Byggahus.se
Har ett hus byggt på 70-talet med självdrag. Finns tilluftsventiler i alla rum och frånluft via köksfläkt och en paxfläkt i badrummet. Upplever att det är väldigt dåligt flöde i tilluftsventilerna. Flödet ökar markant när köksfläkten är i gång. Misstänker därför att undertrycket uteblir utan köksfläkten i gång? Har inbyggd fuktmätare i hem larmet vilket uppmäter runt 70% RH hela tiden med undantag från när köksfläkten är i gång. Då sjunker det successivt ner under 60%.

Funderade därför på att sätta in en paxfläkt i tvättstugan också som ska gå kontinuerligt. Just nu finns där en tilluftsventil i tvättstugan som jag tänkte göra om. Problemet är att denna ventil går inne i takutsprånget där det är öppet upp till kallvind.

Stor risk för mögel om jag sätter en paxfläkt frånluft där? Se bild. Vilka alternativ finns där?
 
  • Bild tagen inuti rör, med fokus på hål mot ljus och oskärpa närmast kameran.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hej,

Hade nästan samma bekymmer, vi renoverade vårt badrum och en intilliggande toalett. i dessa fanns frånluftskanaler. med självdrag
under renovering bytte man ut dessa 2 mot en fresh fläkt i väggen och tilluften uteblev i princip, Det upptäcktes på vintern då det hängde istappar från tilluften på utsidan.

fick rådet att låta fresh fläkten gå kontinuerligt, men gjorde ingen större nytta.

fuktig luft från fresh fläkten frös på takutsprånget utanför


tog in en ventilationsfirma som gav 3 alternativ. kortsiktigt installera fler fresh fläktar i huset som skulle gå kontinuerligt eller montera in frånluftsfläkt på vinden med tillhörande kanaler eller FTX.
vi körde på att montera en frånluftsfläkt på vinden.

FTX kändes överkurs i ett otätt hus. och montera upp små fläktar överallt som en kortsiktig lösningen va heller inte optimalt.

Mvh
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.