Byggahus.se

Torp med 65 meter till kraftledning 130kv

Besvarad 13 maj 2021 av Bengt Loord

 1. Hej Bengt,

  Jag har fått erbjudan att köpa ett fint torp med 2200kvm tomt och fiskerätt, älskar det stället men har börjat fundera på kraftledningen som ligger 65 meter från huset, den är på 130kv. Rent estetiskt stör den inte mig då jag har träd framför men jag tänker främst på strålning och magnetfält. Har du några uppgifter eller rekommendationer, tror du det är farligt att bo 65 m från en sådan ledning? Den är luftburen.

  Tackar ödmjukast för svar!
  Vänligen, Susanne
   
 2. Svar

 3. Hej,
  Ingen expert vet egentligen varför vissa människor är extra känsliga.
  Ytterst få människor är dock känsliga för fält från kraftledningar.
  Det finns dock människor som tvingats flytta ut i skogen eftersom de inte kan vistas i rum där det finns el inkopplat!
  Normalt brukar 25 meter bedömas som tillräckligt långt avstånd, men vid höga strömmar 50 meter, så 65 meter låter betryggande.
  Finns skrifter på Boverkets, Arbetsmiljöverkets och Elsäkerhetsverkets hemsida som försöker belysa riskerna. (Går även att ringa till deras svarsservice!)
   
  Redigerat 13 maj 20:48
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. Cheesen
  Cheesen ·
  Det som kan störa med en kraftledning är att den låter väldigt illa.
   
 6. Raskus
  Raskus ·
  Ställer mig lite tveksam till detta påstående:

  "Det finns dock människor som tvingats flytta ut i skogen eftersom de inte kan vistas i rum där det finns el inkopplat!"

  Det korrekta är väl snarare att de inte kan vistas i rum där de t r o r el är inkopplat.
   
 7. Nefrums
  Nefrums ·
  Magnetfältet under en kraftledning är ca 0.05 G. Jordens magnetfällt är mellan 0.3 och 0.6 G beroende på var man bor.

  Det finns ingen förklaring till att vissa människor säger sig kunna känna av dessa små förändringar inom fysik eller medicin.
   
 8. G
  Gornor Ulragh ·
  Det finns inga tydliga vetenskapliga belägg för att elallergi existerar. Flertalet studier där elöverkänsliga exponeras visar att de kan inte avgöra om det finns strålning eller ej. Ellverkänslighet finns inte som medicinsk diagnos.
  / G

  Ref:
  "Electromagnetic fields and public health: Electromagnetic Hypersensitivity". WHO Factsheet 296. World Health Organisation (WHO). December 2005. Retrieved 2012-10-24.
   
 9. T
  tanaris ·
  Man ska nog inte låta en elingenjör ge sig in på medicinska resonemang utan vända sig till någon annan slags specialist, annars kan det bli väldigt fel.
   
 10. Cheesen
  Cheesen ·
  Nu är det ju så att den medicinska expertisen kunnat påvisa att det är psykosomatiska problem som orsakar elallergi...
   
 11. F
  FGLIN ·
  Såvitt jag vet har "elöverkänsliga" som testats i dubbelblindtest inte kunnat avgöra när de utsätts för fälten.
   
 12. S
  Salcin123 ·
  Hur vet man styrkan på kraftledningar? I det här fallet tex 130 kV.
   
 13. Trappning
  Trappning ·
  Fråga "experten". Vad är det här egentligen. Först pratar han om elallergi som varit bevisat sedan 20 år att det är inte finns. Sen hänvisar han i princip till hon kan googla in sig på myndigheters hemsidor. Det behöver man väl inte vara expert för att fatta tänker jag.
   
 14. Magnus Construction
  Magnus Construction ·
  Visst är det så...många av de "allergier" som folk påstås ha kan inte förklaras med utgångspunkt från imunsystemts sätt att fungera och reagera. Man skulle ju kunna spekulera i att bara rädslan för de 130.000 volt i närheten stressar kroppen och stress påverkar och kan ge upphov till just allergi-liknande reaktioner med tonvikt på liknande. Så man skulle kunna säga att om personen ifråga känner sig osäker, blir orolig vare sig det är rationellt eller inte bör man ju avstå från köpet (-:
   
 15. orom
  orom ·
  Som på Scalin123 om hur man avgör om det är 130kv. Det finns ett sätt kolla hur många isolatorer det är i stolpen. Men som svar på om avståndet. Har bott ca 20m från en 130kv ledning. Dessutom har jag jobbat 15 år i ställverk från 40kv till 400kv. Både med montage och service på dom flesta ställverk i Norrbotten och norra Västerbotten plus i kraftstationerna efter Luleå och Skellefteå älv. Visst kanske man tagit skada men i all fall inte märkbart. Dessutom har min pappa haft samma jobb som jag i över 45 år och han är nu 94år. Så ja svårt att säga om man tar skada!!@
   
 16. elpaco
  elpaco ·
  Det är av naturliga skäl mycket lätt att visa att ingen är allergisk mot el. Däremot kan man så klart vara orolig för el, eller må dåligt av de situationer där mycket el används - tex i tät bebyggelse med andra människor. Som bekant finns elektromagnetiskt strålning överallt runtomkring oss, och fältet från en elsladd kan ingen känna, inte ens om den är en kabel med 130kV.
   
 17. U
  UffeH ·
  1. Det finns ingen strålning från kraftledningar.
  2. Magnetfältet rakt under en kraftledning (så nära man kan komma) är i storleksordningen 10 μΤ, vilket är mindre än jordens magnetfält (30-60 μT), och Boverkets gränsvärde för bostäder är 100 μΤ.
  3. Omfattande forskning under de senaste trettio åren har inte funnit något samband mellan magnetfält och sjukdomar.
  4. Allergi mot elektricitet finns inte.

  Slutsats: På 65 m avstånd är magnetfältet så svagt att det helt drunknar i jordens magnetfält och det finns inga hälsorisker.
   
 18. K
  KatjaN ·
  Nu har jag ju inte elallergi så jag vet inte vad det innebär MEN det finns en hel del FINNS INTE i våran medicinska historia som gör åtminstone mig mig lite betänksam med att använda så tvärsäkra termer. Ta tex fibromyalgi som när jag var ung (jag är inte ens 50år) fanns inte utan klassades som psykiskt eller av vissa läkare som inbillningssjuka. Snälla, för att inte göra människor som lider ännu mer ont så kan man väl säga att det inte har bevisats av dagens medicin?
   
 19. Rickard.ag
  Rickard.ag ·
  Elallergi är precis lika riktigt som kattallergi från bilder på katter. Min granne påstår att han en gång i tiden fick symtom av att se katter på TV och som kattallergiker så tror jag på honom.

  Jag är inte fullt lika känslig men får också symtom i situationer när jag tror jag kommer att få symtom långt innan jag faktiskt får dom riktiga. Symtomen må vara på riktigt men allergin/överkänsligheten är inte det. Att vara allergisk mot doften av nötter är också ungefär samma fenomen då även dom som är riktigt känsliga skulle behöva i princip lukta rakt ner i påsen för att få en riktig reaktion.
   
  Redigerat 18 maj 06:04
 20. M
  matswalker ·
  Magnetfält och spänningsfält avtar ofta med kvadraten på avståndet. Matematiskt tar man magnetfältet och dividerar med avståndet i meter i kvadrat. Samma med radiovågor från radiostationer. Det är ju samma variationer men högre svängningsfrekvens. 130 KV är 50 Hertz.
  Gränsvärdet i hus och lägenheter är lägre än det bör vara för att ge extra skydd. Tror de är sänkta med 50 gånger lägre som försiktighetsåtgärd just för att vi inte, trots forskning, har exakt svar på vad människokroppen reagerar på.
   
 21. F
  FGLIN ·
  Det finns ännu inga vetenskapligt hållbara belägg för elallergi. Magnetfältet från kraftledningar är ett växelfält och kan därför inte jämföras rakt av med det statiska jordmagnetiska fältet. Kraftledningar fungerar som antenner och strålar därför ut en del, men de icke-strålande närfälten dominerar. Eftersom 50 Hz är en låg frekvens jämfört med vanliga radiovågor är våglängden mycket lång (6000 km) och kraftledningarna blir därför ganska ineffektiva antenner. Höga elektriska fält kan kanske orsaka besvär genom bildning av joner, inverkan på damm etc. Transformatorolja och ämnen (mjukgörare, flamskyddsmedel oligomerer etc) som avges från plaster i elektrisk utrustning kan säkert ställa till med besvär, men stora kraftledningar är mest byggda av metall och keramikisolatorer och kan därför inte avge så mycket organiska ångor.
   
 22. H
  hempularen ·
  Jag som elektroingenjör är faktiskt inte fullt så avvisande till ”elallergi”. Det är helt klart bara svammel att man påverkas av en ledning eller radiomaster på långt håll.
  Men jag träffade en ingenjör som drabbades i början av 90 talet. Då hade vi skärmar som hade ett starkt elektriskt fält. Man kände i ansiktet när jag tittade på skärmen. Tror det berodde på att skäggstrån reste sig av fältet. Kollegan var på besök under sjukskrivningen, vi gick igenom en sak han hade jobbat med, jag vred skärmen så han skulle se. Han ramlade nästan ur stolen när han kände fältet.


  För många år sedan såg jag en artikel av en forskare som föreslog att det kanske handlar om en fobi. Han fokuserade på att de flesta som blivit sjuka av dataskärmar arbetade under stress med monotona arbeten, typ registrering av blanketter, bokföring osv. Väldigt få ingenjörer som utsattes för samma skärmtid drabbades.
  Hans hypotes var att kroppen undermedvetet kopplar känslan av elfältet med obehagligheter som stress. Och därmed utvecklar en fobi. Fobier förstärker sig själv. Man blir fysiskt sjuk av att utsättas för sin fobi. Beror på spårämnen som utsöndras. Mer obehaglighet, som spär på fobin.
  Det intressanta med hypotesen är att fobier går att bota även medicinskt.
  Och det är troligen så att när du väl har fobin så kan det räcka att tror du är utsatt för att lösa ut reaktionen.
   
 23. I
  InsidersUnited ·
  Jag hade en hyresgäst för många år sedan som sa sig vara elallergiker. Hon trodde också att grannen hade monterat upp antenner som han avlyssnade henne med genom väggarna... Jag gjorde inte så mycket med den felanmälan om man säger så...
   
 24. harry73
  harry73 ·
  När jag går under en kraftledning (400kV) när det regnar eller är fuktigt i luften, känner jag obehag. Spelar ingen roll om det är ljudet som gör det, eller om det beror på att håret reser sig eller om det är något annat.

  Men 65m är i alla fall så långt från ledningen att den inte borde påverka så mycket, framförallt om den inte syns.
   
 25. Skogsdaniel
  Skogsdaniel ·
  Har jobbat en hel del med utredningar kring risker med att bo nära kraftledningar. Det finns en studie som man i domstol utgår från när det uppstår tvist om magnetfält. Resultatet är att om magnetfältet är under 0,4 μΤ finns inga medicinska risker. Vid magnetfält på över 0,4 μΤ kan det finnas en förhöjd risk för leukemi hos barn. Därför är det idag praxis att elnätsbolagen vid nyetablering eller spänningshöjning ska utreda och om det finns bostäder (eller skolor) där magnetfältet uppgår till 0,4 μΤ eller mer. Beroende på stolphöjd till ledningen går denna gräns för en 130 kV ledning vid 10-20 meter. Därmed är det ingen fara om huset är 65 meter bort. För en 40 kV ledning går gränsen vid endast några få meter från ledningsgatans mitt och för stora 400kV ledningar kan (som nämndes ovan) den gränsen gå vid upp 50 meter från ledningsgatans mitt. Notera också att det är skillnad på magnetfältet vid växelström och likström. Tåg kör på växelström och har betydligt högre magnetfält i kupén men det finns inget som tyder på att lokförare har förhöjda hälsorisker pga det.
   
 26. S
  Salcin123 ·
  Det verkar vara många som vet mycket, men ingen som kan svara på hur man vet hur många volt en viss ledning har?
   
 27. MathiasS
  MathiasS ·
  Ta en bild på den och lägg upp i forumet så kan du nog få svar på det.
   
 28. M
  marieed2 ·
  Svar till Salcin123 - Om man vill veta kV kan man ringa elnätsbolaget för området så kan de hjälpa dig med information om specifik ledning, koordinater eller fastighetsbeteckning kan vara till hjälp
   
 29. F
  FGLIN ·
  "Därför är det idag praxis att elnätsbolagen vid nyetablering eller spänningshöjning ska utreda och om det finns bostäder (eller skolor) där magnetfältet uppgår till 0,4 μΤ eller mer."

  Magnetfältet beror på strömmen, inte spänningen! Om spänningen höjs kan strömmen minskas (eller så använder man spänningshöjningen till att överföra mer effekt).

  "Tåg kör på växelström och har betydligt högre magnetfält i kupén men det finns inget som tyder på att lokförare har förhöjda hälsorisker pga det."

  På 70-talet rapporterades en misstänkt förhöjd frekvens av, jag tror, någon cancertyp för lokförare vilken somliga ville koppla till magnetfälten. Vet ej vad de i slutänden kom fram till, men det kan ju mycket väl vara något annat tex transformatorolja som orsakade detta om det nu över huvud taget var signifikant. Nattarbete och oregelbundna arbetstider kan ju också orsaka ohälsa.
   
 30. V
  VSV ·
  Alla känner till skillnaden mellan AC och DC..Det finns även skillnad i magnetfält . Jordens är någorlunda konstant medan den från ledningen svänger med 50 Hz .Eller ta tyngkraften på sjön i en båt .För det mesta 1 g .Värre om det börjar guppa . Ibland får man ropa på " Ulrich ! "
   
 31. Skogsdaniel
  Skogsdaniel ·
  FGLIN är inne på en mycket viktig punkt när det gäller magnetfält. Det beror helt på vilken last som ledningen har, vilket såklart varierar rätt mycket beroende på exempelvis årstid och hur många elbilar som ska laddas. Generellt kan man åtminstone säga att ju större ledning, desto högre magnetfält.
  PS. Finns även reservledningar som det nästintill aldrig är någon ström i.
   
 32. J
  Jonas Birgerson ·
  Så här säger WHO:

  Extremely low-frequency magnetic fields are possibly carcinogenic to humans (Group 2B). Static electric and magnetic fields and extremely low-frequency electric fields are not classifiable as to their carcinogenicity to humans (Group 3).
   
 33. B
  Björn Dahlroth ·
  Magnetfält och kraftledningar studerades mycket för ca 30 år sedan. Det var en jättestor debatt om detta som väl inleddes när man ville bygga ledningar på 800 kilovolt. Numer har man i Sverige max 400 kV men det är inte spänningen som ger magnetfält utan strömmen i ledningen. Höjer man spänningen behövs inte lika mycket ström för att transmittera samma effekt och man behöver inte lika grova ledningar och därför kan det bli billigare, För ca 30 år sedan studerade man alla barnleukemifall som man kunde hitta inom 200 m avstånd från alla 400 kV ledningar. Det handlar om hundratels mil. Det var inte så många man kunde finna. Man delade in dessa 200 meter i remsor och titta på hur många av fallen som låg inom de olika remsorna och faktum var att inom den ledningsnärmaste remsan hade man en över representation av 2 st fall jämfört med sannolikheten överhuvudtaget för att barn att få leukemi. Däremot inom den yttersta remsan fanns det en underrepresentation. Hade man nu delat in dessa 200 m på varje sida i remsor som var bredare eller smalare hade man inte hittat någon överrepresentation så osäkerheten om växlande magnetfält med 50 Hz kan inducera leukemi o bar är betydande. Det kan vara intressant att veta att i stadernas trottarer då och då och ganska nära husväggar ligget grova lågspänningsledningar för att mata husen med 400 V spänning mellan faserna. Jämför detta med kraftledningen 400000V. Nu är det intressanta att strömstyrkorna i dess kablar ofta är högre än i de största kraftledningarna men eftersom kablarna ligger tätate så tar de delvis ut varandra men inte tillräckligt och man kan om man promenerar runt i en stad hitta magnetfäl över torotoarerna och invid husväggar som är mycket höga och sträcker även lite genom husväggarna. Inga diskussioner har det varit om barnleukemier.
  Hela debatten började i USA genom att en person påstod sig ha funnit att elektriska filtar kunde inducera leukemi och annan cancer. Men man gjorde ingen undersökning så vitt jag kan minnas av om dessa fall låg i områden med mycket biltrafik och nära motorvägar och om sociala förhållanden. Väckarklockan bredvid sängen ger också magnetfält om den inte går på batterier för att inte tala om hela miljön i ett kök. Sedan har hela debatten dött ut. Egentligen ingen orsak till oro. Utredningarna finns naturligtvis kvar och sannolikt hos Svenska kraftnät. Däremot är det sant att starka växlande magnetfält kan påverka nervsystemet. Jag har själv upplevt att man kan få vibrerande syn om huvudet hålls alldeles i närheten av en stark induktionsspole för uppvärmning gav stål detaljer. Så fort strömmen stängs av försvinner effekten men då handlar det om enormt starka växlande magnetfält. Det här var för mer än 50 år sedan och inte i Sverige.
  Björn Dahlroth
   
 34. Cruzze
  Cruzze ·
  Har sedan början av 90-talet sporadiskt jobbat med NMR-apparater (kärnmagnetisk resonans). Min fru har dessutom dagligen arbetat med detta i ett kvarts sekel. Statiska fält mellan 9-14 miljoner μΤ. Vi lever ju fortfarande om man säger så. Dock skillnad mellan statiska och växlande magnetfält...
   
 35. A
  Alf Ek ·
  Finns väl möjligen en liten risk för att pacemakern, om man har sådan, lägger sig på en testpuls av 100 slag/minut om man kommer tillräckligt nära kraftledningen.
   
 36. I
  ingo_boy ·
 37. B
  busholle ·
  Hade ett gäng avlägsna kollegor på förrförra jobbet som drabbades av besvär. Det gällde en större ställverksombyggnad där nya fundament byggdes under driftsatt 400kV ledning. Det kom in en hel del rapporter om orkeslöshet och andra diffusa besvär. Värst hade armerarna som upplevde krypströmmar i armering och att armering på upplag kunde ge ifrån sig stötar när de tog i den. Problemen löstes med jordat nät över arbetsplatsen. MEN det gällde inte 65m utan snarare en tiondel av avståndet. Det kom fram under utredningen att Svenska kraftnät har jobbat en hel del med frågan ur ett arbetsmiljöperspektiv och åtgärderna hämtades därifrån.
   
 38. T
  Thomas_Blekinge ·
  Förutom Björn Dahlroths anförande är de flesta kommentarer präglade av okunskap, hörsägen och anekdoter.
  Jag jobbar i elbranchen och har ett otal gånger försökt att förklara sambanden och bakgrund för allt mellan skolelever och landshövdngar. Inte lätt!
  Jag skulle köpa torpet direkt!
   
 39. I
  ingo_boy ·
  Lyssnar nog hellre på strålsäkerhetsmyndigheten än på Thomas och Björns påståenden. Man ser ju tydligt i diagrammet att strömstyrkan och därmed magnetfältet ökar med högre Kv. Mätningar i hemmet från apparater och dylikt har gjorts och är försumbara. En kraftledning däremot strålar dag som natt.
   
 40. T
  Thomas_Blekinge ·
  Klart att man i Sverige hellre lyssnar på en myndighet än på specialister.
  Men även i din länk https://www.stralsakerhetsmyndighet...ormationsmaterial/magnetfalt-och-halsorisker/
  ser man ju tydligt att ett 400 kV ledning avger max 20 uT om man står rakt under medan en hårtork kan ge 30 uT.
  Bara för din kännedom: kraftledningar strålar inte. Dom avger tidsberoende elektriska och magnetiska fält. Strålning är något helt annat.
   
 41. I
  ingo_boy ·
 42. T
  Thomas_Blekinge ·
  Ja, och Wikipedia är sanningen och kan användas av okunniga hur som helst.
  Du har ingen vetskap om hur en 400 kV ledning utnyttjas över dagen eller veckan. Vilken ström går i den? Tänkte väl det.
   
 43. I
  ingo_boy ·
  400kv är ju tranmissionnätet och normalt rör det som hög effekt och därmed hög ström. Men det varierar naturligtvis över dygnet.
   

De senast besvarade frågorna

 1. El kontakter i kök

  Hej, Vår elektriker har placerat våra el kontakter 10 cm över köksbänken, till undre kant av el dosan ( 14 cm till centrum i eldosan) . Undrar om detta är godkänt? Mvh
 2. Torp med 65 meter till kraftledning 130kv

  Hej Bengt, Jag har fått erbjudan att köpa ett fint torp med 2200kvm tomt och fiskerätt, älskar det stället men har börjat fundera på kraftledningen som ligger 65 meter från huset, den är på 130kv....
 3. Timer till handdukstork

  Hej, jag har två separata badrum. Båda rummen har en timer schneider AT10A kopplad till handdukstork Dryson flex u-650. Plötsligt fungerar ingen av dem. Båda Timer löser ut efter ca 1-2 sekunder....

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.