Byggahus.se

eluttag i bakelit

 1. V
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Vi renoverar vårt hundra år gamla hus och kommer att använda uttag och strömställare i bakelit. Men hur gör man med lamputtag? Jag kan inte hitta några sådana. Hur har ni andra gjort/tänkt?
   
 2. I
  Medlem · Nivå 9
  Menar du takuttag ? Kolla med http://www.byggfabriken.com de är riktigt duktiga på att ta fram sköna äldre detaljer. Annars är det väl bara att köpa i svart plast och försöka "matta" ned plasten lite. Alternativt spraymåla vanliga vita, det blir faktiskt förvånansvärt bra resultat, och enkelt, och billigt....)
   
  • Laddar…
 3. V
  Medlem Nivå 1
  Takuttag menade jag. Tack för tipsen.
   
 4. C
  Medlem · Nivå 17
  Takuttag existerade väl inte för 100 år sedan? Det "rätta" är väl en sladdmonterad hylspropp. Dessvärre verkar de inte finnas i gammal stil, och de gamla saknade jord och dragavlastning så det är förmodligen otillåtet/olämpligt att använda dessa. Vi har istället dragit vidare lampans sladd till ett "vanligt" diskret vitt lamputtag monterat på väggen.
   
 5. O
  Medlem Nivå 12
  I mitt hus från tidigt 20-tal finns några originalrör i taket kvar (men med ny kabel). Det är plåtrören med en porslinshylsa instucken i änden som precis sticker ut från taket (stuckaturen)

  Så det är riktigt att uttag fanns inte i taket på den tiden utan kabeln kom ut ur röret men med en liten porslinsring/hylsa som skydd mot skavning på den vassa kant som blev på plåtröret.

  Det var original svart tygklädd kabel och en porslins sockerbit där man hade kopplat lampan.