Byggahus.se

Fuktproblem fristående bastuhus

 1. T
  Medlem · Nivå 12
  En kompis köpte ett fristående litet hus på 3x6 meter som vi byggde bastu i för något år sen.

  Huset är isolerat med max 70 mm i väggar och tak med mineralull, verkar inte finnas någon plast.
  På insidan är väggarna sedan tidigare klädda med träpanel och taket (öppet upp i nock) är klätt med vad jag tror är takspånskivor som är målade med någon tät plastfärg.

  Inne i detta hus byggde vi ett basturum på ca 2x3 meter som är isolerad med mineralull och klädd med träpanel på både in- och utsida. I den resterande delen av huset är det omklädning, relax, kylskåp med dricka o sånt.

  Nu till bekymret.
  I omklädningsdelen blir det rent otroligt fuktigt, de vita takskivorna dryper av vatten och det rinner ner vatten på insidan av taket och det droppar ner överallt. Vi hade velat bli av med det här problemet så långt som möjligt men vet inte hur.

  Det är naturligtvis luftfuktighet som kondenserar på kalla, icke-sugande ytor. Väggarna som är klädda med träpanel känns också fuktiga men är inte vattniga på ytan. Så det är helt uppenbart att den rena obehandlade panelen suger upp luftfuktighet på ett annat sätt än en tät yta.

  Lite lösa idéer som vi spekulerat i..
  • Öka ventilationen i rummet
   Kan det här verkligen göra nytta, uteluften i Skåne så här års med temperaturer strax över nollan är helt mättad med fukt. Vi vet helt enkelt inte om det hade gjort nytta att forcera in uteluft så den fuktiga inneluften trängs ut. Det kanske bara blir ännu fuktigare..

  • Öka temperaturen i rummet
   Huset är ouppvärmt förutom när vi eldar för bastande. Naturligtvis skapar detta kalla ytor även inne som den varma fuktiga luften kondenserar på. Ett elelement som värmer upp kan säkert avhjälpa en hel del men det är också dyrt att hålla ett litet halvdåligt isolerat hus uppvärmt.

  • Klä de problematiska delarna med mer sugande material
   Eftersom väggarna som rimligen är lika kalla som taket men av obehandlat trä inte är våta på ytan så innebär det ju att träet suger upp luftfukt på annat sätt än takskivorna som är helt täta. Kan det hjälpa att klä taket med träpanel, dikt an, så att denna panel får suga in och avge varierande luftfuktighet?
  Kom med idéer och spekulationer så får vi se om vi kan få ordning på bastun.
   
 2. D
  Medlem Nivå 8
  Detta är inte möjligt!!! Är ju husets torraste rum!!!
  Mvh
  Sakke
   
  Redigerat 15 dec 2019 17:59
 3. D
  Medlem Nivå 8
  Skämt åsido.
  Om du lägger panel dikt an sponskivor så er nog resultatet mögel mellan panel och spon. Fukt som dras inn i träet stoppar inte där så länge värmegradienten driver fukten utåt. Det vil fortsatt kondensera men torkar inte ut.
  En viss grad av kondens kommer det att vara alltid på grund av den stora värmegradienten mellan bastu och relax.
  är det möjligt at ha en vedeldad kamin/spis i relaxen? - å få up tempen där när man badar hjälper. Då kan man också ha ordentlig bra utluftningsventil där .
  Var ventileras bastun i från?
  Mvh
  Sakke