C
På flera av skarvsladdar står det 1,5 mm2 max 16A. Jag har alltid läst att det är max 10A som gäller vid 1,5 mm2.
Vad är det som gör att dessa fintrådiga skarvsladdar klarar högre belastning, beror det på den relativt korta längden?

Tex: 10 meter
3G1,5 RKK, H05VV-F
3 x 1,5 mm²
250 V / 16 A
 
Redigerat:
Det beror på att utdragna sladdar ligger luftigt så att dom får bra kylning, är dom ihop rullade brukar max vara 10 A och är det en kabelvind kan det tom vara 6 A.
Om det sedan är EK, FK, MK eller RK spelar ingen roll.
 
  • Gilla
klaskarlsson och 3 till
  • Laddar…
C
@elmont ok, då får man alltså se till att man inte lägger något isolerande över skarvsladden om man belastar kabeln ordentligt. En liten bit kanske iof inte gör någon större skada?
Ponerar bara nu men säg att någon lägger en ihoprullad matta eller en fylld svart sopsäck med gamla kläder eller liknande över kabeln och att det förblir stående. Skulle just den biten kunna överhettas?
 
Redigerat:
Man ska försöka att undvika maxbelastning på ledningar över huvud taget, om inte annat så blir dom varma och mjukgörarna brukar med tiden dunsta så att den plasthaltiga isoleringen blir spröd. Ju varmare dess snabbare avdunstning.
Ja, redan vid 10 A kan en 1,5mm2 ledning bli ordentligt het om den inte får kylning.
 
  • Gilla
klaskarlsson och 1 till
  • Laddar…
Är uttaget du sätter skarvsladden i avsäkrad med 16A dock?
 
C
@Jakob H Jag kikade på skarvsladdar och började bara fundera 🙂
 
Fairlane
1,5kvmm och 10A är en tumregel som oftast fungerar väl vid fast installation, ingen faktiskt maxgräns. Ibland sätter man en 13A säkring på det, det kan fungera med 16A under rätt förhållande, ibland är inte ens 10A ok, utan max 6A. Dvs, det är helt enkelt en vettig tumregel som gäller i de flesta fall.
 
  • Gilla
GK100
  • Laddar…
Skarvsladdställ kan finnas med olika hög märkström, så det får man se upp med i första hand. Jag har dock inte sett något annat än 16 A i Sverige idag, och det är bra för det vore en komplexitet som folk inte skulle uppfatta.

Om elinstallationsreglerna hade täckt skarvsladdar så finns det regler om de ska "förläggas synliga." och så finns det regler om "normal användning". Och i elsäkerhetslagen har innehavare en skyldighet att utrustningen "används på ett sätt som inte riskerar säkerheten". Om du mot förmodan har en bruksanvisning till skarvsladden så borde det står något liknande där. Säkerhetsstandarden för skarvsladdar ställer dock tyvärr sådana krav.

Så en skarvsladd är inte förlåtande bara för att den medger att sladden blir dold av kläder och liknande. De är till för tillfälligt bruk. Men nu händer ingenting så länge man inte belastar den till max, och det ska man aldrig göra.
 
  • Gilla
Fairlane
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.