Byggahus.se

Felkopplat avlopp dolt fel?

 1. S
  Medlem · 35 inlägg

  Sarcla

  Medlem
  Hej! Behöver hjälp ang ett dolt fel vi upptäckt i vår villa vi köpte för 3 år sedan. Villan byggdes 2008.

  Kommunen har sökt igenom våra rör efter vi haft problem med stopp i avloppet. De ser så att hela avloppssystemet är felkopplat och rinner ut i dagvattenledningarna. Räknas detta som ett dolt fel? Detta är inget som framkom i besiktningen? Hur går man till väga för att slippa den mindre roliga ersättningen som kommer efter vi är tvungna är dra gräva upp avloppet och koppla rätt? Tacksam för svar.
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 48 403 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Att det går ut i dagvattenledningar borde inte påverka att det blir stopp. Verkar finnas mer fel.
  Det är ett lite udda fel, vanligare att husets dagvatten felaktigt går till avloppet.
  Det låter som ett rätt bra case som dolt fel. Det är inget du borde behöva förvänta dig på ett så nytt hus. Och det går troligen inte att upptäcka med rimlig undersökning. Skriver ”troligen” ibland finns det en samlingsrum för dagvatten i så fall borde det kunna luktar ur den brunnen vid en ordentlig undersökning.
  Men det stora problemet med detta som dolt fel är att det troligen är för billigt att åtgärda. Om det bara är en omkoppling som behövs, så borde det gå att lösa för 10-20 000. Inget som skulle påverkat priset när du köpte fastigheten.
   
 3. D
  Medlem · E · 27 668 inlägg
  Ja, kostnaden är för liten för dolt fel och felet för gammal för byggfel.
   
 4. S
  Medlem · 35 inlägg

  Sarcla

  Medlem
  De från kommunen såg det som allvarligt fel och när det inte regnar så åker ju inte papper och dylikt bort vilket bildar stopp och avloppsvatten ska ju absolut inte åka ut i dagvattenledningarna.

  vi behöver gräva upp det gamla avloppet och ev gräva upp ute på vägen men vet inte alls vilka kostnader det rör sig om. Min största fråga, hur går jag till väga, kan säljarna ställas till svars med detta? Huset var ju varudeklarerat när vi köpte det? Vem ersätter kostnader oavsett om det handlar om 20.000 eller 100.000?
   
 5. harry73
  bra på allt · Skåne · 15 647 inlägg

  harry73Premiumikon: Skruvdragare

  bra på allt
  Du skriver till säljaren och informeren denne om felet och skriver samtidigt att du kan återkomma med skadeståndsanspråk när du vet hur dyrt det blir.
  Troligtvis tycker säljaren att du ska ta det med Anticimex, då gör du även det. Jag kan dock att detta faller utanför försäkringen täckning.
   
 6. S
  Medlem · 35 inlägg

  Sarcla

  Medlem

  Om det faller utanför försäkringen, är det vi som blir skyldig att betala då?
   
 7. harry73
  bra på allt · Skåne · 15 647 inlägg

  harry73Premiumikon: Skruvdragare

  bra på allt
  Att kostnaden är för låg för dolt fel stämmer ifall det skulle bli en rättegång och sålänge det handlar om 20 tkr-30tkr kanske lite mer.

  Men när du förhandlar med säljaren kan ni ju komma överens om annat
   
 8. useless
  Lök. · Gävleborg · 29 851 inlägg
  Vilken försäkring? Din eller säljarens?
  Som sagt var; För att det överhuvud taget ska kunna hanteras som dolt fel så måste ni anmäla felet till säljaren så fort som möjligt. Så börja där som harry73 skriver.
   
  • Laddar…
 9. harry73
  bra på allt · Skåne · 15 647 inlägg

  harry73Premiumikon: Skruvdragare

  bra på allt
  Dolt fel är inte begränsad till försäkringens villkor, men kan ni inte komma överens med säljaren, krävs det att ni stämmer denne i tingsrätten. Om det då blir ersättning beror bl a på skadans storlek.
   
  • Laddar…
 10. S
  Medlem · 35 inlägg

  Sarcla

  Medlem
  Vi har kontaktat säljarna och anmält det till Anticimex (de som bisittare huset). Säljarna varudeklarerade huset men efter ha läst på lite är det inte säkert att Anticimex kommer ersätta säljarna vid ett sånt här fel.
   
 11. useless
  Lök. · Gävleborg · 29 851 inlägg
  Som sagt var måste du anmäla till säljarna för att uppfylla dina krav i Jordabalken - Inte någon tredjepart. Om det klassas som dolt fel, men säljaren inte får ersättning från sitt försäkringsbolag så får vederbörande punga upp ur egen ficka.
   
 12. S
  Medlem · 35 inlägg

  Sarcla

  Medlem
  Vi måste alltså ta det rättsligt med säljarna om försäkringen inte täcker? Vi förmodar att det rör sig om ca 100.000 kr.
   
 13. D
  Medlem · E · 27 668 inlägg
  Du ska ta det med säljaren oavsett. Det är säljarens försäkring. Om de inte vill betala kan du välja att ta det rättsligt.
   
 14. H
  Moderator · Stockholm · 48 403 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Bara själva felkopplingen borde inte kosta så mycket. Men det kan ju vara mer som är fel.
  Som exempel bytte vi gamla avloppsrör under källargolvet förra året. Vi bytte ut till utsidan grundmuren. Det hålet utanför grunden kostade drygt 10 000 att gräva, fylla igen, och koppla in en meter nytt rör. Större delen av kostnaden var att få dit grävmaskinen. Skulle vi behövt gräva ut i gatan hade det kanske kostat någon tusenlapp till plus kostnad för asfalt ( kanske 5-10 000 ytterligare).
   
 15. useless
  Lök. · Gävleborg · 29 851 inlägg
  Du ska inte behöva bry dig om försäkringen över huvud taget. Är det ett dolt fel så är säljaren ansvarig. Om säljaren i sin tur har tecknat en försäkring för att slippa betala med egna pengar för vissa fel har ingen betydelse för eran del.
  Sen kan det vara svårare för er att ha ett försäkringsbolag med alla dess jurister som motpart vid en eventuell tvist, så rent krasst är det bättre om inte försäkringen täcker skadan.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.