Behöver köpråd kedjesåg -är kvalitet bättre än lågpris?

4k läst  19 svar

 1. A
  Medlem · Nivå 8
  Hej!

  Garva gärna när ni läser nedanstående skildring av en Partners död, men ge mig köpråd! Behöver köpa ny kedjesåg omgående.

  Min Partner Formula 60 Plus har lagt av. Det började med att den inte gick rent (den har aldrig haft bra tomgång), svarade inte på förgasarskruvarna, sedan la kedjesmörjningen av. Upptäckte detta genom att det rök från bottenpartiet och kedjan gick inte att rubba (förrän sågen svalnat). Hittade då att en skruv som håller en bricka över en gummiblåsa som verkar ha med smörjningen att göra hade lossnat. Sedan gick sågen att använda ett tag fast smörjningen fungerade inte trots att jag tagit isär och satt ihop så gott det går så jag fick hälla olja över kedjan. Igår gick det inte att dra runt den med startsnöret. Skruvade ner kåporna med startapparaten och upptäckte att svänghjulet är mycket trögt att dra runt, även med dekompressionsventilen intryckt.

  Tyck gärna att jag är en idiot som inte meckat tillräckligt men jag undrar om alla sågar är så här eller om dyrare märken är mera underhållsfria? Köpte sågen beg på Bauhaus utan instruktionsbok dock, så det är inte så lätt att veta vad man skall göra på service. Har bara kört slut på 2 kedjor (filar varannan tank) samt 5 dunkar bensin, alltid färdigblandad alkylat. Nåja, den kostade bara 1250 kr så man får väl vara glad att det inte var mer. Sen skall jag väl tillägga att sågen såg minst sagt välanvänd ut när jag köpte den.

  Jag behöver fortfrande en kedjesåg för att röja vidare på min tomt, dessutom har jag 10 kubik långved att kapa och klyva. Saknar el och skall röja i skogen en del så jag vill ha en såg som drivs av förbränningsmotor. Bauhaus säljer ut en Ryobi för 2000 kr, men jag kanske skulle lägga till lite? Carlsönerna har en Stihl MS-250 C-B för 4290. Ingen snabbspänning men säkert ok för mina behov. Har Stihl byxor och stövlar och är hittills imponerad av märket, fast det kanske inte säger något om kvaliteten på motorsågarna?

  Vad säger ni, är kvalitetsmärken bättre än lågpris eller behöver man mecka lika mycket? Jag vill ha en såga där delar inte lossnar, eller är det alltid så att man får gå över och dra åt skruvar? Bra tomgång är ett krav. Sedan vill jag ha en såg där man får med serviceinstruktioner och kan serva själv, finns det sådana eller måste man köpa servicehandbok separat?

  /Anders
   
 2. MathiasS
  Medlem Nivå 23
 3. A
  Medlem · Nivå 8
  Har läst tråden och det vwrkar ju som att även toppmärkena har bättre och sämre sågar. Men, men Husqvarna 446/357 XPG verkar ju inte fel. Hittade en Engelsk sajt som hade bra priser, www.abbeygardensales.co.uk hade dom för £550-570 plus frakt.

  I alla fall, plockade ner sågen ikväll. När jag tog av medbringarhjulet (det som driver kedjan) så satt det tre stycken fjäderinspända kopplingsbackar under. I mitten satt en axel, jag anta vevaxeln. Denna hade ett glapp på ca 2mm i vertikalled, man ser och känner att fläkthjuet på vänstra sidan följer med. Konstigt nog inget glapp i horisontalled.

  Jag antar att det inte är någon idé att reparera sågen? Vad tror ni om garantireklamation? Jag har bara kört några dunkar av finaste syntetbensin, men det kan ju vara svårt att bevisa. Jag är inte intresserad av att Bauhaus säger att sågen helt enkelt är utsliten och debiterar felsökningsavgift. Några tips om argument? Jag tycker att även på en Partner skall ramlagret hålla mer än ett år (köpte sågen i augusti förra året med full garanti).

  /Anders
   
 4. N
  Medlem Nivå 8
  Reklamera du, Partner lämnar 2 års garanti och då är det serviceverkstaden som ska visa att det inte var fel från början. Bauhaus har inga egna verkstäder vad jag vet, så de vidarebefordrar bara sågen. Annars hittar du verkstäder på http://www.partner.biz/se/support/service-locator/

  De flesta som säljer Husqvarna reparerar Partner (det är Husqvarnas konsumentmärke mot breddistrubition, typ stormarknader) och får betalt av Husqvarna för att göra det.

  Husqvarna har en ganska schysst inställning till garantier, så om du inte gjort något uppenbart fel ska det inte vara några större problem. Lite fel årstid bara, det är högtryck på verkstäderna nu, så det kan bli lite väntetid. Dock oftast inte i närheten för de 6-8 veckor som en iPhonereparation brukar ta :)
   
 5. T
  Medlem · Nivå 8
  Jag köpte en såg utan snabbspänning och jag ångrar det mycket idag. Förstår inte hur man inte kan ha det på alla sågar. Hinner inte köra mer en någon minut innan man behöver spänna. (==stäng av, lätta muttrarna, spänn, skruva åt, starta....)
  Nästa gång (hoppas det blir snart :) ) ska jag ha en såg med snabbspänning.
   
 6. N
  Medlem Nivå 8
  Behöver du spänna så ofta så är det något som är fel på sågen. Dålig smörjning? Kass olja? Slöa kedjor? Allt kan leda till högre temperatur på skärutrustningen = längre kedja som måste sträckas.

  Man ska kolla till det när man ändå tankar, men så ofta ska man inte behöva spänna.
   
 7. O
  Medlem Nivå 8
  jag skulle nog köpa en husqvarna 346xp eller xpg. vilken jävla drömsåg, stark som djuret o lätt som aset. du behöver bara visa sågen så faller träden runt dej.
   
 8. T
  Medlem · Nivå 8
  Jag behöver inte spänna ofta utan just efter första minuten...
  Kedja, olja och sånt är bra grejer, drar ett par drag var och varannan tankning...
  Men saken är att man inte riktigt kan få kedjan till en bra längd och ha den kvar på samma position hela tiden.
  Justeringsmekanismen är helt enkelt dålig pga mindre bra såg. Den funkar och man lär sig hur man ska komma runt problemet enklast men man skulle köpt en lite bättre såg för enklare hantering
   
 9. O
  Medlem Nivå 8
  ett litet knep brukar vara att spänna kedjan som vanligt sen drar du åt bultarna/bulten som håller svärdet sen spänner du på spännskruven igen, då spänner de efter lite när du kör..
   
 10. A
  Medlem · Nivå 8
  346 eller 357, vilken är bäst för att röja sly, fälla mindre träd och såga ved? Båda kostar ungefär lika mycket.

  /Anders
   
 11. N
  Medlem Nivå 8
  Jag tycker det är lite överdrivet med båda de modellerna för det lilla du ska såga. Visst, det är bra sågar, men de är gjorda för att gå 8 timmar om dagen, hela året.

  Åk in till en handlare som säljer Stihl eller Husqvarna (eller båda, så är det lätt att jämföra) och prata med dem om vad du egentligen ska göra med sågen så får du hjälp att välja rätt modell. Jag skulle nog tippa på en såg mellan 40 och 50 cc för någonting mellan 4 och 6000:-.
   
 12. MathiasS
  Medlem Nivå 23
  Låter som grymma sågar men jag väntar med köp tills man kan peka med sågen dit man vill att trädet ska falla också. Det är ju ändå 2011 så lite tekniska finesser är väl rimligt att förvänta sig.

  /M
   
 13. A
  Medlem · Nivå 8
  Nu behöver jag seriöst goda råd!

  Var i kväll ute på Bauhaus i Bäckebol. Försäljaren sa till mig att om man själv öppnat maskinen så gäller inte garantin. Skitsnack vill jag påstå. Att ramlagret gått sönder beror inte på att jag felsökt sågen. Skall man lämna in sågen för att byta svärd också?

  I alla fall, skall jag kontakta Partner direkt eller hur skall jag gå tillväga?

  /Anders
   
 14. P
  Medlem Nivå 7
  Hasses hyr och maskin har Stihl 181 ny för 2500kr. Trevlig liten såg!
   
 15. N
  Medlem Nivå 8
  Partner direkt är rätt onödigt. Det finns ett nummer för slutkonsument, men de som svarar på det är inte Partners serviceavdelning.

  Lämna in sågen hos närmaste Husqvarna-åf istället. Där vet de vad de pratar om, och för att få full timersättning från Husqvarna på garantijobb så krävs att man servar alla märken inom koncernen, och det innefattar även Partner. Ett litet incitament för att ta emot sågen alltså.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: