50-tals källare byter skepnad

25k läst  90 svar

 1. M
  Medlem Nivå 10
  Huset är byggt 1951. Vi flyttade hit 2007 som andra ägare efter att samma familj bott här sedan det var nybyggt. Inte mycket gjort de sista 15 åren eftersom ägarna var gamla och inte hade samma ork som tidigare. Första ingreppen blev nytt kök, badrum och ytskikt på boendeplanet. Sedan utökades familjen med barn nummer två och tre och i takt med att utrymmet minskade här uppe så började vi snegla ned mot källaren. Det bästa utrymmet är det man redan har sägs det ju...

  Vad fanns då därnere? Jo 104 kvadratmeter tidstypisk 50-talskällare - garage, tvättstuga, syrum, en tom oljetank, pannrum och en minimal toalett. Takhöjd modesta 207 med därtill nedpendlade elementstammar och vattenrör samt det mesta av elen utanpåliggande med avslut i ett härligt ormbo. Enda åtgärden från oss under de första 5 åren hade varit en panikinstallation av ny panna då den gamla gav upp (blev bergvärme som fick ersätta den gamla el-pannan). Plus givetvis att det mesta av utrymmet var belamrad med grejer. Man hinner samla på sig en hel del under 5 år. Efter det andra stoppet i avloppet på kort tid bestämde vi oss för att sätta igång en helrenovering.

  Så här såg det ut:
   
 2. M
  Medlem Nivå 10
  Bara att börja rensa! Efter rensning blev det dags att börja bila golven. Hyrde en bilmaskin på Cramo och drog igång en helg när barnen var hos mormor och morfar. Lyckades bila av ingående el redan första kvällen vilket var en missräkning. Som tur var kom Vattenfall snabbt ut och hjälpte till att lappa ihop den gamla tjärkabeln som låg väldigt ytligt i plattan.
   
 3. M
  Medlem Nivå 10
  Plattan var oarmerad vilket gjorde bilningen lättare. Dock så står huset på berg och när det sprängdes ut för huset så var det inte med någon vidare marginal. På det tjockaste stället så var kakan 15 cm tjock och på det tunnaste så låg berget 1 cm under betongen.

  En del av hjärtväggen behövde rivas och ersättas av en balk för att undvika de cell-liknande små rummen. Som tur är så är brorsans svärfar smed och kunde bistå med en ordentlig H-balk.

  För att få plats med isolering och golvvärme så behövde det grävas ur. Det blev cirka 45m3 material som skulle ut. Mycket av det berg. Kilar, bergborr och snigeldynamit gick det åt en del av. Och tid. Men rätt så bra träning var det också! Vi fick fatt på en liten grävare utan hytt som precis gick att få in utan att huvudet slog i taket. Jätteskönt att slippa handgräva/hacka allt. Dieselångor fick man på köpet
   
 4. C
  Renoveringsnovis Nivå 6
  Starkt jobbat. Har en i princip identisk källare från -47....fy nu blir man sugen......
   
 5. M
  Medlem Nivå 10
  Totalt gick det två hela semestrar och rätt så många lediga dagar under förvandlingen av källaren. För att det inte skulle bli så enahanda så bestämde frun att vi skulle ha några andra projekt emellan. Efter en paus över första vintern så snickrades därför Hönshus, kaninhus, en ny altan och så gjöts en platta för ett spabad som inköpts lite spontant under våren. Sedan så var man sugen på att gå ned i källaren igen!

  Elcentralen satt precis där vi tänkte att duschen skulle hamna. Något som vållade en del extrajobb. Eftersom den var i stor behov av att göras om i alla fall så förenklades i alla fall beslutet att flytta den till det nya pannrummet.

  Den gamla hade nog inte klarat elsäkerhetskraven...
   
 6. M
  Medlem Nivå 10
  Du kommer att få muskler!
   
 7. M
  Medlem Nivå 10
  Nya fönster skulle givetvis in. Så stora som möjligt. Kapen kom fram.

  Ny elcentral på ny vägg installerad (av firma bäst att tillägga)
   
 8. M
  Medlem Nivå 10
  Efter att nya avlopp samt rör i rör för vattnet kommit på plats och en del ny el lagts i golvet så blev det dags för att armera och lägga golvvärme.

  Sedan så kom BetongKungen och gjöt golven. Trevliga och duktiga killar!
   
 9. M
  Medlem Nivå 10
  Badrummet hamnade 3 centimer högra än övriga rum i golvhöjd. Annars hade jag aldrig fått till något fall från avloppet som drogs ut till gäststugan. I badrummet flytspacklade jag därför själv ungefär 10 m2 golvyta där det sen skulle bli dusch, toalett och bastu.

  Några bilder till från isoleringen också.
   
 10. M
  Medlem Nivå 10
  Sista rycket med den gamla Hydroforen också. Var riktigt skönt när vi kunde koppla på det kommunala vattnet under sommaren. År 2 av renoveringen... På nedre bilden ser man gamla inkommande vattnet med ett björnfilter hängande i taket. (Utan patron dessutom). Även om vattnet inte var farligt att dricka så smakade det inget vidare. Plus att det var brunt. Inte så fräscht när ungarna badade
   
 11. M
  Medlem Nivå 10
  Den här ytan skulle bli ny tvättstuga hade vi bestämt. Under utetrappan. För att inte stå utan tvättstuga efter att golven var bilade så gjordes denna del halvt färdig redan första året.
   
 12. M
  Medlem Nivå 10
  Så här blev den när den blev färdig
   
 13. M
  Medlem Nivå 10
  Klart roligare nu när vi hade golv att gå på. Bestämde oss för att sätta spottar i alla rum. Valet föll på en 9W Led spott med låg bygghöjd. Slimline från lokala handlaren Spotiled. Eftersom bjälklaget är gjutet så behövdes inga pottor heller. Skönt!
   
 14. M
  Medlem Nivå 10
  Läktade ned med 21 läkt x 2 och fick plats att dra all el som behövdes i utrymmet som blev. Samtidigt så sänktes taket endast med drygt 5 centimer inklusive Huntonittaket som vi valde.

  Brorsan kom förbi och testade spikpickan och även barnen var lite nyfikna.

  Ny takhöjd efter att taket sänkts och golvet blivit färdigt blev 215. Anständigt med tanke på att det var 207 innan - utan taksänkningen och med oisolerad sula.
   
  Redigerat 25 jan 2018 15:10
 15. M
  Medlem Nivå 10
  Glömde ju bort en sak däremellan. Alla väggarna putsades invändigt med gipsputs. Tog hjälp av en firma för detta då jag varken hade mod eller tid till att göra det omfattande jobbet. Tog 3 dagar för gubbarna att putsa klart. Sedan drygt 3 veckor torkning innan det var dags att måla
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: