Byggahus.se
Det är bara att åka till närmaste bergstäkt/kross med ett gäng IKEA kassar. I värsta fall får du betala en liten slant.

Stenmjölet är i huvudsak en överskottsprodukt vid produktionen av krossprodukter och det finns normalt inte avsättning för den mängd som produceras.
 
Tycker ju att sand är för gult.. vill gärna ha något gråare. Vad ska vi välja?
 
  • En pågående stenläggning med grå stenplattor, sandbädd och trädgårdsredskap framför röd stuga och vita möbler.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
catherineb catherineb skrev:
Tycker ju att sand är för gult.. vill gärna ha något gråare. Vad ska vi välja?
Cement? Sopa ned i springorna en het sommardag och låt fukten härda den när den kommer.
 
  • Gilla
Prodigys
  • Laddar…
Då blir det ju exakt samma färg som plattorna (som också är i cement).
 
Stenmjöl är grått.
 
Vi blandade sand och cement. Blev sådär. Helt okej färg men ”fogen” är ju inte direkt pålitlig. Sticker iväg om man sprutar vatten på.
 
Nygjord gångstig av stenplattor i en trädgård leder till en vit veranda med rött hus och grill.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Johannes Carlsson
  • Laddar…
Det ser bra ut. Cementen kommer att behöva tid på sig att härda ordentligt.
 
  • Gilla
catherineb
  • Laddar…
Och det är ju lätt att bättra på där och när det behövs.
 
Ett område för stenmjöl... Som botten för pool!
Det går inte med 0-8 eftersom det kommer att kännas genom liner. Sand fungerar dåligt då den rör sig och blir bulor (det blir det förvisso i stenmjöl också men bara om man är riktigt oförsiktig).
 
Spelar inte så stor roll, om några månader växer ogräs/mossa där imellan ändå, plattor är det sämsta man kan lägga, evigt jobb att hålla det snyggt..
 
I de 70 kvm marksten vi lade för ett antal år sen med stenmjöl i fogarna växer det i princip ingenting. Lägger man lite omsorg varje år på att hålla fogarna fyllda med stenmjöl så det inte kommer ner skräp som förmultnar håller det sig fint år efter år.
 
Om inte svsrtmyrorna kommer på att man kan bära bort stenmjölet och bära dit sand som de gjorde hos mig...
 
T tihimasmo skrev:
Alltså allvarligt talat. Om det står sättsand på påsen som kostar 300 kronor så är det helt vanlig sand som någon har hällt på påse och skall ta hutlöst betalt för.

Stenmjöl är något helt annat. Det är jättefint krossad sten, som iochförsig går bra att använda till plattsättning och isopning, men som kostar onödigt mycket och är svår att hantera. Köp den speciellt inte på hink för en hårresande summa.

Sopsand är också något dyrt på påse som är helt vanlig sand.

Varför säger jag så här?, undrar ni.

Ni blir bara lurade, säger jag. Affärerna försöker skapa ett behov hos er konsumenter genom att ge varorna namn som av specifika användningsområden, eg sättsand. Det finns inte en anläggare med självrespekt som använder ordet sättsand.

För att lägga plattor går det utmärkt med helt vanlig 0-8 kross, för ca en hundring tonnet. Stora plattor kan läggas i 0-16 om man är noggrann med underarbetet. Det viktiga vid plattläggning är att inte använda för tjocka lager av fina fraktioner, eftersom det skapar homogena mjuka skikt som sviktar och skjuter i sidled och uppåt vid belastning, ungefär på samma sätt som en beanbag skjuter åt sidorna när man sätter sig på den. Eftersom fina fraktioner är dyrare så är det också av ren självbevarelsedrift som man lägger så tunt som möjligt av dem.

Stenmjöl är fuktkänsligt och blir som trolldeg när det blir fuktigt. Jättejobbigt, utom i Juni månad. Jag kan inte på rak arm komma på ett användningsområde för stenmjöl där det inte går att använda något annat material.

Sopsand är, hör och häpna, vad fan du än väljer att sopa mellan dina plattor. Du kan sopa precis vilket krossmaterial eller vilken sand du vill mellan plattorna, eftersom de fina kornen trillar mellan plattorna och de stora stannar ovanför. Allt grovt som blir över tar man upp med skyffel och lägger i vägrenen på andra sidan gatan. Något som funkar riktigt bra att sopa mellan plattorna är strid sandlådesand, eftersom den packas ner snabbare mellan plattorna.

Spara era pengar till fina verktyg istället eller köp dyrare plattor, men när ni köper sand eller kross ska ni se till att få närmare tusen kilo för varje sur hundralapp. Gå inte på reklamen.
Nu behöver man ju sällan ett helt ton...
 
Känns som fler och fler grustäkter slutat lasta släp till privatpersoner. Antar att de tycker det blir för mkt tjafs kontra förtjänsten på detta. Lite synd men man får väl leta lite efter lämpliga grustäkter helt enkelt eller beställa med utkörning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.