Vi har idag en klassisk dubbel diskho för 60-skåp, med en lite större och en lite mindre ho. Jag trivs egentligen bra med dessa hoar, men nu när vi ska byta kök blir valet ändå svårt. Mannen vill gärna kunna diska plåtar nere i vasken, medan jag tycker det funkar bra att ställa dem tvärs över vaskarna under diskningen. Dock kanske vi i nya köket inte ska ha rostfri diskbänk med droppkant som nu, då är det säkert bra att kunna diska stora saker nere i vasken.

En medelväg skulle kunna vara att välja en dubbelho med låg mellanvägg, se exempel på bilden. Fortfarande för ett 60-skåp. I denna typ av ho kan man få ner en plåt (lite på sniskan) samtidigt som man har en extra ho för att slå ut pastavattnet, skölja tallrikar eller skala grönsaker i. Men blir känslan istället att man varken har en dubbelho eller enkelho och mister fördelarna med dem båda?

Du som har en sådan vask, hur nöjd är du med den? Vad är bäst och sämst med den?

Spontant känner jag att jag kommer att sakna min höga mellanvägg som stöd för durkslag t ex... Och den här typen av vask verkar vara svårare att göra ren. Men den verkar ju trots allt lite smart :-)
Jag vore tacksam om du kan dela med dig av dina erfarenheter!
 
  • Dubbelhöljd diskho med blandare i rostfritt stål, tvåldāndare och handduk på köksbänk.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Walle85
Vi renoverade nyligen köket och valde att byta från en dubbelho med hög mellanvägg till en dubbelho med låg mellanvägg (vi har dock en 80 cm bred). Kortfattat så ångrar vi inte beslutet att byta :)

Smidigt med större saker som ska diskas och man kan fortfarande separera saker i de två delarna. Ofta har lägger vi disk i den vänstra och använder den högra för annat, som t.ex. skölja grönsaker, skala morötter etc.
Vi handdiskar dock endast plåtar, kastruller och stekpannor, resten åker i diskmaskinen.
 
  • Gilla
eleson och 2 till
  • Laddar…
Walle85 Walle85 skrev:
Vi renoverade nyligen köket och valde att byta från en dubbelho med hög mellanvägg till en dubbelho med låg mellanvägg (vi har dock en 80 cm bred). Kortfattat så ångrar vi inte beslutet att byta :)

Smidigt med större saker som ska diskas och man kan fortfarande separera saker i de två delarna. Ofta har lägger vi disk i den vänstra och använder den högra för annat, som t.ex. skölja grönsaker, skala morötter etc.
Vi handdiskar dock endast plåtar, kastruller och stekpannor, resten åker i diskmaskinen.
Tack så mycket för svaret, det låter ju bra!
 
Har kikat på den modellen men har hög kant (om än inte riktigt ända upp) i köket och utan möjligheten att sätta durkslag i den korta delen hade jag blivit tokig tror jag.

Siktar däremot på just den modell du visar för tvättstugan för möjlighet att kunna ha något i blöt men ändå möjlighet att spola vatten. Alternativt möjlighet att få ner större saker som behöver blaskas runt med där skiljeväggen inte är alldeles för mycket i vägen då den är lägre.

Men har ni inte mer än 60 så är det väl svårt att hitta en helt optimal lösning. Kompromissen blir kanske en lägre skiljevägg? Tror vi har 80 just nu själva, men med en stor ho som precis rymmer en plåt och en mindre bredvid. Det är riktigt skönt att kunna ställa ner en hel plåt och låta den stå i blöt.
 
Hade jag bytt idag hade det blivit en sådan.
Vad menas med "sätta durkslag i den korta delen"? Jag ställer det bara på botten.
 
Hade en liknande som på bilden när jag flyttade in i mitt hus, då den i mina ögon har dålig funktion åkte den ut till förmån för en mer klassisk ho.
En ho ska vara rundad i botten så man enkelt kan rengöra, och för att spolande vatten inte ska stänka.
Den där halvhöga väggen ser jag ingen nytta med alls.
 
  • Gilla
Kustvägen och 1 till
  • Laddar…
Walle85
A AndersS skrev:
Hade jag bytt idag hade det blivit en sådan.
Vad menas med "sätta durkslag i den korta delen"? Jag ställer det bara på botten.
Gör samma, mina durkslag är antingen platta i botten eller har små fötter, står hur stadigt som helst.
 
  • Gilla
Kustvägen och 1 till
  • Laddar…
tensiden tensiden skrev:
Har kikat på den modellen men har hög kant (om än inte riktigt ända upp) i köket och utan möjligheten att sätta durkslag i den korta delen hade jag blivit tokig tror jag.

Siktar däremot på just den modell du visar för tvättstugan för möjlighet att kunna ha något i blöt men ändå möjlighet att spola vatten. Alternativt möjlighet att få ner större saker som behöver blaskas runt med där skiljeväggen inte är alldeles för mycket i vägen då den är lägre.

Men har ni inte mer än 60 så är det väl svårt att hitta en helt optimal lösning. Kompromissen blir kanske en lägre skiljevägg? Tror vi har 80 just nu själva, men med en stor ho som precis rymmer en plåt och en mindre bredvid. Det är riktigt skönt att kunna ställa ner en hel plåt och låta den stå i blöt.
Skönt att höra att någon mer älskar den höga mellanväggen just för durkslagets skull
Men helt säkert går det lika bra att sätta det på botten av vasken, enligt svaren nedan…
En enkelho kan vara ett alternativ, jag försöker vänja mig vid tanken. Känner mig fortfarande osäker på om jag kommer att gilla varianten med låg mellanvägg.
 
A AndersS skrev:
Hade jag bytt idag hade det blivit en sådan.
Vad menas med "sätta durkslag i den korta delen"? Jag ställer det bara på botten.
Det är klart, det borde ju funka lika bra :) Snacka om att vara fast i gamla vanor.
Ja, vasken verkar ju ha sina fördelar, men frågan är om jag gillar nackdelarna…
 
Isakare Isakare skrev:
Hade en liknande som på bilden när jag flyttade in i mitt hus, då den i mina ögon har dålig funktion åkte den ut till förmån för en mer klassisk ho.
En ho ska vara rundad i botten så man enkelt kan rengöra, och för att spolande vatten inte ska stänka.
Den där halvhöga väggen ser jag ingen nytta med alls.
Jag tycker också att det verkar svårt med rengöring av de kantiga vaskarna. Bra input att vattnet dessutom stänker mer i dem, det har jag inte tänkt på.
 
Mellanväggen verkar liksom lite ”varken eller” för mig, men uppenbarligen är smaken som baken även när det gäller diskhoar.
Just nu lutar det nog mer åt en enkelho, med hyfsad radie i hörnen. Dock får de inte hindra att en plåt går ner, enligt min man :)
 
Enkelho är ganska besvärligt att hantera, i synnerhet om man håller på med något mer komplicerat och är flera som pysslar i köket.

Vi köpte ett hus med enkelho i köket, en riktigt stor en, där faktiskt plåtar fick plats, men den åkte ut till förmån för en dubbelho efter någon tid.

Det är så ofta man ska göra "små enkla saker" som att ta ett glas vatten, hälla av något, eller snabbt skölja en grönsak, samtidigt som det pågår en helt annan verksamhet på den andra sidan.
Enkelho blev som ett irriterande gruskorn i skon helt enkelt.

Huruvida en låg mellanvägg eller hög mellanvägg är bra har jag ingen aning om. Däremot så är rundad form något som underlättar rengöring och minskar stänk.
 
Unikt namn
Vi har en stor singel 80 ho sen någon månad och tycker ännu att den är fantastisk.

Hade tidigare en delad ho, med stor och liten del och upplevde att den lilla delen var för liten för att fylla någon som helst praktisk funktion.

Nu kan ställa disk/saker längs kanterna om jag vill, och ändå ha skölj/ta-vatten/disk utrymme i mitten. Kastar ner en ugnsplåt utan problem.

Utan utdragbar pip på köksblandaren skulle det vara ganska omständligt att rengöra kanterna av hon.
Det krävs ju även enorma vatten om man skulle vilja fylla hon för manuell disk av större mängd porslin eller något sånt. (Skulle nog rekommendera att använda en mindre diskbalja i stora hon då).

Så det beror väl på hur man använder köket om det blir en fantastisk upplevelse eller irritationsmoment.

Men jag lägger en röst på att skaffa stor ho och durkslag som kan stå själv. (y)
 
Angående rengöring så föredrar jag ändå fyrkantigheten just för att det är stor yta som är platt där det går att ställa saker utan att de välter. Rengöring gör iaf jag genom en ”viftning” med diskborste för att få vatten dit jag vill. Skulle gå bra med utdragbar kran också, men det är inte nödvändigt.
 
  • Gilla
Kustvägen
  • Laddar…
tensiden tensiden skrev:
Angående rengöring så föredrar jag ändå fyrkantigheten just för att det är stor yta som är platt där det går att ställa saker utan att de välter. Rengöring gör iaf jag genom en ”viftning” med diskborste för att få vatten dit jag vill. Skulle gå bra med utdragbar kran också, men det är inte nödvändigt.
Beror nog även på hur man använder hoarna. Jag skalar tex potatis direkt i hon, tar sen upp det med en Rensi. Den är nästa oanvändbar i en platt ho med raka kanter.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.