D datja skrev:
Vad jag skulle vilja veta är när man ska använda rå eller kokt linolja. För 20 år sen sa någon till mig att den råa är att föredra för molekylerna har inte polymeriserats av kokninge och att den därför tränger in bättre.

Jag har en lågpris femlitersdunk rå som har räckt i 10 år.
Har den oljan fungerat tillfredställande för dina behov i tio år behöver man ju bara vänta ett par tre mansåldrar till för att kunna avgöra om den ger utomhussnickerierna lång livslängd och rimligt underhållsbehov.

För privatbruk är nog det viktiga bra virkeskvalite och användning av linolja och linoljebaserade produkter istället för 'konstgjort skit', bygger man kyrkor eller är kemist i färgbranchen kanske man bör fördjupa sig ännu mer.
 
  • Gilla
guggen
  • Laddar…
tensiden tensiden skrev:
Svanhals/Väderstad alltså. Bara ett par stenkast bort. Tack för infon! (Alla turer till Väderstad är välkomna, för då kan man passa på att smita in på caféet. 😋)
Kolla med Zikon i Alvastra annars, han kan veta vem som pressat årets bästa linolja och kanske även kan sälja dej en dunk
G guggen skrev:
Det är dessutom ännu en fin bieffekt av att använda linolja, vackra fält.
Tyvärr är pressarna inte helt billiga, så det är knappast en lönsam affär i små volymer.
Att stödja lokalt näringsliv och den sorts lantbruksproduktion man vill se i sin närhet, kanske inte alltid kan konkurera med köpladorna prismässigt men odlaren och den som pressar oljan vill ju ha nöjda och återkommande kunder, att såhär nämna EGEDALS trots att det var länge sen jag handlade av honom ger ju förhoppningsvis honom 100 eller kanske 1000 nya kunder som annars köpt sin linolja på Jula eller Biltema utan att ens fundera på om den är svensk.
 
  • Gilla
guggen
  • Laddar…
Klicka här för att svara
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.