Vi har lite för mycket fluorid i vårt dricksvatten och funderade på en enkel lösning. Man kan köpa en vattenfilterkanna (filterkanna?) som tar bort det. I vårat fall skulle det räcka med att ta bort fluoriden ur det vi dricker, och fortsätta använda ofiltrerat vatten till matlagning.

Nu undrar jag om det inte är rent ohälsosamt att dricka vatten från såna kannor. Alla tillverkare skryter med att de tar bort 99.99% av både det ena och det andra. Vad blir kvar undrar jag? Visst tar de väl även bort 99.99% av en massa nyttigheter, som mineraler till exempel?

Finns det något oberoende test som visar vilka som funkar (och kanske även släpper igenom en del bra saker)?

Finns här någon som är påläst i ämnet?
 
Claes Sörmland
Det brukar vara en jonbytarmassa och aktivt kol. Det som tar fluoridjonerna än anjonbytarmassa.

I slutändan blir det rejält rent vatten. Vill du istället ha mineralvatten får du tillsätta nya joner så att vattnet blir hårt.

Lite fluorid i vattnet är annars bra för tändernas emalj. Mindre karies. Men halterna får naturligtvis inte vara för höga, då blir det fula missfärgningar på tänderna och går man ännu högre i intag så är det rent av onyttigt.
 
Klicka här för att svara
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.