Byggahus.se
Vårt gamla garage/uthus/bod på ca 15m2 står delvis på grannens mark som angränsar till en väg, alltså ingen villatomt utan obebyggd skogsmark med väg. Boden står ca 1m in snett över tomtgränsen. Är det bygglovspliktigt och måste vi inhämta godkännande från markägaren att flytta in boden till vår tomt, längs med tomtgränsen? Boden står idag direkt på marken (grus).
 
harry73
15 kvm faller under friggebodsregler, och placering längs tomtgränsen kräver att man får grannens ok eller inhämtar bygglov.
Är boden mer än 10 år gammalt, kan ingen kräva att den ska flyttas eller rivas, så om grannen inte ger sitt ok kan den stå kvar där den står nu
 
Det är vi som vill flytta den och bygga staket mot den längs tomtgränsen. Över 10 år gammalt.
 
Prata med grannen och kom överens om flytt av boden, om du har den minsta fingertoppskänsla kan det aldrig vara nått problem.
 
Korvgubbe
Är det ni som har byggt boden?
Om inte, så är det ju bara att skylla allt på den tidigare ägaren. Knalla över till grannen och förklara att ni upptäckt att boden stått fel i alla år och att ni givetvis vill rätta till det, räck över en gåva av symboliskt värde, exempelvis en flaska vin eller något hembakat, som plåster på såren.
Det skall till en riktig surgubbe för att ni inte ska få en massa pluspoäng då, pluspoäng som kan vara mycket värdefulla i framtiden.
 
Nix, Boden har stått där i ca 50 år. Tidigare ägare fick ok av dåvarande markägare, marken äga numera av barnbarnet i 35-40 års åldern. Vi föreslog i fjol att riva boden och bygga upp en carport ca 1 M från gränsen men hon ville att vi skulle sätta den minst 2,5 meter från gränsen trots att grannar som byggt på senare år fått lägga sina garage ca 1 meter ifrån gränsen. Ägaren har inget hus på marken , bor inte i närheten alltså. Vill egentligen slippa fråga henne , speciellt då det är till hennes fördel att flytta in boden på vår fastighet :(
 
Det rent formella (och krassa) svaret är att om ni kan och vill tillämpa friggebodsregler eller komplementbyggnad-utanför-detaljplan-regler så måste ni ha grannens tillåtelse för att ens flytta en byggnad (som t.o.m. idag står över tomtgräns) till mindre än 4,5 meter från tomtgräns, då åtgärden blir "ny". Annars så kan ni ansöka om bygglov för åtgärden (dvs att flytta komplementbyggnaden dit). Om ni får bygglov (och grannen motsätter sig för att ni hamnar närmare än 4,5 meter) beror närmare på vad som finns över gränsen i övrigt och hur nära vägen går den faktiska gränsen.

Det mindre krassa svaret är att kanske göra saker ändå, men det medför en risk. Som jag fått höra från kommunen tidigare, "på egen risk". Men är boden tillräckligt flyttbar så kanske det går att lösa med en flytt ifall hon skulle anmäla er.

Sen kommer frågan om staket. Staket är befriade från bygglovplikt, om det uppfyller staketkraven i den kommun där ni bor. Men man rekommenderar att alla staket närmare gräns än 50 - 100 cm har grannens medgivande för att ni ska kunna underhålla staketet. Om grannen klagar på staketet så kan ni tvingas att flytta på det. Sen vet vi inte hur nära vägen staketet går. Staket som befinner sig vid utfart och korsning ska generellt vara lägre för att inte vara en fara trafikmässigt.

Jag rekommenderar att ha en bra dialog med grannen för att den formella (krassa) biten inte ska vara ett problem. Funkar inte det så måste ni själva vara beredda på att behöva flytta saker igen.
 
  • Gilla
kolan87
  • Laddar…
Uppdatering:

Har beslutat oss att riva gamla boden/garaget då den kommer stå i vägen för framtida parkering m.m.
Behövs rivlov på denna eller hur gör man?

Har frågat markägargrannen om det är ok att sätta upp ett plank på ca 20-25m längs tomtgräns på mellan 120-180cm höjd. Behöver även närliggande grannar bakom hennes mark höras ang planket?
 
Hemmakatten
För en byggnad som inte kräver bygglov behövs inte häller rivningslov. Men frågan är hur det är med ditt garage. Det verkar vara tillräckligt stort för att vara blygglov på det.

Planket kräver bygglov. Det är kommunen som sköter grannehörandet. Möjligt att grannar en bit ifrån kan tiifrågas om planket på något sätt kan påverka dem eller deras utsikt etc.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.