Byggahus.se

Badrum a la botox

 1. K
  Jack of all trades · Västra Götalands län · 3 280 inlägg

  Kjell_G

  Jack of all trades
  Beträffande rörgenomföring så är det varmt och kallt som kommer upp ur betongplattan och sedan går vidare till öv. Vet inte hur man gör idag? Gjuts inga rör in i grunden längre? Rör i vägg är jag kanske mer tveksam till, men det får åtgärdas i framtiden.
  Rör i vägg bakom badkar är vattenutkastare och satt tidigare på den mörka fläcken (silikon som inte torkat - än) då det från början inte var badkar utan enbart dusch. Badkaret är ca 8 år.
  När det gäller livslängd på badrum så är tätskiktet i många fall avskrivet efter 20-25 år hos försäkringsbolag. Det ligger något motsägelsefullt i att använda sten, kakel, klinker mm, som har flerdubbel livslängd, i ett utrymme som är såpass känsligt. Har tidigare inte velat ha det i våtutrymme (mer än på betonggolv) för att priset inte står i relation till vad man får ut i livslängd. Plastmatta har varit förstavalet men när vi byggde ville jag testa i badrum, vilket gjordes på öv och det har vi varit väldigt nöjda med. På bv safeade jag, men nu såg jag en möjlighet att testa kaklat även där. Ett kakel till fyndpris från forumet som legat och mognat ;)
   
 2. Krille-72
  Bannad · 3 586 inlägg
  Inom nyproduktion har du helt rätt att det förekommer mycket slarv. Hur det är möjligt och lönsamt är en stor gåta för mig. För en seriös hantverkare som inte byter org. Nummer varannat år så har du fel. Vi gör allt för att det skall bli bra. Vi har helt enkelt inte råd med annat eftersom vi är ansvariga i10 år. Vem har råd att göra om ett helt badrum? Så stora marginaler har vi inte.
  Peppar, peppar så det hittills aldrig drabbat oss sen 2007 då vi startade.
  När det gäller plastmattor så ändrar jag mig. Det var bättre förr och det blir bara sämre. Nu får jag väl hela GVK på mig men jag står för det. Anledningen är enkel. Jakten på miljövänliga produkter går fort och kvaliteten hinner inte riktigt med i utvecklingen.
  Jag gissar att det varit badkar i ditt badrum från -59. Dusch fanns ju knappt då. När det gäller väggar utan tätskikt så bör det ha varit betong. Hade det varit gips så hade det blivit en vattenskada -60.
  Det kostar ca 1000 kr/m2 + moms att kakla väggar exkl kakel. Golv ca 1500Kr/ m2. Tätskikt, fix, fog och silikon inkluderat. Därför är det viktigt att förstå att försäkringsbolagen har rätt att inte lämna en kr i ersättning vid en vattenskada om badrummet inte är byggt enligt för tiden gällande branschregler. Man ska också komma ihåg att en vattenskada ibland inte bara stannar i badrummet. Därför anser jag att det är viktigt att påpeka att det finns flera risker med utförandet Kjell utför. Känner man till dom så kör.
   
 3. Krille-72
  Bannad · 3 586 inlägg
  Inga rörgenomföringar direkt ur golv är tillåtna i badrum förutom avlopp. Kommer rören upp ur golv ska dom vara placerade ”bakom” tätskikt. Dvs. Upp i väggen och sedan ut i badrummet eller bakom väggen i annat utrymme. Ett tag så kunde rören komma upp från golv i badrum men inte i våtzon 1. Man gjöt då en ”gubbe” runt rören som var ca 10-15 cm hög. Om det blev mycket vatten på golvet så fanns det ändå ingen risk att vattnet skulle tränga ner mellan rör och tätskikt. Den vattenånga som kom uppifrån utgjorde en minimal risk. Eftersom branschregler verkar vara helt anpassade efter nyproduktion tog man bort denna regel. Vad det innebär i ditt fall som har varm- och kall direkt från plattan är att man nu måste bygga en låda men svallerrör där rören kommer upp. Sen kan man gå ut från lådan med nya rör. ( Finns mer att förklara för att det skall vara ok).
  Rör i vägg är ok. Så länge du inte har kopplingar inbyggda i vägg. Plaströr som kallas rör i rör är populära och godkända. Mössen och Råttorna älskar dom mycket mer än kopparrör.
  Gammal silikon är bättre en ny. Den nya torkar mycket snabbare men är bättre för miljön...
  När det gäller försäkringsbolagens avskrivningar och regler så orkar jag knappt kommentera detta då inlägget skulle bli en roman. Men enkelt uttryckt så får man sällan/ aldrig ersättning för tät- ytskikt vid en skada orsakad av läckande tätskikt. För att dom skall tjäna ännu mer pengar så lämnar dom oftast inte ersättning för tät- och ytskikt på väggen heller trots att skadan tex. Uppkommit på golvet. Så att tex. Ha en avskrivningstid på 30 år på kakel är en liten risk.
   
  • Laddar…
 4. K
  Medlem · 22 inlägg

  Kung Louie

  Medlem
  Annars är ett ”billigt” alternativ att måla både väggar och golv.
  Jotun har en våtrumsfärg med glans 10 som kan bli riktigt snygg på väggarna...
  Ca 300:-/L och borde då räcka 4-5 m2/L på 2 strykningar.
   
  • Laddar…
 5. Krille-72
  Bannad · 3 586 inlägg
  Nu är det inte bara att köpa våtrumsfärg och måla ett badrum. Även här bör branschregler följas om det skall bli rätt. Men absolut det billigaste alternativet i ett badrum.
   
  • Laddar…
 6. L
  Medlem · Stockholm · 106 inlägg

  Liljeros

  Medlem
  Det är branschreglerna när badrummet utfördes som är aktuellt, om man tänker rent ersättningsmässigt. Dock är det ej relevant i det normala fallet då det som ovan nämnt är svårt att få ersättning för vattenskador orsakade av brister i tätskikt.
   
 7. Krille-72
  Bannad · 3 586 inlägg
  Rätt när det gäller branschregler. Nja när det ersättning vid tätskiktsskada. Har du följt branschregler för tiden av utförandet så får du ersättning för rivning/ sanering, torkning och uppbyggnad av allt utom det som orsakade skadan. Dvs. Tät och ytskikt om skadeorsaken är läckande tätskikt.
   
 8. L
  Medlem · Stockholm · 106 inlägg

  Liljeros

  Medlem
  Blev en smula otydligt, jag menade såklart brister i utförande av tätskikt och inte att själva tätskiktet börjar läcka.
   
 9. A
  Medlem · 2 inlägg

  Assar robert

  Medlem
  Hej
  Vad använde du för prim
   
 10. K
  Jack of all trades · Västra Götalands län · 3 280 inlägg

  Kjell_G

  Jack of all trades
  Köpte på Byggmax 99kr/l
  Två flaskor räcker gott till ca 30kvm. Roller och två strykningar.
   
  • Laddar…
 11. Q
  Medlem · Blekinge · 336 inlägg

  Qunaki

  Medlem
  Länge sedan man kommenterade här, men här var det sunda saker.
  När jag gjorde om badrummet (plastmattans hörn-skarv hade släppt och vårt nyslipade golv utanför fick sig en liten törn.) För att inte göra en roman..., så är fallet nu till golvbrunnen nerslipat i betongen, slå det flytspackel.
  (Ja, som på många alla andra ställen så fanns det ett litet bakfall). Ville inte ha ett avslut övertröskeln.

  Eftersom det var rot. Så är det omöjligt att inte få kopplingar i vägg. Under renoveringen gick elementets rör upp genom golvet, men betongen under var sämre än knäckebröd. Hade hit en VVS-are som la in två presskopplingar (gillar inte dem) så vi fick upp alla ledningar i vägg.

  Ha ha, Vet inte vad jag skall säga. Men vi har idag lite för bråttom med att bortförklara äldre byggmetoder och hoppar in i nya tokigheter (det var pga av denna del jag skrev).

  Håller med. Ser idag bara försäkringen som en ren brandskada. Kakel är bara lika mycket värt som en plastmatta.

  Detta är enda delen jag inte kan köpa, i ett annat riktigt bra inlägg. Eller så fattar jag det fel, och vi är åter på att jag bara ser vår försäkring, som en försäkring för brand.
  Men man märker att du (och många andra här), har erfarenhet. Tyvärr är det skrivbordspiloterna som styr (och de verkar ofta vara oerfarna).
  Nu börjar man ännu mer klaga på fördelningsskåen och rör i rör. De läcker..
  I vårt hus har vi lödda skarvar i väggarna och inga problem (det finns dock en bygg-bom, innan vi köpte huset. Men den är ännu efter 40 år inte synlig i vattenutgjutning, 'bara i tapeten utanför'),.
  Tack för ett väldigt bra inlägg.
   
  Redigerat 13 jan 02:46
 12. K
  Jack of all trades · Västra Götalands län · 3 280 inlägg

  Kjell_G

  Jack of all trades
  Förra söndagen sattes en vägg (utom understa raden). Idag är sista väggen påbörjad. Däremellan har rör kopplats ur och kommoden tagits ner. Visade sig att bakstyckets upphängning var satt med silikon så den biten släppte. Skåpet helt för övrigt så det blir att fixa ny upphängning. Flyttade ett rörutlopp för belysning. Elektrikern få kolla om det är ok. Han tänker dra kabel från takdosan eftersom den ny belysningen ska fästas på skåpet. Kommod och spegelskåp ska placeras i hörnet när det väl kommer så långt.
  Testade hörnhyllorna som ska fästas i fogen med silikon. Svart handdukstork väntar också.
   
 13. K
  Jack of all trades · Västra Götalands län · 3 280 inlägg

  Kjell_G

  Jack of all trades
  Nu är sista väggen uppe (nedersta raden saknas dock). Svårt att blanda lagom konsistens på fixet. Idag blev det tunt, visst, det kan användas längre, men det var jobbigt att sätta småbitar som inte styrdes upp av nåt. Likadant ovanför fönstren. Gravitationen gjorde sig påmind.
  Återanvände det dosfrästa materialet och tätade med silikon och gucka (jag vet, jag vet... men kan man göra nåt så varför inte).
  Min förhoppning om linjering sprack, måste haft lite otur när jag tänkte. Två väggar blev ju en generalskarv på, så det sprack ju där. Tredje väggen syns på bilden, skiljer en fogbredd.
  Efter detta fogning, tar allt på en gång. Hoppas kunna visa färdigbilder innan sportlovet. Tidigare än planerat eftersom jag tänkte ta två väggar per lov
   
 14. K
  Jack of all trades · Västra Götalands län · 3 280 inlägg

  Kjell_G

  Jack of all trades
  En konsekvens av sminkningen var att röret till toalettstolen hamnade lite lågt. Påbyggnaden blev väl 10-12mm så den satt nog på gränsen tidigare. Hittade inga färdiga strosar eller svep på 125 diameter. Ett rör inhandlades (troligtvis avsett för ventilation?) och två bitar kapades. Röret har samma diameter som brunnen. Klippte upp ena ringen, tog bort ca 9mm och använde silikon på andra biten och trädde över. Tänker inte fästa den på brunnen, den får väl hänga med upp nästa gång toastolen behöver flyttas dvs om x antal år.
   
 15. K
  Jack of all trades · Västra Götalands län · 3 280 inlägg

  Kjell_G

  Jack of all trades
  Eller borde jag limma? För att minska risken för att avlopp tränger igenom om det (mot förmodan) blir stopp i holken?
  Börjat foga. Och fäst in hörnhyllorna med silikon. 5 kg fog till drygt två väggar. Polera strax.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.