Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Bra FTX-system

 1. A
  Medlem · 407 inlägg
  Ska bygga ett Vårgårda 1,5 planshus på 200 kvm och undrar om man kan/behöver uppgradera det standard FTX (jag vet ej vilken modell än)? Säljaren säger att det är onödigt att betala extra att överdimensionera medan jag vill vara på den säkra sidan. Jag kan absolut noll om FTX och undrar om det är någon extra funktion som ni tycker är viktiga? Tänker t ex kan styra via appen så att man lätt göra inställningar. Finns det FTX man kan ställa in olika temperaturer i olika rum, t ex kallare i sovrummen? Vet ni om det finns så man kan bygga in luftfuktare så man slipper ha vanliga luftfuktare på golvet? Ursäkta många dumma frågor från en som inte kan ett smack om ventilation. Tackar på förhand
  Obs! Säljaren säger att FTX ska även klara av ett sparum på 33 kvm (byggt som ett stort badrum)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2020-12-18 kl. 10.26.44.png
   
 2. Bästa svaret

  oskar.valta
  Renoverare · Umeå · 351 inlägg

  oskar.valta

  Renoverare
  Den kan vara bra att ta reda på vilket FTX-aggregat som ska ingå för att kunna svara på frågan om det behöver uppgradera. Och jag håller verkligen inte med säljaren om att det är onödigt att betala extra, det är i jämförelse en liten peng att gå upp i storlek i aggregat när man bygger ett helt nytt hus. Detta kan man ha tillbaka i form av att aggregatet går lugnare och man slipper problem med ljud. Jag hade satsat på ett FTX-aggregat som kör på ca 55-65 % av sin maxkapacitet luftflödesmässigt.

  En app kan väl vara trevlig att ha, men i de allra flesta fall funkar aggregatets egen kontrollpanel utmärkt.

  Gällande rumsstyrningar och avfuktning så kostar det mer än de smakar med att lösa det med ventilationen i en villa. Det blir rätt dyra och komplicerade lösningar jämfört med "stand-alone"-lösningar som rumsavfuktare och rumskylare. En trevlig sak att implementera är dock ett kylbatteri att koppla mot frikyla från ex. en bergvärmepump och på så sätt få lite dämpande kyla från ventilationen sommartid.

  Ventilationsaggregatet klarar nog ett spa men det kan vara bra att implementera en funktion för att forcera luftflödet på aggregatet när man använder spa:t. Lättast är naturligtvis att manuellt gör inställningen på aggegaten, sedan finns det sätt att automatisera detta beroende på vilket FTX-aggregat som du har.

  Kan vara bra att få kolla på ventilationsritningarna innan och kolla hur det ser ut med ljuddämpare i systemet för att minska risk för överhörning.
   
 3. A
  Medlem · 407 inlägg
  Tack för tipsen. Kommer nog som du säger överdimensionera lite för att vara på den säkra sidan.

  Ska köra med fjärrvärme. Funkar då också kylbatteri? Har annars tänkt montera varsin luft/luftväxlare i taket på varje våning
   
 4. oskar.valta
  Renoverare · Umeå · 351 inlägg

  oskar.valta

  Renoverare
  Med fjärrvärme har du tyvärr ingen naturlig tillgång till en kylkrets som du har med bergvärmen. Då är nog en luft/luft på varje plan att köra i kyldrift det vettigaste alternativet.
   
  • Laddar…
 5. Boilerplate4U
  Medlem · Tomte-tekniker · Nordpolen · 1 684 inlägg

  Boilerplate4U

  Medlem
  Tänk bara på att luft/luft-kyla blir jävligt dyrt om du ska kör det en längre tid.

  Kör du frikyla kan du ha ett centralt batteri på 5-10 kW (ca 50x50x70-120 cm beroende på effekt) samt komplettera med några mindre per sovrum och vardagsrum. Det absolut viktigaste med att fixa bra kyla är solskydd som tex fönstermarkiser annars spelar det ingen roll hur mycket kyla du pumpar in i huset. Solen värmer ca 1 kilowatt per kvadratmeter.
   
  Redigerat 19 dec 2020 23:21
 6. Okarlsson
  Husägare · Stockholm · 1 182 inlägg

  Okarlsson

  Husägare
  Tycker inte man ska överdriva kostnaden. Någon tusenlapp eller så över en sommar för att kunna sova svalt och skönt. Lätt värt det!
   
  • Laddar…
 7. oskar.valta
  Renoverare · Umeå · 351 inlägg

  oskar.valta

  Renoverare
  Bra poäng, man ska använda det med förnuft. Själv brukar jag köra max några timmar på eftermiddagen de allra varmaste dagarna på sommaren.

  Med en FTX-lösning kan man också använda nattkylefunktionen för att trycka ned temperaturen nattetid.
   
 8. Boilerplate4U
  Medlem · Tomte-tekniker · Nordpolen · 1 684 inlägg

  Boilerplate4U

  Medlem
  Kör du frikyla kan du ha ett centralt batteri på 5-10 kW (ca 50x50x70-120 cm beroende på effekt) samt komplettera med några mindre kylbafflar per sovrum och vardagsrum. Det absolut viktigaste med att fixa bra kyla är solskydd som tex fönstermarkiser annars spelar det ingen roll hur mycket kyla du pumpar in i huset. Solen värmer med ca 1 kilowatt per kvadratmeter.
   
  Redigerat 19 dec 2020 23:27
  • Laddar…
 9. Boilerplate4U
  Medlem · Tomte-tekniker · Nordpolen · 1 684 inlägg

  Boilerplate4U

  Medlem
  nja, snarare 2000-4000 kr/mån fick vi som en glad överraskning när vi körde luftkylt dygnet på landet i somras (65 kvm).
   
  • Laddar…
 10. Boilerplate4U
  Medlem · Tomte-tekniker · Nordpolen · 1 684 inlägg

  Boilerplate4U

  Medlem
  Glömde nämna att vi överdimensionerade våran BVP (bergvärmepump) eftersom vi planerade för golvvärme vilket vi inte ångrat en sekund. Se också till att ni installerar en ackumulator-tank (ingen stor kostnad) som ger jämnare drift och förlänger livstiden på BVP och funkar bra med tex golvvärme.

  Kolla med VärmepumpsForum som brukar kunna ge bra svar på det mesta när det gäller dimensionering, inköp och installation.
   
  Redigerat 20 dec 2020 00:12
  • Laddar…
 11. Okarlsson
  Husägare · Stockholm · 1 182 inlägg

  Okarlsson

  Husägare
  Sjukt! Hela min elräkning va inte på det per månad trots att jag kylde stora delar av 250m2 hela sommaren med llvp. Typ 500kwh va hushållets hela förbrukning i juli.
   
  • Laddar…
 12. J
  Medlem · 453 inlägg
  Om ni lyckades få elräkning på 4000 i somras med nästan historiskt låga elpriser så körde ni i såna fall både kyla på luftvärmepumen samtidigt som el-elementen värmde. Annars kan ni inte komma upp i de siffrorna... Kanske går om ni kämpar ordentligt och letar upp det dyraste elavtalet och sen ringer och tjatar till er ändå dyrare.
   
 13. Boilerplate4U
  Medlem · Tomte-tekniker · Nordpolen · 1 684 inlägg

  Boilerplate4U

  Medlem
  Jag skrev 2000-4000 kr (dvs grov uppskattat) uppdelat på kvartalet. Det är tre hus på fastigheten. Försökte rätta inlägget men det är låst. Och ja, svarta plåttak på två hus och dåligt med solskydd är en riktigt dålig kombo.
   
  Redigerat 20 dec 2020 23:05
  • Laddar…
 14. K
  Medlem · 63 inlägg

  kbladh

  Medlem
  Håller med om ovanstående. Körde luft/luft-värmepumpen med kyla dygnet runt varmaste dagarna under sommaren. Övriga dagar går den ungefär halva dagarna, från maj till september. Blev förvånad att den inte drog mer. Har inte mätt exakt men det känns som att det kostar typ 600kWh i månaden i snitt (180kvm hus).
   
 15. Okarlsson
  Husägare · Stockholm · 1 182 inlägg

  Okarlsson

  Husägare
  Okej, så det är på ett helt kvartal och fördelat över tre hus? Det låter ju mer rimligt och därmed också inte så dyrt.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.