkring. Då kan de med hjälp av en firma som hans försäkringsbolag utser byta plansteg så att spikar och skruvar försvinner efter sliparens misstag.

  Jag har svårt att se att det blir bra utan att göra något extremt, typ montera nya plansteg utanpå de gamla eller helt byta ut dem.
   
  • Laddar…
 4. P
  Medlem · 4 205 inlägg
  Usch vilket hemskt arbete...mest synligt är ju sedan alla spikar, ryyys!

  Som allt annat med hus vad säger din hantverkare när du frågar?
  Sen är det ju bara att peka och fråga?

  Slutligen vad har ni avtalat? (man får vad man beställer som amerikanen säger)
   
 5. imported_Benno
  Medlem · Korpilombolo · 2 551 inlägg

  imported_Benno

  Medlem
  Det är ju inte golvsliparens fel att det sitter skruvar och spikar i stegen. För övrigt verkar det inte vara mycket kvar av planstegen när spikarna från sättstegen tittar fram. De borde kanske inte tagit på sig jobbet helt enkelt. Men de vet ju vanligen inte vad som dyker upp när man slipar. Jag tror de använde 40-papper de som slipade våra golv. Men vi oljade. Perfekt blir det inte alltid i gamla hus kan man utgå ifrån.
   
 6. nino
  Renoverare · Dalarna · 14 215 inlägg

  nino

  Renoverare
  Finns ingen golvslipare som använder finare papper än 120, det blir hur bra som helst, 180 är för fint.

  Var trappen lackad innan eller var den infärgad?
   
 7. S
  Elektroniktokig · Dalarna · 4 259 inlägg

  SueCia

  Elektroniktokig
  Hur tjockt är godset i planstegen nu? Måste ju har försvunnit ett par milimeter för att blotta spikar sådär eller?
   
  • Laddar…
 8. E
  Medlem · 13 inlägg

  Esa H

  Medlem
  Vi använde skivor från vårat Kärcher golv och köpte till trappnosen i samma. Blev jättebra.
   
 9. MariaBK
  Medlem · Sollentuna · 48 inlägg

  MariaBK

  Medlem

  Jo han har verkligen kämpat på för att få den fin, men uppenbarligen brister han i kompetens i detta. Tanken var inte att få trappen perfekt, det är svårt såklart, men det här är en katastrof tycker jag, den ser hemsk ut,
  Min tanke är också att man får lägga nya steg ovanpå, men i min värld är det hans ansvar att stå för kostnaden...
   
 10. MariaBK
  Medlem · Sollentuna · 48 inlägg

  MariaBK

  Medlem

  Avtalet är. slipa bort befintlig lack, olja med med olja som överensstämmer färgmässigt med ekgolvet på övervåningen och sedan lacka.

  När jag pekar och frågar så får jag inga svar alls. Han har dock hållit med om att han inte borde åtagit sig trappan. Men han vill inte ta kostnaden för att lägga nya steg eller ta in en snickare som fixar detta, det kostar för mycket säger han.
   
 11. MariaBK
  Medlem · Sollentuna · 48 inlägg

  MariaBK

  Medlem
  Den var bara lackad med ofärgad lack. Och han körde 100 papper, och det är grova repor i trät som du ser. Furu är ett mjukt träslag, vill man ha det fint får man slipa med finare papper.
   
 12. MariaBK
  Medlem · Sollentuna · 48 inlägg

  MariaBK

  Medlem
  Det ser jättefint ut! Kärcher alltså, kanske man ska kolla upp.
   
  • Laddar…
 13. MariaBK
  Medlem · Sollentuna · 48 inlägg

  MariaBK

  Medlem
  Jag har inte mätt före och efter, trodde inte jag skulle behöva det. Men skruvarna är alltså riktigt bastanta doningar, skallen var nog en 7-8 mm i diameter, så höjden bord vara ca 4-5 mm? Spikarna är inte lika kraftiga men de syns å andra sidan på längden i stället,
   
  • Laddar…
 14. MariaBK
  Medlem · Sollentuna · 48 inlägg

  MariaBK

  Medlem
  Jag håller med dig och jag har sagt detta till honom. Han höll med om att han nog inte hade kompetens för detta och att han inte borde tagit jobbet. Jag frågade om hans ansvarsförsäkring skulle täcka detta men han menade att den bara täcker olyckor, inte sådana här fel. Så nu har vi en tvist. Han vill antingen slipa mer och göra ett nytt försök eller bara dra sig ur utan att behöva stå för de fel han gjort..... :( Och det är här jag hänger på något sätt, hur ska jag få honon att fixa?
   
 15. Rickard.
  Medlem · Riktiga Norrland · 4 760 inlägg

  Rickard.Premiumikon: Trä

  Medlem
  Kärcher tillverkar högtryckstvättar så det är nog en felskrivning eller autocorrect , Kährs heter dom som tillverkar golv.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.