Byggahus.se
Vi funderar på att köpa ett 1-planshus byggt 1969. I besiktningsprotokollet från Anticimex står det under rubriken "Risk för skador":

Betongplatta på mark med flytande golv.

Vid byggandet av befintlig golvkonstruktion förekommer ofta syllkonstruktioner både i ytterväggar och i mellanväggar som utförts med ett felaktig fuktskydd och som även ibland är rötskyddsimpregnerade. Om detta förekommer i befintlig golvkonstruktion riskerar syllkonstruktionerna på grund av naturlig fuktpåverkan från mark att drabbas av fuktskador och om de är rötskyddsimpregnerade även avge obehaglig lukt. I värsta fall drabbas även golvkonstruktionen. Detta i sin tur kan leda till mikrobiella skador som kan resultera i att mikrobiell lukt och om det är impregnerade syllar även en kemisk lukt sprids till boendemiljö.

Se även kontroll av konstruktion i sovrum 1 och kök
Tittar man på sovrum 1 och kök så står det

Vid kontroll av konstruktionen uppmättes fuktvärden under kritisk fuktnivå för mikrobiell tillväxt och normal lukt upplevdes
Om jag tyder detta rätt innebär det här alltså att golven i dessa rum inte har en bra fuktspärr och måste bytas ut. Men att det idag inte finns några skador. Stämmer detta?
 
Nja, jag skulle tro att huset har en oisolerad betongplatta på vilken man rest husets stomme. Syll för ytterväggar och bärande innerväggar står direkt på denna oisolerade platta med för besiktningsmannen okänt fuktskydd. Det var vanligt under denna tid att man byggde med en tryckimpregnerad syll för att undgå röta i syllen från den oisolerade och aldrig helt torra plattan. Problemet har visat sig vara att när fuktnivån överstiger just den kritiska nivån (som ert objekt uppenbart understiger enligt besiktningen) så kan en obehaglig lukt uppstå från virket. Idag isolerar man under och på utsidan av betongplatta på mark vilket tillsammans med korrekt underlag minskar risken för tillskjutande fukt i plattan. Dessutom lägger man så kallad syll-isolering mellan syll och betong.

Det flytande golvet är sedan lagt ovanpå ett lager isolering som lagts ut ovanpå betongplattan inne i huset. Det är troligen mineralulls-isolering på vilken man gjutit en tunn armerad betongplatta.

Jag har ett souterränghus byggt 1973 med denna grundläggning som vid omfattande kontroll under ombyggnation inte uppvisar några som helst fukt- och luktproblem. Detta förmodligen tack vare bra markförhållande med gammal sluttande tallbacke som delvis fyllts upp med sprängsten som utgångspunkt.

Golven behöver inte bytas ut men det värsta scenariot är att syllarna behöver bytas vilket är ett mycket besvärligt arbete. Dock är det på intet sätt säkert att det behövs. Har huset inget problem som kan konstateras idag efter mer än 40 år så är sannolikheten för detta förmodligen väldigt liten.
 
  • Gilla
Landbogården och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.