Byggahus.se

vilken kabel

Besvarad 15 jul 2019 av Bengt Loord

 1. jag skall dra till ett nytt värmebatteri med effekten 1250w, räcket det då med 1,5kvadratskabel och 10A säkring?
   
 2. Svar

 3. Från en 10 A säkring kan man maximalt ta ut 230 x 10 = 2300 Watt och man måste minst ha 1,5 kvmm trådarea.

  För att dra kablar fordras dock alltid elauktorisation!
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. J
  jhedberg ·
  Är själv inte elektriker, men beror inte arean även på förläggningssätt, förimpendans och längd på gruppledning om man ska vara petig? För en tänkt effekt av runt hälften av vad en 10A säkring klarar kontinuerligt så kommer väl tumregeln om 1,5kvmm funka bra, men om man då är petig bör det väl räknas på det?
   
 6. D
  Daniel 109 ·
  1,5mm^2 räcker till 10A i alla någorlunda normala förläggnings sätt. Så det kan man i princip bortse ifrån. Men visst måste man även ha koll på spänningsfall och utlösningsvillkor om det är längre ledare. Det kan behövas lägre avsäkring eller grövre ledare. Men är det i en normal villa så låter det osannolikt.
   
 7. J
  jhedberg ·
  Tänkte mest på det att det inte riktigt framgick hur lång ledning det gällde, vilket ju också kan ge lite spänningsfall.
   

De senast besvarade frågorna

 1. kablar i markrör från 2 olika säkringsskåp?

  Hej! Har funderingar kring kablar som ska dras i ett markrör(50mm gult). Är det tillåtet att dra kablar från 2 olika säkringsskåp (delat från samma ursprungliga mätarskåp/huvudsäkringar) Har ett...
 2. Ta bort vägguttag

  Kan jag ta bort kåpan på ett vägguttag? Vill ställa en bokhylla framför som behöver vara kloss an väggen. Om jag tar bort kåpan skall jag täcka uttaget med något?
 3. Byta en lyktstolpe på tomten

  Ursäkta en de dumma frågorna. Tycker den lyktstolpe jag har nu är ful och vill köpa en ny. Är bytet något man kan göra själv om man köper en lyktstolpe? eller krävs det en elektriker? Om man kan...

Visa alla frågor