Byggahus.se

Trefasuttag

Besvarad 1 sep 2021 av Bengt Loord

 1. Hejasn,
  Jag undrar om det går att skapa ett trefasuttag från en trefas-vattenpump, ledningen som är dragen dit är 2,5 kvadrat med en skarvdosa halvvägs. Förgreningen tas från skarvdosan. Pumpen är säkrad i ett proppskåp med 3x10A det borde gå att byta proppar till 16A då det sitter ett motorskydd nära motorn som tycker jag, borde ta hand om ev. motorfel
   
 2. Svar

 3. Troligen kan du bara få ett trefasuttag utan neutralledare eftersom trefasmotorerna inte behöver någon neutralledare.

  Jag måste därför självklart betona att detta är ett arbete som kräver elauktorisation! Ingen ansvarskännande kan och ska ge tips som strider mot våra lagar eller gör att någon riskerar att skadas.
  (Detta oavsett hur mycket man egentligen kan.)

  Du bör således anlita ett elföretag.
   
  Redigerat av moderator 2 sep 10:29
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. K
  Kapsyl ·
  Jag hade en gammal trefashandske, platt med fyra stift på rad, på väggen ute. När jag köpte en begagnad trefas vedklyv så var sladden dålig så jag lät byta sladden och då fick den också en rund trefaskontakt med fem stift och då byttes också det gamla vägguttaget mot motsvarande femstiftshona. Dock fungerar inte adapter (femstifts)jag nyligen skaffat, trefaskontakt till tre vanliga enfaskontakter så jag gissar att de har använt jorden som nolla i kontakterna i klyven och på väggen. Går det och får jag flytta nollan till jorden i adapterns trefas-kontakt? Eller måste jag byta till femledarkabel i väggen?
   
 6. D
  Daniel 109 ·
  Sannolikt saknas nollan. Klyven behöver ingen nolla.
   
 7. prototypen
  prototypen ·
  Absolut inte flytta nollan, den som bytte ditt uttag har gjort ett formellt fel om det inte finns nolla inkopplat.
  Öppna uttaget och se om det finns en anslutning oinkopplad.

  troligen och då måste kabeln bytas.
  Finns inga förmildrande omständigheter.

  Protte
   
 8. J
  johanfa ·
  Hur menar du formellt fel .. ? Måste vara sällsynt att nolla finns framdragen när det gäller äldre uttag på husvägg?
   
 9. D
  Daniel 109 ·
  Nej, de med fyra stift ska ha nolla. Annars är det tre stift.
   
 10. Holmen gård
  Holmen gård ·
  Om jag inte har helt fel (eftersom jag inte är behörig, men jobbat med elinstallationer i över 30 år inom industrin) så har de gamla "fyrkantiga" 3-fasanslutningarna med 4:a kontakter som jag sett, skyddsjorden i plåthöljet.
  De med bara 3 kontakter har ingen separat nolla framdragen, utan här användes höljet till skyddsjord/nolla.
  Anslutning till plåtkåpan blir förr eller senare dålig pga oxidering och därmed väldigt o-bra..
  Det här var kontakter som användes långt innan jordfelsbrytare var påtänkt och bör bytas av någon som kan och får göra det..
   
 11. D
  Daniel 109 ·
  Nej, kåpan i de trepoliga fick inte användas som nolla. Men att det ändå gjordes orsakade sannolikt en del dödsfall. De kontakterna fick bara användas till rena trefaslaster utan nolla.
   
 12. K
  Kapsyl ·
  Så det enklaste för mig är alltså att bara använda det uttaget bara till klyven och dra en enfas jordad sladd genom timmerväggen vid något vägguttag i stugan och sätta en utomhuskontakt på utsidan väggen?
   
 13. H
  hempularen ·
  Njaa. OM det är så att nollan saknas i uttaget, så bör det åtgärdas (byta kabeln). För OM du skulle koppla in en trefasapparat som behöver nolla, så kommer den att bli förstörd om du kopplar in den i ett uttag utan nolla. Apparaten får då "flytande nolla", vilket ger att det kan bli 400V istället för 230V till delar av apparaten (blir alltså olika spänning mellan fas och den oinkopplade nollan, för de olika faserna).
   
 14. K
  Kapsyl ·
  Klyven har redan använts. Det var när jag kopplade in en adapter, trefas till tre enfasuttag som jag upptäckte att det inte blev någon ström i uttagen. Jag skulle kunna byta kabeln men det är inte helt lätt utan det är lättare att göra som jag skrev i förra inlägget.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Byte av element

  Har idag elradiator element som är fast installerade med 400 volt. Är det något negativt (effekt o risk att proppar går el dylikt) om en elektriker istället installerar oljefyllda element med 1000...
 2. Icke auktoriserade elektriker får installera?

  Hej, Hur motiverar man att icke auktoriserade elektriker får installera el i ett hem så länge någon på firman har auktorisation? En liknelse vore att en kirurg anlitade tio sjuksköterskor för att...
 3. Liv MEB 312/2

  Finns det någon som kan hjälpa mig att skaffa ett elschema på ovan termostat. Liv påstår att de inte har några scheman kvar sen de sålt fabriken till England. Skulle skickat en bild men hittade...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.