Byggahus.se

Golvet suger in regnvatten

 1. N
  Medlem Nivå 1
  Hej
  Vi har anlitat en byggfirma och fått hjälp med att bygga ett uterum med angränsande trädäck. Hela golvet är som ett stort trädäck med ett uterum på halva trädäcket. Träslaget är lärk.

  Problemet är att träet suger upp vatten och uterummets golv blir blöt längs med alla sidorna. Vi hade inte en tanke på att detta skulle hända. Frågan är vilket ansvar har byggfirman?

  Vi har anlitat byggfirman för totalentreprenad och fick ingen information om att golvet på insidan av uterummet skulle påverkas av regnet, vidare har de inte heller berättat om vilka alternativlösning/metoder man skulle kunnat använda för att komma undan problemet.

  Vilka alternativlösningar finns det för att komma undan problemet? Vad kan man göra nu i efterhand?

  Tyvärr så kan vi inget om byggmaterial (och har inte alls tänkt på att trä suger upp vatten) och allt vad bygga uterum/altan innebär...därför är vi i denna sitsen nu.

  Vidare, är det normalt att lärk spricker. Vi har bara haft trädecket/uterummet sedan december 2014, alltså mindre än ett halv år, men träet har redan börjat spricka på många plankor, är det normalt?

  Tacksam om råd

  Med vänlig hälsning
  Nana
   
 2. Krillew
  Lösvirkesbyggare Nivå 9
  Torrsprickor kan uppstå på virke och är väl egentligen inget konstigt. Men om sprickorna är där dom dragit i skruvarna så är det mer fel i monteringen. Lägg gärna upp en bild där man ser sprickor och hur infästningen ser ut.
  Lägg gärna upp en bild på hur uterummet är byggt nertill mot trädäcket.
   
 3. S
  Medlem Nivå 7
  En enkel lösning skulle kunna vara att be en plåtslagare bocka till en plåt likt ett fönsterbleck. Denna fästes sedan mot dörrpartiet och tätas med silicon och viks sedan ner en bräda (trall) ut från väggpartiet. På så sätt når aldrig vattnet den trall där väggpartiet är monterat. Detta förutsätter dock att trallen ligger i samma riktning som uterummets väggpartier.
   
 4. D
  Medlem Nivå 3
  Löper golvbrädorna under dörrpartierna så låter det ju rimligt att vatten kan rinna in. Om så är fallet borde dessa kapas av för att bryta av vatten/fuktvandringsvägen. Men det måste ju stämma in med regelverket under så det finns något att skruva i. Håller själv på att bygga uterum och tillåter inget "utegolv" att fortsätta in under väggarna in i uterummet.