Byggahus.se

Dimbar led driver

1k läst  2 svar

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Hej,
  Jag blev tipsad av min elektriker att köpa Malmbergs led spottar mm-99 som jag skulle montera in och som han sen skulle koppla in. Jag tänkte alltså dra kablar, sätta in lådor och sedan sätt upp gipstaket. Jag vill nu säkerställa att jag köpt rätt innan jag bygger in allt..
  Jag blir inte klok på hur driver funkar (jag har köpt Malmbergs 99 740 67). Det verkar finnas flera varianter på dimring bl.a. 10V.

  Jag behöver ha trappkopploing men behöver inte kunna dimra mer än från än ett ställe (föredettingar får väl inte om jag har förstått det, eller det kanske går med detta drivdon).
  Jag läser mig till att drivern tänds med snabbt tryck på återfjädrande strömbrytare.

  Jag hade tänkt sätta en vanlig brtyrare vid ena dörren och en vriddimmer vid andra och drivern bara skulle vara en transformator men så verkar inte led funka riktigt. Vår elektriker har satt spottar hos oss med återfjädrande brytare men inte med trappfunktion. Till saken hör att vi först hade tänkte ha två vanliga lamputtag och det ha elektrikern förberett för men jag kom på att vi ville ha spottar. Vi fimpar helt enkelt takuttagen men utgår från dessa för att dra till skottarna istället.

  Tacksam för hjälp. Per
   
 2. S
  Medlem Nivå 6
  En leddriver är ofta (inte alltid) försedd med dimmerfunktion och styrs med återfjädrande tryckknapp.
  Du behöver alltså ingen trapp-funktion.
  Från varje återfjädrande tryckknapp dras en tändtråd till drivdonet alternativt från "pil ut" på den ena till "pil ut" på den andra och vidare från "pil ut" till drivdonet.
  Se till att köpa en sådant drivdon, tror det blir billigast och enklast.

  Annars kan du koppla allt till en dosdimmer (typ Eltako) och vidare till drivdon utan dimmer.

  Antar att du menar malmbergs md-99. Dessa köper du billigast på hornbach eller elbutik.se på nätet..
  De är på 500mA och 5W. Du nämner inte hur många du ska ha, men tänk på att drivdonet ska klara att köra 500 mA och minst summan av effekten på lamporna (antal Watt).
  Det drivdonet du har klarar max 30W i 500mA alltså max 6st Md-99.
   
  Redigerat 4 mar 2017 10:53
  • Laddar…
 3. M
  Medlem · Nivå 11
  Drivdonet som du länkar till dimrar du med återfjädrande tryckknapp. Du kan sätta hur många återfjädrande tryckknappar du vill till samma drivdon.

  Vill du absolut ha vriddimmer går det också bra men den dimmern (1-10V) kostar en del mer än en vanlig, då kan du bara ha dimmer i ena och vanlig brytare på andra sidan.
   
  • Laddar…
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka