Byggahus.se
Alltså, som inbiten brädspelare så måste jag säga att den mest saknade punkten är väldigt lätt löst. Plocka med en väska med spel, svårare är det inte. Jag tipsar gärna om spel ifall någon vill ha tips.
 
Kul med fler brädspelare på forumet! Det finns ju faktiskt en del brädspel som har lite "byggar-tema" också.
 
Jag saknar också sällskapsspel, dvs spel som utförs tillsammans med andra.

Kom gärna med tips Troberg. Tips på spel som även passar "de som inte vill".
 
"Med andra ord" tror ja de heter, galet roligt spel ! Åker ofta fram här när vi får besök
 
Per Eskilsson skrev:
Kom gärna med tips Troberg. Tips på spel som även passar "de som inte vill".
I ungefärlig ordning, från enkla till mer komplicerade.

* Dixit. Ett gulligt spel där man på ett finurligt sätt ska beskriva bilder. Ett spel som passar alla, och där erfarenhet av spel inte ger någon fördel. Ett spel som funkar bra även med varierande ålder på spelarna, vuxna kan utan problem spela med barn utan att någon blir överkörd. Cirka 1 timme.
* Frågespel. Finns massor av sådana, take your pick.
* Upwords. En enklare, roligare och regelmässigt renare variant av Alfapet.
* Niagara. Ett spel som passar för såväl barn som vuxna. Paddla och hämta juveler, men strömmen är stark, svårförutsägbar och man vill inte åka över vattenfallet. Snyggt spel vars komponenter nog tilltalar barn. 30-45 minuter.
* Flux. Ett kortspel med där korten man spelar ändrar reglerna. Låter krångligt, men är en baggis. 10-20 minuter.
* Concept. Som charader, men utan charader, och symboler istället. Svårt att förklara bra, men är ett väldigt kul spel. 30 minuter.
* Kingdoms. Sätt ut slott för att maximera poäng. Enkelt, billigt och roligt. 30 minuter.
* Valley of the Kings. Ett kortspel där man är egyptisk adel, och ska samla på sig mest grejor till sin grav innan man dör. Enkelt att lära sig, men djup strategi. Vi har nog spelat det 5-6 gånger nu, och har fortfarande inte fått bättre poäng än första gången vi spelade... 30 minuter.
* Giloutine. Ett kortspel där man spelar bödlar under franska revolutionen. Man vinner genom att samla på sig värdefulla huvuden, helst i rätt set. 20 minuter.
* Machu Koro. Ett kortspel där man ska bygga upp sin stad med olika byggnader. Klurigt och roligt. 30 minuter.
* Ticket To Ride. Finns i många varianter, jag rekommenderar Skandinavien, Nederländerna och Afrika. Bygg järnväg mellan olika destinationer, bygg aggressivt och blockera vägen för andra spelare. Enkelt och kul. 60 minuter.
* Settlers. Starta en koloni på en ö, men de andra spelarna gör också det. Tar cirka en timme, och har nästan alltid extremt spännande slutspel.
* Castle Panic. Spelarna hjälps åt att försvara en borg mot horder av anstormande monster. Gott om "Oh my god, we're so screwed!"-känsla och sista sekunden-räddningar. Cirka 1 timme.
* Quarriors. Som ett samlarkortspel, men med tärningar och man behöver inte köpa expansionspackar med kort. Kul, och kräver att man alltid omvärderar sin strategi efter omständigheterna. 20-30 minuter.
* Galaxy Trucker. Bygg rymdskepp av avloppsdelar, och flyg dem sedan. Ett spel med mycket humor och mycket "Jävlar! Jävlar! Jävlar!"-känsla när skeppet faller i bitar. 1 timme.

(not: Här är vi ungefär på Monopol-nivå (fast jag rekommenderar inte Monopol!))

* Blue Max. Första världskriget-flygstrid. Spelas genom att alla väljer en manöver dolt, sedan genomförs alla manövrer, kan någon skjuta så skjuter man och sedan börjar man en ny runda. Spelas roligast "fort och dumt". 1 timme.
* Betrayal at the House on the Hill. Spelarna går in i ett ödehus och utforskar det. Någon gång under spelet så visar det sig att en av dem är en förrädare (inte ens förrädaren vet det i förväg), och det gäller för de andra att besegra förrädaren. Beroende på när och hur det avslöjas vem som är förrädaren så sker olika saker. Cirka 60 minuter.
* Talisman. Man går omkring på ett bräde, hittar skatter och slåss mot monster. Egentligen rätt så kasst om man spelar för att vinna, men en rätt så kul åktur om man bara vill ha skoj. Coolt för de lite yngre spelarna. 1-2 timmar.
* Attack! Som Risk, fast bra. Inte markant mer komplext än Risk, men har inte buggarna som Risk har. Stor fin världskarta, en shitload små plastfigurer. 3-4 timmar.

Alla dessa borde tex finnas på Dragons Lair i Stockholm, men går att få tag på på många andra ställen också.
 
  • Gilla
[SKPG]Zamora
  • Laddar…
Det där med många, kan väl tas med en nypa salt?


Unga 18-29 år, Totalt
Spela sällskapsspel: 23%, 12%
Elda i kamin: 15%, 8%
Hämta vatten utomhus: 10%, 4%
Borsta tänderna utomhus: 10%, 4%
Använda utedass: 9%, 7%
Diska utomhus: 5%, 5%

Störst saknad tycks de yngre ha, av att inte kunna spela sällskapsspel och elda i kamin. De övriga är det omkring en av 10 som saknar och det tycker jag inte är så många.
 
Vi har utedass vid villan*, en modern torr-toalett. Både praktiskt och miljövänligt och retro på samma gång.

*vad vi kallar sommarstugor i svenskfinland
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.