Byggahus.se
I den här tråden tänkte jag dela med mig om erfarenheter kring ett husbygge med Sävsjö Trähus på en tårtbitsformad tomt i området Soldalen i Rönninge.
140x2_1.png

Det blir ett suteränghus på ca 2 x 140 m2 där jag och min fru tillsammans med våra tre barn (7, 4 och 1 år när jag skriver det här) kommer att bo. Ovanvåningen är i trä och levereras av Sävsjö Trähus sånär som på köket, garderober och badrumsmöbler som vi ordnar med själva. Källaren muras upp med Leca/Isoleca av en av STs entreprenörer (Elite mark & grund), sedan kommer vi inreda källaren själva sånär som teknikrummet. Huset har vi ritat själva och sedan har ST ritat ritat upp det i sitt system med mindre justeringar på mått för att anpassa till STs standrard. Mer info om huset kommer allteftersom.


Då vi själva stundvis haft svårt att få reda på vad saker brukar kosta tänkte vi försöka dela med oss av prisinformation (vad kostar det att flytta en lyktstolpe, vad kostar bygglov osv) under resans gång för att hjälpa framtida byggare.


Som så många andra har jag givetvis en byggdagok på nätet, http://soldalentartbiten.wordpress.com/ , med i princip samma information men vill även dela med mig här i forumet då jag fått mycket information från forumet och samtdigigt ge mer möjlighet för diskussion kring bygget.

Vi tar det från början:

Hösten 2010

Salems kommun har visning på området ”Soldalen” där de via den kommunala tomtkön ska sälja 16 tomter. De går på könummer men man får anmäla sitt intresse för max tre av tomterna, gäller att välja lagom attraktiva tomter i förhållande till sitt könummer, för oss är det inte så svårt då det max rör sig om 4 tomter som ligger inom vår budget.

imgp2176.jpg


Vår tomt såg ut ungefär som på bilden ovan med tät skog, är dock lite osäker på om det är vår tomt man ser på bilden.

imgp2177.jpg


Kommunen hade börjat jobba lite med vägen, här ska de spränga.
Vinter/vår 2011
Vi följer vägbygget med spänning under våren, det hamnar elskåp å lyktstolpar längs vägen framför vår tomt som senare visar sig hamna lite dumt till.

imgp23224.jpg


Kommunen jobbar på med vägen, firman som bygger vägen går i konkurs så det blir försenat lite men till sist får vi tillträde till tomten en bit in i maj.


Sommar 2011
110528_2.jpg

Vi börjar med att fälla de ca 100st träden med varierande storlek på tomten, får hjälp av svärfar som gilla att köra motorsåg och svärmor hjälper till som barnvakt så både jag och min fru kan vara på tomten och röja samtidgt. En lite otäck sak händer dock som får en att tänka till: När vi ska fälla ett träd behöver vi ge det en knuff för den sista biten, jag och svärfar hjälps åt, kommer en vindpust samtdigt som hjälper oss på traven, vi tar ett steg tillbaks och tittar på trädet som faller och plötsligt får jag en smäll bakifrån i huvudet och tappar balansen och trillar omkull. Det som hände var att ett träd på granntomten har blåst omkull av samma vindpust och faller ner mellan mig och svärfar (vi står 1½m från varandra) och i fallet så får jag en smäll av en utstickande gren. Att trädet på granntomten faller hör vi inte då det knakar från trädet vi tittar på som faller samtidigt som sågen puttrar på tomgång och vi har hörselskydd på oss. Blev bara ett lite blodigt skrapsår i huvudet på mig och svärfar klarade sig helt men trädet som faller mellan oss är en 10-15cm i diameter så hade någon av oss fått det på oss hade det kunnat gå ritktigt illa :eek: Anledningen till att trädet på granntomten föll var att marken försvagats av vägbygget, efter incidenten går vi igenom träden runtomkring, och sågar ner något enstaka i riskzonen, för att försäkra oss om att inte få fler överasningar. Efter många helgers slit har vi till sist fått ner alla träden, det sista trädet vi fäller är en nästan 200 år gammal gran som är nästan 30m hög och 60cm på tjockaste stället och dessutom lutar lite åt fel håll mot det håll vi fäller det åt men det går bra trots att vi halvägs genom trädet upptäcker att det är ganska murket och myrätet innuti. Under trädfällningen undrar vi lite hur det kommer gå för spillkråkan som bor på tomten, men senare visar det sig att den flyttar ner till kärret längre ner på gatan där det finns många murkna träd att hacka på


Hösten 2011
När det inte längre är eldningsförbud sätter vi igång att elda ris, var rejält jobbigt så vi beslutar oss för att köra bort resten, men efter några lass tar vi en eldningsomgång till och blir av med det mesta

Bestämma vilket hus vi ska bygga :x

12-kantigt hus?
Innan vi kom fram till huset med Sävsjö trähus hade vi en del andra husidéer.


En av idéerna var ett 12-kantigt hus:


12k_1b15_cr3e_framsida.jpg 12k_1b15_cr3_baksida.jpg


Energiförbrukningen hos ett hus avgörs till stor del av mantelytan, en cylinder med lika stor diameter som höjd är den effektivaste formen med avseende på förhållandet mellan mantelyta och användbar golvyta (Ett klot har visserligen minsta mantelyta i förhållande till diameter men den användbara golvytan blir liten). Ett cylinderformat hus blir lite bökigt att bygga, något lättare blir det med ett mångkantigt hus som dessutom får fördelen med fyra räta hörn i varje rum om man drar innerväggarna som ekrar vinkelrätt mot ytterväggarna så som i vår skiss nedan, det går dessutom att utnyttja komplementvinklar så man inte får så mycket materialspill jämfört med ett ortogonalt hus. Från början var det energiförbrukningen som triggade idén men vi upptäckte en massa andra fördelar bl.a med korta avstånd mellan rummen mm. Genom att göra väggarna som sandwich prefab vändelement stående på högkant skulle vi kunna bygga ytterväggarna för 3kSEK/m2 (inkl moms) enligt offert från Finja vilket inte är så mycket dyrare än vad det kostar annars med sandwichväggar, men vändelement funkar endast för 2 våningar, så för källaren skulle lammiblock varit den mest attraktiva lösningen.


villa_dodekagon_plan0.png villa_dodekagon_plan1.png villa_dodekagon_plan2.png


Själva planlösningen blir lite speciell iom den rundade formen, de små rummen blir något effektivare än ett ortogonalt hus men de största rummen blir inte riktigt optimala när de blir bananformade.


vardagsrum.jpg


Tornet högst upp är en fortsättning på innerväggen och är tänkt att släppa in ljus i trapphuset som även har funktionen bibliotek då bokhyllor är placerade på de väggsegment som saknar innerdörrar.


trapphuskällare.jpg cut_b-b_2.jpgTaket är ett problem i ett mångkantigt/runt hus, en naturlig lösning kan vara att göra en strut, men utseendet blir lite tråkigt, en annan variant är att göra varannan takbit helt rektangulär och varannan som en tak-kupa vilket i så fall innebär att taket inte blir så mycket mer komplicerat än på vilket annat hus som helst.

12k_1b18_takstolar2.jpg

Ett problem med att skicka ut offertförfrågningar på det 12-kantiga huset var att det tog extremt lång tid innan firmorna orkade svara. Vi hade bra kontakt med en snickare, Kjell Lundberg, som tyckte projektet var spännande och gärna ville vara med och driva projektet, dock hade han samma problem med att det tog väldigt lång tid för olika entreprenörer att svara om de öht svarade. För att få till projektet till rimlig kostnad skulle vi behöva lägga väldigt mycket tid själva. Risken med projektet var för stor så vi valde att lägga idén bakom oss och gå vidare.XN-villan
xnvillan_framsida.png

Vi började om och försökte rita om ett tidigare husförslag så det skulle bli intressant. Genom Kjell fick vi kontakt med XN-villan, ett företag som bygger gedigna välisolerade trähus med råspont i väggarna och mycket miljövänlighetstänk. De ritade ett hus åt oss efter våra skisser. Huset blev en del dyrare än vad vi tänkt oss fastän vi skulle göra bl.a källaren själva. I vår jakt på att få in många funktioner på liten yta blev huset inte så bra som vi först tänkt, däremot var vi väldigt imponerade av XN-villans byggsätt och ville gärna bygga med dem.xn-villan_plan0.png xn-villan_plan1.png xn-villan_plan2.png

Slutlig planlösning, och slutligt val av hustillverkare!
140x2_1.png 140x2_2.png


Efter mycket skissande kom vi till sist fram till en alternativ planlösning som visserligen kompromissade en hel del men som ändå fick med många av de funktioner vi ville ha. Enplanshus är enklare att få till en bra planlösning på jämfört med tvåplanshus, men enplanshus är dyrare och inte så energieffektiva så då kan en lösning vara att bygga ett enplanshus ovanpå en källare/suterängvåning som vi inreder själva. Givet samma yta som ett tvåplans+källare så blir andelen av huset som vi inreder själva större vilket medför att huset blir billigare, men det blir så klart även jobbigare att göra mer saker själv.

140x2_3.png


Huset påverkas så klart av detaljplanen, för vår detaljplan gäller att om man bygger hus i två plan är max tillåten byggaraea 150m2 och bruttoarea 300kvm, vilket detta huset överskrider men bygger man enplanshus är begränsingen endast 200kvm byggyta och ingen begränsning av bruttoyta och vårt hus räknas som enplans då en våning som sticker upp mindre än 1.5m över marken inte räknas som våning enligt PBL och vårn källare sticker bara upp 1.1m i snitt.


Något som var positivt var att de flesta tillverkare inte hade problem att leverera saker som normalt inte är standard, tex var det inga problem att få kertobjälklag hos de tillverkare som normalt inte använder det eller golvvärme istället för element på ovanvåningen gick snabbt att få svar på även om det inte var uttalat att det var ett möjligt tillval.


Vi tog kontakt med 8st husföretag, både stenhus och trähus. • XN-villan – Råspontväggar och tjock cellulosaisolering. De var rekordsnabba på att svara och lämnade offert på byggsatsen efter bara en vecka och offert på resten efter ytterligare nån vecka. Dessutom låg de ganska bra i pris.
 • Sävsjö trähus – Mer gedigna väggar med riktigt trä (inga lättreglar), dessutom kertobjälklag, men något sämre isolering. I samma prisnivå som XN-villan var även de snabba på att svara på offertförfrågan. Ett problem de hade var att deras arkitekt var mammaledig så de offererade på våra egna ritningar då vi gjort ganska detaljerade underlag.
 • Willa Nordic – De var inte rikitgt på hugget och kändes inte riktigt rätt för oss.
 • Eksjöhus – Verkade rätt ointresserade och vi hörde inte av dem förrns efter flera veckor när vi hunnit få in ett antal offerter och då hade de inte ens börjat räkna.
 • Trivselhus – Var inte riktigt på hugget, hörde inte direkt nått av dem förrns svaret på vår offertförfrågan trillade in och de visade sig vara dyrast av de som svarade. (ca 4M vilket är 700kSEK dyrare än de billigaste alternativen men då ingick mer saker än vi efterfrågat, tex kök, men även om man drar av några hundra tusen var det långt ner till konkurenterna)
 • Vallsjöhus – Hade vi med som budgetalternativ och de hade det lägsta priset på själva byggsatsen men entreprenaden var bland de dyraste så totalt sett blev det inte så intressant.
 • Fiskarhedenvillan med lättbetong – De hade precis börjat med lättbetonghus, eftersom det var nytt för dem drog det ut extremt på tiden så de hann aldrig få fram nån offert innan vi skulle bestämma oss.
 • Snickare Kjell Lundberg – Lösvirke / prefab stenhus med prefabväggar från Vimmerby Prefab, gjutna mellanbjälklag men innerväggar och tak av trä, i princip i samma prisnivå som XN-villan och Sävsjö trähus.


De tre alternativ som till slut slutstriden stod mellan var”lösvirke” med Kjell, XN-villan samt Sävsjö trähus. Det var ungefär samma totalpris (drygt 3.3M inkl grundläggning men exkl sprängning), Sävsjö var billigast på entreprenaden men dyrast på byggsatsen. Utöver priset var de tre de som var mest öppna för våra egna idéer. Tyvärr föll både Kjell och XN-villan föll bort pga risken med att de var små företag, kändes inte helt bra då vi gärna gynnat mindre företag. En anna stark fördel med Sävsjö trähus var att vi var extremt imponerade av insatsen och energin hos vår säljare Michel Silverstorm på Sävsjö trähus södra stockholmskontor då han hade en förmåga att ta tag i problem direkt och snabbt hitta en lösning.


Under processen tittade vi även på möjligheten att använda prefab betong element från vimmerby prefab. Michel gjorde ett bra jobb med att få fram ett offertförslag, det blev ca 60kSEK dyrare än Thermomur och vi var beredda att ta det men det föll på ansvaret för hållfastheten, där fick Sävsjö och Vimmerby Prefab lite samarbetssvårigheter då Sävsjö ville ha garantier för hållfastheten från vimmerby prefab men de kunde inte göra det utan att gör alla innerväggar i betong och det skulle spränga budgeten rejält för oss. Däremot ordnade Michel fram en firma som kunde mura upp en källare av LECA vilket visade sig bli något billigare än Thermomuren och då vi inte riktigt gillade idén med att bo i en frigolitlåda och skruva alla väggar i plastbitar så innebar LECA-väggar ytterligare en fördel för Sävsjö Trähus.


I slutet av Januari 2013 skrev vi kontrakt med Sävsjö Trähus.
 
 • Gilla
ChristinaH och 1 till
 • Laddar…
Bygglov
Bygglovsansökan inskickad i mitten av februari


Bygglovet går ut på grannehörande då vi avviker från detaljplanen på två punkter:


•Hörnet på ett skärmtak för cyklar sticker ut några decimeter över prickad mark
•Vi vill ha svarta takpannor, detaljplanen tillåter endast röda pannor, svart är bara ok på falsat plåttak.
Alla 5 grannarna + kommunen (granne i form av allmänning) har tre veckor på sig att överklaga men ingen protesterade mot de två avvikelserna, dock fick vi vänta de tre veckorna då inte alla skrev under godkännandet och skickade in det före tiden gått ut.


Bygglovet blir godkänt den 10e april, samtidigt får vi även reda på att kostnaden är något högre än vi budgeterat för, 42kSEK kostar bygglov i Salems kommun, dessutom måste vi även betala vi en planavgift utöver det på 26700 vilket även det är lite mer än vi trodde.LyktstolpsflyttNär kommunen byggde vägen passade de på att placera ut elskåp, teleskåp och lyktstolpar på ett sådant sätt att det var lite småbökigt att göra en garageuppfart där vi ville ha den. Michel kom med det bra tipset att man kan be kommunen flytta en lyktstolpe, så det gjorde vi. 9375 SEK (inkl moms) kostade det att flytta en lyktstolpe 2.5m, inte helt billigt värt det då garageinfarten blir rakare och får mindre höjdskillnad.
Elbjörn byggelskåp inhandlat


För att spara lite pengar har vi köpt oss ett blått Elbjörn ZSF25 elskåp på blocket av en annan byggare, när bygget är klart så säljer vi det vidare till ytterligare någon annan byggare för nån tusenlapp mindre och får på så vis betydligt lägre kostnad för byggelen än om vi skulle hyrt ett för 6-8kSEK
 
Starten på bygget blev lite fördröjd då först det byggsamrådet blev framflyttat, sen fick vi inte startbeskedet direkt på samrådet som vi hoppats på. Pga en vitesklausul i kontraktet med markfirman ville vi inte skriva på det kontraktet förrn vi visste att vi skulle få startbesked så de skulle kunna sätta igång direkt men kommunen ville se garboförsäkring innan de kunde ge startbesked och för det krävdes att kontraktet var påskrivet. Så det var lite moment-22, men det hela löste sig genom att vi skrev på markdfirmans kontrakt och de kunde börja etablera sig och göra icke marklovspliktiga arbeten under tiden vi ordnade startbeskedet. Åter igen kände vi oss väldigt nöjda med att vi hade Michel som säljare då kunde fixa fram garboförsäkringen direkt på morgonen dagen efter byggsamrådet så vi hade startbesked efter lunch samma dag.


CIMG1068.JPG
Före markarbetena dragit igång.

CIMG1097.JPG CIMG1100.jpg
Friläggning av bergetCIMG1113.JPG CIMG1120.JPG
Borrning för sprängningCIMG1117.JPG
Oväntat djupt ner till berget här.


CIMG1136.JPG
Delvis sprängt, dags att lyfta ur stenar ur gropen.CIMG1139.JPG
En lite anorlunda känsla på tomten med en gigantisk grusplan där huset ska stå.
 
Grundritningarna var lite sena då underleverantören som skulle göra ritningarna hade gjort dem heltokigt jämfört med den input de hade fått, så de fick rätta storleksordningen 20 fel som jag hade hittat när jag skulle kontrollera att allt var ok. Markfirman kunde dock börja med lite dränering och stuprör i väntan på grundritningarna. Sen visade det sig att EPS-blocken till grunden även var försenade så även med grundritningen hade ändå inte kunnat börja.Gjutningen hade redan blivit framflyttad två dar, de jobbade på med rör och EPS men när jag frågade hur de låg till berättade de att gjutningen flyttats fram ytterligare två dagar, dock försvann de i två dagar till ett annat bygge men glömde att berätta det så då blev vi lite oroliga.

imag0300.jpg imag0304.jpg imag0305.jpg
 
Gjutdagen blev till sist på klämdagen efter kristi himmelsfärd. Inför gjutningen hade vi hunnit bygga färdigt poolformen men inte cykelförrådets grund som vi annars hoppats på att få till samtidigt. Snabel-pump-bilen kom en timme före gjutningen skulle börja och etablerade sig. Inför gjutningen hade jag ordnat en grop där vi kunde tömma ur snabeln osv, tänkte försöka göra gropen lite djupare i väntan på gjutningen men precis i den gropen behövde pumpbilen ha ett stödben så den hann inte bli djupare.


Killarna som skulle gjuta kom en stund innan och satte vant igång å hälla betong i formen. Det hela gick smidigt sånär som på en lite felkopplad vattenslang när vi förberedde för vattningen, det blev litet hål på ett ställe när det sprutade vatten där men betongkillarna reparerade det snabbt. Då det var gassande solsken under gjutningen satte vi snabbt igång att vattna efteråt och fortsatte med det under helgen när det var soligt.

CIMG1142.JPG CIMG1149.JPG CIMG1166.JPG


Efter plattan var gjuten visade det sig att det blev en kubikmeter betong över, vi ordnade snabbt upp
en liten mur utanför lekrumsaltandörren så de kunde gjuta en liten platta av den överblivna betongen.

CIMG1179.JPG


När pumpbilen skulle städas ur kunde de använda min grop jag grävt men det var på håret, det visade sig att bilen var tvungen att vara mycket mer över gropen än vad jag trodde men de fixade det utan att krocka in i det närliggande elskåpet.
 
Huset muras upp med LECA-block, iso-leca över mark och ett skift ner sen under mark blir det massiv 350mm LECA med utvändig isolering. Vi valde LECA framför Thermomur , som annars är det vanligaste byggsättet för källare, då vi inte var helt bekväma med att bo i en frigolitburk även om det är gips utanpå frigoliten, sen är vi bekymrade över vad som händer med de ingjutna plastbitarna reglarna skruvas i då plast blir sprött med tiden, helst ville vi ha prefab betong sandwichelement men Vimmerby Prefab och Sävsjö trähus lyckades inte komma överens om hållfasthetsberäkningarna, så det blev LECA. Att mura kräver bra väder, regnar det rinner vattnet genom LECA-stenarna och sköljer bort murbruket, tyvärr har vi inte vädret med oss men grundfirman jobbar på när det är tillräckligt bra väder.

CIMG1189.JPG


Våran plan var nu att börja med plattan till cykelförrådet, men det utrymmet behövdes för cementblandare och för att hugga sten.

CIMG1186.JPG


Nu kom även Thermomur-blocken som vi kommer bygga vår pool med.

CIMG1188.JPG
 
dorrhal.png

När markfirman murade väggarna upptäckte de att bredden på fönstret brevid entrédörren var 70cm bredd enligt måttsättningen men var utskrivet som 90cm brett som fönstertyp, när de på ST kollade upp det visade det sig att fönstret även var 60cm brett på fasadritningen, så de ringde å kollade med mig vilket det skulle vara, vi valde att köra vidare med 70cm så som det var på våra ursprungliga ritningar.


När murningen nästan var klar tyckte jag samma fönster såg ut att sitta lite högt upp och vid en koll med ritningen visade det sig att fönstret var 150cm högt på fasadritningen men utskrivet som 90×120 på ritningen. ST hade redan beställt fönstret men när jag pratade med Michel om det hela höll han med om att det var helsnurrigt och han skulle ordna det åt oss och åter igen var vi väldigt glada att vi har Michel som tar tag i saker å löser dem direkt!


Nu var det tyvärr inte slut där, när översta LECA-balken var gjuten med betong upptäkte jag att överkant på entréhålet för dörr och fönster var på 2.3m höjd vilket blir lite bökigt när det är en 2.1m hög dörr med ett 0.3m högt överljus med totalhöjd på 2.4m. Ove och Mattias (vår snickare) verkade inte så bekymrade över det hela utan tyckte att det vara bara att såga ut så det blir större så det ser ut att lösa sig!
 
Vi göt poolplattan samtidigt som plattan till huset, sen skulle det gjutas väggar med 250mm thermomurblock. För att hålla väggarna på plats mot plattan skall det sticka upp armering från plattan in i väggarna. Den armeringen hade vi tänkt peta i direkt efter gjutningen, men killarna som var med och gjöt plattan rekommenderade att vi skulle borra i efterhand istället så vi skulle veta exakt var hålen skulle vara så så gjorde vi. Vi borrade hålen med vår nyinköpta Meec-borrhammare från Jula, en billig men rätt kraftig sak med 4J slagkraft och dämning, funkade superbra fastän det var en Meec. Armeringsjärnen kunde sedan fixeras i hålen mha expanderbetong.


För plattan hade vi bockat armeringsjärnen med skruvstäd men för thermomurväggarna krävdes lite skarpare böjar varpå jag byggde mig en armeringsjärnsbockare (enligt tips från Mikael_L), bockaren blev lite sliten av 12mm järn men det funkade ändå och 10mm järnen var inga problem alls.

IMAG0326.jpg


Själva staplandet av Thermomurblocken var rätt enkelt men det var extremt mycket pyssel runtomkring med armering och brädor som skulle stabilisera upp muren osv. Thermomurblocken är tillverkade med väldigt bra passform mot varandra sådet blir väldigt rakt osv och det var inga problem att kompensera för plattans ena långsida som var något bananformad.


När jag beställde blocken från Dorocell beställde jag för 135cm hög vägg, trodde de skulle leverera halvblock men det gjorde de inte så det blev till att kapa blocken i översta skiftet. Först försökte jag med fogsvans vilket iofs fungerade men det blev inte helt rakt och skärytan blir fnasig, så jag byggde mig en liten frigolitskärarare med några bitar OSB, en fjäder från Ikea-lampa och en 0.15mm gitarrsträng, vilket fungerade kanonbra vid 2.5A men det gick långsamt att skära så det var inte direkt någon tidsvinst

IMAG0318.jpg IMAG0319.jpg


Onsdagen veckan före gjutdagen hade vi beställt skimmer och inlopp från http://www.poolstore.se , innan vi beställde ringde jag å kollade så de hade grejjerna i lager och de hävdade att om vi beställde i god tid före kl 15 så skulle vi få grejjerna dagen efter, toppenbra tyckte vi för då var det lugnt inför tisdagens gjutning. På torsdagen kom inget paket, hela helgen gick och inte heller på måndagen kom något paket varpå jag mailade å frågade, kom inget svar men väl en försändningsbekräftelse med trackningnummer. Grejjerna kom sedan först några timmar efter gjutningen under tisdagen, är inte jätteimponerad av poolstore.se


Med hjälp av svärföräldrarna hela helgen och sent jobbande måndagkvällen och jobbande tisdag morgon tills gjutbilen kom så hann vi få till hela formen så när som på ingjutningsdetaljerna men vi gjöt in några avloppsrör istället för inlopp och sparade ur en rejäl bit för skimmern med hjälp av några frigolitbitar.


Det blev lite brådskade att gjuta just på tisdagen då vi skulle samordna gjutningen med att grundfirman skulle gjuta i ovankanten på LECA-väggen, men på så vis blev det gjutet snabbare.

IMAG0323.jpg


Att köra betongsnabeln under gjutningen var enklare än jag trodde, däremot var det lite bökigt att få bort luftbubblorna genom att peta med armeringsjärn, det tog väldigt lång tid så betongen började stelna så på slutet när överflödig betong skulle tas bort hade den brunnit så mycket att det blev till att ta stämjärn och hammare för att få bort det sista.


Slutresultatet var rätt bra iaf.

IMAG0324.jpg
 
Första leveransen kom knappt en vecka före huset kom, det var beställt att bjälklaget och takstolarna skulle komma med den leveransen. Det kom mer grejjer, mycket mer grejjer, det kom gipsskivor och innerväggar och golvvärme mm, mycket mer än vad som fick plats på tomten, däremot fattades syllen, syllritningen och takstolarna. Då inte alla grejjerna fick plats på tomten blev de tvugna att förvara dem i snickarfirmans verkstad, vilket medförde att timmarna på omlastningskranbilen sprang iväg en del.

IMAG0321.jpg


För att få mer plats flyttades mycket av materialet upp bakom huset med hjälp av markfirmans grävmaskin. Poolen fungerar mer och mer som förvaringsplats för byggmaterial

IMAG0328.jpg


Snickarfirman jobbade på bra med bjälklaget och de bärande innerväggarna och det blev klart i tid inför husleveransen iaf och genom att gå upp tidigt på morgonen och hämta syllen från lastbilen där lastbilen stannat för att sova så lyckades han även få till syllen inför väggleveransen.

CIMG1261.JPG CIMG1265.JPG


Samtidigt som bjälklaget monterades av snickarfirman så monterade grundfirman isodränskivorna och motfyllde. En positiv överaskning var hur pass bra de fick till marken på norrsidan om huset!

CIMG1268.JPG


Monteringen av väggarna flöt på bra, nu börjar huset se ut som hus.

CIMG1274.JPG CIMG1280.JPG CIMG1282.JPG CIMG1285.JPG CIMG1295.JPG CIMG1296.JPG

Snickarna jobbade på bra med råspont och papp som de skulle göra klart innan de gick på semester. Nu börjar man få lite känsla för hur det blir inuti

CIMG1312.jpg CIMG1314.jpg CIMG1316.jpg CIMG1317.jpg CIMG1319.jpg
 
 • Gilla
lazy rick och 3 till
 • Laddar…
Härligt med så mycket bilder! Kommer att bli ett kanonhus. Ser fram emot fortsättningen.
 
savsjo_fasad2_problem.png savsjo_plan2_problem.png

På vår skiss vi skickade till ST hade vi ritat in västergavelns fönster separerade av en 2.2m bred remsa med trävägg, precis som många andra saker på vår ritning var detta avstånd väl uttänkt. Nu när jag såg hur huset såg ut inuti tyckte jag remsan såg lite bredare ut, kollade ritningarna och visst var den bredare, 2.8m hade ST’s arkitekt ökat den till genom att flytta ut fönsterna längre från mitten. Hade ju varit bra om arkitekten informerat oss om detta, och då det måttet inte var utsatt på ritningen som vi granskade trillade det även igenom vår koll. Nu är det inte så mycket att göra något åt men det får följande konsekvenser:


 1. Fulare och inte lika lätt utseende på mittenremsan, framförallt inne i huset.
 2. Mindre fönsteryta, är dock ganska mycket fönster ändå så det gör inte så mycket.
 3. Trappan ner från altanen följer med och hamnar längre norrut på STs ritning jämfört med vår skiss.
 4. Fönstret i lekrummet krockar med trappan och blir mindre än annars.
 5. För att få ner ljus i lekrummet hade jag tänkt ut att om man har ett fönster i golvet vid ett fullhöjdsfönster kan man få ner ljus bättre än genom väggen om man har altan som skymmer utanför, och dessutom utan att påverka väggens u-värde Med min skiss var det precis att man kunde använda hela ytan framför fönstret för att få ner ljus i lekrummet men nu hamnar fönstret så det krockar med väggen mellan lekrum och förråd. Går dock att sätta dit fönstret ändå men det blir hälften så mycket ljus till lekhörnan, dock ljus i lekrumsförrådet.
 6. Med matbordet framför fönstret blir det antingen trångt mot norrväggen eller så sticker bord och stolar ut och blockerar vägen ut genom altandörren.
 7. I hörnet längst söderut försvinner möjligheten att ha en smal bokhylla där
 8. Utsikten från soffan hade undersökts i 3D för vad som krävdes för utsikt över vägen., Nu blir utsikten något annorlunda och påverkas mer av granntomten, har ej analyserat hur utsikten påverkas och så den behöver inte vara sämre.
 
 • Gilla
Krille4
 • Laddar…
När huset levererades upptäckte vi att badrumsfönsterna var klarglas istället för råglas som vi ville ha, nu kan man alltså se rakt in i badrummen, inte så kul. Följande har hänt: • På vår egen ritning var det ej specat på sävsjös format angående råglas, detta kommenterar vi att det bör finnas med R på ritningen varpå det skrivs in för hand i kontraktsritningen
 • Råglastyp finns med i köpeavtalet och (handskrivet) markerat R på den tillhörande kontraktsritningen (våran ritning).
 • Arkitekten ritar om vår ritning på sävsjöformat, missar att det ska vara råglas i badrumsfönsterna, detta upptäcks dock då det finns korrigerat med R markerat på planlösning för hand på sävsjös ritning som ansvarig på Sävsjö Trähus skrivit på som vi får hemskickad.
 • Ändringarna som gjorts för hand på Sävsjö Trähus ritning blir ej införd digitalt i Sävsjö Trähus system.
 • Tillverknings och leveransordern baseras på den ej korrigerade ritningen Sävsjö trähus har lagrad digitalt.
 • När vi granskar tillverkningsordern kontrollerar vi noga att det är rätt råglastyp i själva kontraktet men missar att sävsjö glömt att föra in de handskrivna ändringarna från köpeavtalet till tillverkningsorderns planritningar, informationen om fönstertyp är skrivet med väldigt liten text så det är lätt att missa på samma sätt som att vi missade fönsterstorlekarna i hallen.

Felet var alltså att Sävsjö Trähus glömde föra in valet av vilka fönster som skulle vara råglas från köpeavtalet till tillverkningsordern och vi såg inte att Sävsjö Trähus gjort det misstaget, sen har ingen på Sävsjö Trähus reagerat över att badrumsfönsterna har klarglas (vilket måste vara väldigt ovanligt), ingen har heller reagerat på att vi gjort ett val i kontraktet som inte återfinns på ritningen. Återstår att se om Sävsjö Trähus rättar till sitt misstag, är lite upp till dem och vilken kvalité de vill stå för då vi indirekt godkänt det då vi skrivit på tillverkningsordern där de gjort fel och inte skrivit dit R i fönsterinformationen på ritningen.:confused:
 
Snickarna hann få på råspont och papp på huset innan semestern, vilket är skönt för då regnar det inte in i huset.
CIMG1336.JPG


Själva gjorde vi färdigt formen för cykelförrådsplattan och på måndagen fick vi lite lyfthjälp för att även få på plats bakväggens armeringsnät som skall gjutas fast i plattan. Då det blev lite golvvärmerör över från husets platta slängde vi även ner den så vi har möjlighet att få förrådet frostfritt med golvvärme även om det inte är helt bestämt om vi ska ha det eller inte. Under veckan kom även avloppet och armeringsbyglarna på plats i pumprummets platta, som även den fått en liten golvvärmeslinga med en överbliven golvvärmerörstump.
CIMG1350.JPG CIMG1346.JPG

En av snickarna skulle ta semester en vecka senare så under veckan gjorde han mindre arbeten inomhus såsom att göra kortlingar och syllbrädor där de icke bärande innerväggarna ska stå, nedsalning från en takstol och vindpapp.
CIMG1337.JPG CIMG1343.JPG CIMG1344.JPG


Nu har de även fått bort plasten från fönsterna så man ser utsikten mot vägen och mot grannen.
CIMG1338.JPG CIMG1342.JPG
 
 • Gilla
ChristinaH och 1 till
 • Laddar…
För att slippa att antingen hyra pumpbil eller blanda betongen själva till pumprumsplattan som ligger lite svåråtkomligt till så skulle vi få hjälp av markfirman som kunde använda skopan på grävmaskinen som bask.


Inför gjutningen ville jag ordna så vi kunde ta hand om eventuell överskottbetong, min tanke var att kunna påbörja sulan till en av stödmurarna på berget, men det gick rätt dåligt så jag tänkte att vi kollar om det kanske går att fylla kontreforpelaren vid poolens långsida med de 100 första litrarna överskottsbetong (om det går att träffa en så liten öppning med skopan på en 24 tons grävmaskin) och sedan slänga resten på tomten så de fick bli fyllnadsmassor.


Vi var på plats i god tid innan gjutningen som var planerad till kl 7.00, gjorde de sista justeringarna och drog fram el till vibratorn osv. När Ove från markfirman kom så undrade han om vi ville låna hans laser och mottagare vilket vi väldigt gärna ville då det är lite enklare än att köra med en bräda som annars var vår plan. Det var dock lite snopet att batterit till lasern tog slut strax innan det var dags att gjuta och den tillhörande batteriladdaren hade inte kommit med. Turligt nog så var lasern så smart kontruerad att den fungerade med andra Dewalt-batterier än det medföljande 18v batteriet så vi kunde låna batteriet från vår 12v Dewalt-skruvdragare och driva lasern med och problemet var löst.


Betongbilen kom några min sent, började med att mäta ut att rännan skulle räcka till hela förrådsplattan och sen körde vi igång, först med voterna. Jag körde vibratorn, min fru körde rakan, svärfar mätte med lasern och betongbilsföraren körde den hydrauliska rännan med en fjärrkontroll. När nivån var rätt gick jag och svärfar och jobbade vidare med pumprumsplattan samtidigt som min frun började köra slodan på förrådsplattan. Slodan hade jag byggt ihop av en hemmasnickrad kratta (som jag använt för att röja på tomten) och en bit avloppsrör (se bilden nedan) och den fungerade utmärkt och frugan hanterade den riktigt bra och fick till en bra yta på betongen.
CIMG1359.JPG


Pumprumsplattan gjöt vi utan laser det var en så pass liten platta. Ove hanterade sin 24 tons grävmaskin väldigt bra och kunde hälla ner betongen kontrollerat i formen där jag pekade att det behövdes mer betong. Det blev två vändor att hämta betong och andra vändan räckte även till kontreforen och Ove klarade av att träffa den 40 x 15 cm stora öppningen med sin skopa utan problem och bara lite hamnade utanför, sen var det inte direkt någon betong kvar i betongbilen så det blev ingen överbliven betong att hantera fastän vi beställt 400l mer än vad vi trodde skulle gå åt, det blev bara de ca 100literna extra till kontreforen över.


Vi hade ursprungligen tänkt nöja oss med att bara köra slodan på plattorna men Ove tyckte det kunde vara en bra idé att riva av och ståla av plattorna och lånade ut rivbrädor osv för det. Det var rätt slitigt att riva av den stora förrådaplattan, speciellt på slutet när betongen hunnit stelna för mycket i det gassande solskenet.
IMAG0350.jpg


Det var rätt slitigt att gjuta plattan själva men kul att prova på det och resultatet blev helt ok för att vara gjort av tre glada amatörer
CIMG1353.JPG CIMG1354.JPG CIMG1356.JPG


Under tiden vi gjöt förrådsplattan passade Ove på att gräva ut för den första halvan av stödmuren längs med vägen.
CIMG1358.JPG
 
När snickarna kommit tillbaks från semestern får taket läkt på sig och vindskivorna kommer på plats vilket gör mycket för husets utseende. Då det var väldigt varmt ute så gick de över till invändiga arbeten och sätter diffspärr, gles i innertaken och börjar med innerväggarna och ventilaton.
CIMG1361.JPG CIMG1406.JPG CIMG1408.JPG
CIMG1413.JPG CIMG1424.JPG CIMG1425.JPG CIMG1384.JPG

Inne i huset har vi själva har vi skruvat gles och säkerhetsväv på plats i innertaker i källaren samt börjat lite på innerväggen mellan garage och verkstad.
CIMG1428.JPG

Ute har vi påbörjat gjutformen för bakväggen i cykelförrådet.
CIMG1403.JPG
 
 • Gilla
corre och 4 till
 • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.