Byggahus.se

En olycka händer så lätt...

 1. E
  Medlem · Nivå 6
  God kväll, tänkte att jag skulle dela med mig av senaste olyckan och förhoppningsvis förhindra någon annan hobbysnickare att skada sig.
  I lördags kväll när disken var undanplockad, ena barnet nattat och den var dags för lite egentid smög jag mig ner i källaren. Mitt senaste projekt jag gett mig in på är att försöka restaurera gamla rostiga verktyg. Har fått tag på en gammal brandyxa jag ska fixa till.
  Nog om det och vidare till olyckan, finns två fästen som går från skaftet, upp genom huvudet som håller fast bladet. Dessa var dags för sista slipningen med det var klurigt i planslipen pga av dess form. Det fick bli vinkelslipen och testa nya rondellen inköpt tidigare under dagen. Ivrig som jag var + plus att det var svårt med vinkel + att jag sett hundratals göra samma sak på Youtube så slarvade jag med att sätta fast den i skruvstädet, höll i stället i ena änden och slipade försiktigt i den andra. Märkte ganska direkt att nya rondellen gärna vill hugga i så tänkte att skyddglasögon är (Som det alltid borde vara) bra att ta på. Värre var det med handen, för bara en kort stund senare fick rondellen tag i metallfästet, drog med det ett varv och sen som ett spjut rakt genom handen. Det var bara några centimeter kvar i handflatan, resten hade gått ut på andra sidan. Drog ut den i chock och sen blev det ambulans till akuten och vidare till nervspecialist i Linköping. Nu i efterhand är jag otroligt lättad att jag kom så lindrigt undan, en bruten hand, ihopsydd nerv, gips i några veckor och troligtvis förlorad känsel i vänster långfinger. (Är högerhänt)
  Vad har jag då lärt mig mer än att aldrig hålla i det jag slipar? Jo att inte överskatta min kunskap i att hantera maskiner utifrån filmer jag ser. Det är klokt att ALLTID tänka säkerhet först, sedan passande metoder för det verktyg som skall användas.

  Ps. Ganska roligt när läkaren som opererade handen visade sig ha samma intresse och vi bytte många råd och tips Ang. restaurering av verktyg.
  Ha en trevlig kväll och var rädd om era fingrar!
   
  • Laddar…
 2. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Usch. Hoppas känseln i fingret letar sig tillbaka, kan ta lång tid har jag förstått. Verkar som jag inte får tillbaka känseln i den fingertopp jag klippte av med sekatören i våras och det är nog så irriterande (om än i praktiken betydelselöst).
   
 3. E
  Medlem · Nivå 6
  Läkaren sa att jag fick nog ställa in mig på att det inte skulle komma tillbaka helt, men då har jag i alla fall något som påminner mig om att vara försiktig.
   
 4. R
  Medlem · Nivå 7
  Är det bara jag som inte riktigt förstår hur detta gick till? Jag kan inte minnas att det någonsin varit risk för att en vinkelslip ska "hugga tag" i något när jag slipat. Var det någon speciell skiva, och slipade du "mot dig"?

  Och jag beklagar olyckan förstås.
   
  • Laddar…
 5. E
  Medlem · Nivå 6
  https://www.biltema.se/verktyg/slipning/sliptillbehor/flapdisc-polering-2000019667 denna skiva var det, kan försöka ta en bild på skivan som den ser ut efteråt. Nej, slipriktningen var vänt bort från mig, så biten måste ha följt med 3/4 varv innan den slungades iväg, gissar på att det var där skyddet slutade.
   
 6. A
  Byggveteran · Nivå 6
  Har jobbat i 10 år inom tung verktygsindustri på verktyg mellan 2-52 ton och har också varit med om en skada pga en flapdisc

  Skulle grada av lite med en hand och den högg till och körde över andra handen.

  Hoppas att det läker bra för dig och se framåt och inte bakåt
   
 7. Anna_H
  Husägare · Nivå 20
  Angående nerver så verkar det funka att "provocera dem", dvs om du har sämre rörlighet i fingret så sitt gärna och rör på det med andra handen, sträck och böj på det osv. Det är även viktigt för att det inte ska bli stelt. Detta kan du börja med redan nu eftersom skadan inte är i själva fingret, givetvis med hänsyn taget till eventuella restriktioner från läkaren.
   
  • Laddar…
 8. E
  Medlem · Nivå 6
  Var nere och tittade lite noggrannare, och visst var det en reva hela vägen inuti skyddet.
   
 9. R
  Medlem · Nivå 7
  Lyckades du få biten i kläm mellan skivan och skyddet så förstår jag bättre hur det gått till. Ironiskt om det är just skyddet som gjorde att det kunde hända.
   
  • Laddar…
 10. ricebridge
  Husägare · Nivå 15
  men hur...??
   
 11. E
  Medlem · Nivå 6
  Precis, och då "släppte" den iväg den mot handen, tur inte skyddet var vrider mer motsols, då hade jag definitivt sålt av hela verkstaden.
   
 12. R
  Medlem · Nivå 7
  Ok, då har jag en kristallklar bild av hur det gick till och en ny sak att akta mig för. Detta hade garanterat kunnat hända mig också för jag har aldrig tänkt på det scenariot.

  Krya på dig.
   
 13. E
  Medlem · Nivå 6
  Väldigt skönt att höra att detta var oväntat för fler än för mig. Var lite orolig att få höra att det är självklart att det händer om man gör si eller så. Kan jag luta mig tillbaka i morfindimman och känna att otur spelade in och inte bara klantighet.
  Ps. Handen mår bra, fler fingrar börjar bli blå lila men det väntade jag mig efter operationen. I början av sommaren opererade jag axeln efter en vurpa förra året. En vecka efter operationen blev hela biceps blå.
   
 14. A
  Anonym
  Oj jäklar! Hoppas att handen läker bra. Tack för att du delar med dig.
   
 15. Scouten
  Byggveteran · Nivå 7
  Fy, det där får alla min skador att framstå som skrapsår, till och med när jag fick en tjuga genom foten...

  Hoppas att du blir återställd och kan få ordning på din brandyxa!
   
  • Laddar…