Eget hus, inputs på planritning.

908 läst  14 svar

 1. L
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Går i tankarna att bygga eget och börjat skissa på en planritning. Detta är våningsplan 1 av 2.
  Jag har helt och hållet skjutit från höften och kan inte så mycket om hur man planerar ett hus. Så till en början gör jag det för skojs skull och för att lära mig.

  Vad kan bli bättre och vad är bra att ändra på? Känslan ska vara sekelskifte och jag är inget fan av öppna planlösningar. Korridoren är kanske lite slöseri av yta men jag gillar vrår och vinklar. Jag har väggat in trappan enbart för att få lite rätt uppgifter för hur många kvm hallen blir så dom väggarna ska naturligtvis bort.

  Tackar ödmjukast på förhand!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmbild (3).png
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmbild (4).png
   
 2. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Hur många cm är avståndet där jag ritat ett rött streck?
  upload_2018-8-8_11-42-38.png
   
 3. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Vad gäller tillgänglighetsregler måste du ha ett tillgängligt sovrum på bottenvåningen, och det ska så vitt jag begriper rymma dubbelsäng.
  Det blir med den här planen vardagsrummet, och matsalen blir då vardagsrum. Det är givetvis inget problem, men ska bara vara medveten om det.

  Sedan skulle jag personligen inte vilja ha ett vardagsrum som är mindre än 30 kvm.
   
 4. tommib
  Självbyggare · Nivå 21
  Trappa som börjar direkt vid ytterdörren är ett gissel. Så fort det blir blött/grusiga ute drar man runt skiten i hela huset eftersom man måste passera för för att gå mellan våningarna.

  Det lilla sovrummet på fem kvm är för litet för att vara praktiskt.

  Groventre i tvättstugan är att rekommendera.

  Korridoren vid vardagsrummet är som du säger ett extremt slöseri med plats. Men hey, det är ditt hus. Anna har också en mycket bra poäng i frågan om avståndet.

  Dörren i hörnet till vardagsrummet känns helt apart. Det rummet blir en väldigt konstig återvändsgränd istället för just ett vardagsrum.

  Sammanfattningsvis så har du ritat en väldigt opraktisk planlösning. Även om du gillar sekelskifte så tror jag du kommer tröttna.
   
  • Laddar…
 5. tommib
  Självbyggare · Nivå 21
  Jag hade nog försökt mer så här, om det är den centralt placerade matsalen du är ute efter.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20180808_115744.jpg


  Snabb postitskiss.... Den är inte färdig på vänstersidan men där kan man fördela utrymmet lite efter behov. Som Anna säger så måste man ha ett tillgängligt sovrum på markplan. Detta kan lösas antingen mot framsidan eller baksidan av huset.

  Notera trappan som inte startar i hallen. Detta ger dessutom möjlighet att ha en liten gäst-wc eller garderob under den i hallen. Köket ger plats åt både tillredningsdel och matplats, antingen mot framsidan eller i mitten.
   
 6. Gammelnörden
  Medlem · Nivå 11
  Om du vill ha sekelskifteskänsla gör du helt rätt i att hålla dig till en sexdelad planlösning. Om jag var som du skulle jag titta på och ta inspiration av befintliga planlösningar från sekelskifteshus från t ex Hemnet eller Löfvenskiolds Lantmannabyggnader 1890-94 eller kanske snegla på http://adelrum.se. De ska visst ha en huskatalog med sekelskifteshus som dom bygger.
  Bifogar inspiration i form av planlösningar från ett flyttat timmerhus anno 1896 med modernisering i form av badrum och tvättstuga. Samt en från Lantmannabyggnader...
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2018-08-08 kl. 11.58.52.png
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2018-08-08 kl. 11.59.57.png
   
  • Laddar…
 7. Gammelnörden
  Medlem · Nivå 11
 8. Gammelnörden
  Medlem · Nivå 11
  Hittade en planlösning med stor matsal i anslutning till köket;
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  22.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  23.jpg

  Anledningen till varför jag lägger upp en massa befintliga planlösningar, är för att du ska förstå att det finns massor av inspiration och "nästan färdiga" lösningar, istället för att uppfinna hjulet på nytt när du som du själv säger "helt och hållet skjutit från höften och kan inte så mycket om hur man planerar ett hus". Speciellt om du vill ha den där sekelskifteskänslan... En bra arkitekt, förslagsvis medlem i FIBOR är ju en bra början också i ett husprojekt med sekelskiftesambitioner. Fast allra först måste ni ju veta förutsättningarna på tomten, väderstreck, utsikt och byggregler mm...
  http://www.fibor.org/medlem_komp.html ds.
   
  Redigerat 8 aug 2018 13:30
 9. L
  Medlem Nivå 1
  70 cm. Har det både med tillgänglighet och brand att göra? Vart kan man läsa om sådana regler?

  Ne, ytan känns eventuellt lite för lite för de önskemål jag har så kanske får tänka om vad gäller husets yta.

  Trappan börjar inte direkt till höger när man kommer in utan längre in i hallen, och där kommer inga skor eller dylikt vara. Men det kanske ändå blir tokigt.

  Sovrummet är mer tänkt som ett gästrum / kontor och är inte helt genomtänkt. Ska sägas igen att det här gjorde jag på en eftermiddag och är långt långt ifrån någon verklighet. Om ens det. Men redan lärt mig en massa.

  Det ena fönstret skulle vara en dörr och inte ett fönster. Så där är jag med. :)

  Visste inte riktigt vart jag skulle sätta ingången till vardagsrummet. Ville ha den ur vägen för att lättare kunna möblera. Sen kanske man skulle ha en öppen ingång. Men samtidigt om barn ska kolla tv och vuxna äta kan det vara gött att stänga.

  Grymt bra lösning med trappan. Sånt höjer mysfaktorn och blir även praktisk och sparar kvm.

  Grymt bra feedback och tips om länkar. Tanken ligger där. Detta var mer av ett experiment. Dock är vi ute efter ett enkelt hus men med en känsla av sekelskifte. Liknande detta men större.[​IMG]
  Drömmen hade såklart varit något av ovanstående som du länkat till men min ekonomi har inte samma drömmar. :)
   
 10. tommib
  Självbyggare · Nivå 21
  En öppning på 70 cm till en korridor kommer upplevas som extremt trång. Tror inte heller att det är godkänt med dagens tillgänglighetskrav som, har jag för mig, stipulerar minst M9-dörrar (dvs ett öppningsmått på 825 mm om man kan öppna dörren helt).

  Ang sådant så kan du läsa BBR (Boverkets byggregler). Jag vet inte om de finns tillgängliga gratis någonstans.

  Jag tror att det är väldigt mycket lättare att köpa ett befintligt hus än att försöka bygga något från början som är lite atypiskt. Om ni ändå ska bygga så skulle jag starkt rekommendera det Gammelnörden föreslår, dvs kontakt med en intresserad arkitekt. Det finns oftast anledning till att man valde de lösningar man gjorde i sekelskifteshus (och alla andra hus). Om man inte känner till detta är det stor risk att man bygger något som på pappret kanske ser ok ut men i verkligheten blir ickefunktionellt.
   
 11. I
  Medlem · Nivå 7
  BBR kan du hitta på boverket. Googla konsoliderad BBR får du en pdf med alla kapitel samlat.
   
 12. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  För att det inte ska upplevas som trångt bör öppningen vara iallafall 100 cm, gärna 120. 70 är alldeles för litet!

  Vad gäller tillgänglighetskrav är det väl 90 cm som gäller för att komma igenom med rullstol. Man kan ju även tänka sig framtiden, när huset säljs, då kanske någon vill bygga bort korridoren och istället ha ett stort rum, då vill man sätta upp en dörr där. Det går inte om det är 70 cm. Plus att det givetvis blir helt omöjligt att ta sig till badrummet i rullstol.
   
 13. B
  Medlem · Nivå 16
  Vi har en öppning som är 90 cm bred, och innan vi byggde om var det en korridor som var 90 cm bred, och det tycker jag fungerar bra. I vårt fall är öppningen/korridoren en markering av att här börjar den privata delen med sov- och badrum i stället för den allmänna delen med vardagsrum och kök.

  Modulmått 9 är det för tillgänglighetsanpassade dörrar så som tommib skrev.
   
 14. Gammelnörden
  Medlem · Nivå 11
  Utifrån bilden skulle jag nog våga påstå att det ni är ute efter tarvar en parstuga, sekelskiftet 1800 istället för 1900. Kanske kan underlätta sökning efter inspiration?
  Jag bifogar 2 planlösningar på flygelbyggnaderna till huvudbyggnaden på Linnés Hammarby (ursäkta dåligt foto) och ett lite hastigt skissat exempel på hur man kan använda rummen i den ena...
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2587 (kopia 2).jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2587 (kopia).jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_8744.jpeg

  Om ni inte gillar tanken på ett rejält bondkök med stort matbord i istället för matsal, kanske det jag skrivit som tvätt kan bli en större inglasad utbyggnad för matsal. Med en ryggsäck på baksidan istället, för tvätt och panna (streckat)
   
 15. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Tänk på att han ritat in garderober i korridoren också...
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: