Byggahus.se
Hej!

Vi är relativt nyinflyttade (läs orutinerade) i ett hus med en luftvärmepump Nibe VVM 300. Vi har försökt fylla på vatten för att öka trycket i vårt slutna radiatorsystem.

Vi följde instruktionen för påfyllning och vred på ventilen (1) och trycket steg först på mätaren.

Dock började det rinna ut vatten ur ett rör och trycket sjönk igen. Röret det rann ur ser ut att vara ämnat för detta, eftersom det står en liten hink under.

Vi funderar lite på om man även ska öppna ventil (2) för att vattnet ska rinna in i radiatorsystemet?

nibe300.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Hoppas att någon vänlig själ kan hjälpa oss.

Hälsningar
Anders & Sara
 
Den röda ventilen till vänster är den för värmesystemet.
Den är på 1.5 eller 2.5 bar. Höjjer du till 1.3 så ska den inte lösa ut.
Och sedan blr trycket stanna där -+0.3bar eller så kanske.

Vad ligger ert normala tryck på och hur lång tid tar det för det att sjunka dit från 1.3-1.4?
 
Finns det luft i exp kärlet?
 
Krilleman
Du borde ha en manometer någonstans (tryckmätare - alltså en rund graderad "klocka")
Vad står den på?

Den röda ventilen nr 2 enligt din bild är ju redan på! (Alltså inte stängd!)

Säkerhetsventilen (den röda ratten alldeles i den vänstra bildkanten) som redan omnämnts. Vilket värde står tryckt på den?
 
Tack för engagemanget, Joens, pozz2 och krilleman_215! Det uppskattas verkligen.

För att förtydliga. När vi försökte fylla på vatten så rann vattnet inte ut genom säkerhetsventilen (52) utan det rann ut genom ett rör som kommer från taket och sitter på andra sidan väggen från varmvattenberedaren, se bild 1.

På locket till säkerhetsventilen (52) står det 2.5 bar.

Gällande vad som är vårt normala tryck så står mätaren just nu på strax under 0.5 bar, se bild 2. (Dock vet vi inte vad vi ska ha, men vi har tänkt att trycka upp det till 1 bar, eftersom det står i manualen att trycket bör ligga mellan 0.5 och 1.5 bar).

När vi försökte fylla på vatten tolkade vi instruktionen som att vi inte behövde göra alla steg, så vi började från punkt 2 i instruktionen; "Öppna påfyllningsventilen (49)", se bild 3.
bilder.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Hoppas att det här gör vårt problem tydligare. Det känns ju som att det är någon mer ventil vi borde vrida på, men vi vågar inte riktigt :) Alla tips mottages tacksamt.

Hälsningar Anders & Sara
 
Det låter som om ni har ett öppet expantionskärl uppe på vinden.
Är det ett enplanshus med källare och (inredd) vind?
Gå upp på taket och kolla om det kommer upp ett rör som gör en 180° böj, gå in på vinden, på samma ställe så kommer det antagligen finnas "en hög med isolering" i högen finns expantionskärlet, låt någon fylla på vatten i värmekretsen samtidigt som du lyssnar uppe på vinden, det kommer antagligen börja skvala.
 
Helt klart öppet exp.kärl. Varför har man inte pluggat det när man har monterat vvm tro... Det är ju inbyggt där.

Finns det något annat system parallellt? Typ ved eller så? Annars är det väl bara att plugga skiten?

Men om det stämmer så är det ju inte ett slutet system utan ett öppet som ni säkert redan luskat ut. Då kan man inte få högre tryck utan att koppla bort det öppna exp.kärlet.

Har ni problem eller ni vill höja för att det står i MOS?
 
Hej Joens! Tack för all info! Som du märker är vi inte så kunniga.

För att förklara ytterligare. Det hela började med att ett element på övervåningen börjat "rinna" och vi ville lufta det. Då blev vi oroliga för det låga trycket, så vi ville fylla på vatten i systemet innan vi luftade elementet. Vi har rent allmänt inga problem med element eller vattentryck, förutom elementet som låter störande och är lite ojämnt varmt.

Det vi egentligen vill göra är alltså att lufta ett element, men vi blev lite oroliga eftersom det står i manualen att trycket bör ligga mellan 0.5 och 1.5 bar, och vårt tryck ligger på eller strax under 0.5 bar.

Hälsningar
Anders & Sara
 
ok, men har man öppet kärl så är det svårt att få upp trycket genom att fylla på. Det är lite så att det är höjden som gör trycket...

Men stäng av allt, cirkpumpar och skit och se om ni kan lufta det. En som luftar och en som försiktigt fyller på när det behövs. Det är lättare att göra det själv om man kan bygga upp ett litet övertryck och sedan tappa ner men det kan ni ju inte göra nu då det redan är lite lågt.

Ni kan ju kolla med en rörkrökare om hur mycket det skulle gå på att plugga det gamla möget, är ju skönt att INTE ha något som är lastgammalt på vinden fullt med vatten :) Det är troligen så att det bara är att tömma det, plugga det och sedan låta det vara. Så har jag det hemma hos mig utan problem.
 
  • Gilla
Ingemar O
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.