Byggahus.se

spis för en fas och 20 amp säkring?

Besvarad 16 feb 2020 av Bengt Loord

 1. Min dotter har köpt lägenhet och vill byta spis. Helst induktions, men det verkar krävas tre faser plus nolla. Finns det någon annan modern spistyp som skulle kunna anslutas till en fas och 20 amp säkring?

  Kan tillägga att jag har sett flera företag som skriver på nätet att en induktionsspis ska anslutas till 240 volt. Undrar om det betyder 240 V mellan en fas och nollan men tre faser totalt. Det sa kundtjänsten hos den sista firman jag pratade med - och ändå skriver de bara 240 V om den spis dottern ville ha. "Den skulle funka på en fas men absolut inte med full effekt, hon skulle inte bli nöjd." :--(
   
 2. Svar

 3. Hej,
  Är en fördel att ansluta en spis till trefas eftersom det går att ta ut större effekt samtidigt (t.ex. flera plattor och ugn etc.)

  Tolkar dig som att det i denna lägenhet bara finns en säkring till spisen och då ska man ansluta en spis som är avsedd för enfasanslutning.

  Denna spänning är alltid ungefär 230 Volt i Sverige. Ibland råkar man säga 220 eller 240 Volt, men det är 230 Volt i Sverige. (Däremot är det 400 Volt mellan faserna)

  Det vanligaste idag är att spisarna bara kan inkopplas till 230 Volt. Detta gör att man behöver ha så stor säkring som möjligt för att kunna ha stor effekt inkopplad samtidigt.

  I en vanlig elcentral är max. säkring 25 A och 20 A är bra. (kabeln från elcentralen måste vara avsedd för 20 A och ha minst en area på 4 kvmm.) Kolla på gruppförteckningen vid elcentralen.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. 1
  1066Hastings ·
  Varför inte ringa en elfirma och dra om ledningen till spisen till trefas!

  Minus: Möjligt att ny elcentral behöver inskaffas om det är trångt om plats.

  Fördel: Minska huvudsäkring från 20A till 16A (billigare avgift)

  Offtopic!

  Hade själv en enfas spis från Kockums när vi flyttade in i vårt hus och tänkte att vi byter den så fort den går sönder. Den gick aldrig sönder och var den bästa spisen vi någonsin ägt. Snabb och jämn temperatur i ugnen.

  Vi fick till slut ge upp hoppet om att den skulle avliva av sig själv och en vacker dag släpade vi ut den på gårdsplanen och körde i väg den till de sälla jaktmarkerna.

  Sammanfattning: En gammal spis tillverkad på den tiden man tänkte på kvalitet kan vara effektiv (dock inte energieffektiv :) ) men ack så omodern och ful.

  Rådet: Kontakta elfirma för nya ledningar till köket.
   
 6. Mikael_L
  Mikael_L ·
  Det är mycket troligt att det inte ens finns 3-fas bakom säkringscentralen, utan att det behöver byggas om i mätarrummet samt dras nya stigare i huset för att få 3-fas.
  Dvs ett projekt som blandar in hela BR-föreningen eller fastighetsbolaget.

  Men det finns nog spisar som går att koppla in på enfas 230V, alternativt kan man gå på häll + separat ugn, där går det i princip inte att hitta produkter måste kopplas som två eller tre-fas. (utan 2x enfas alt enfas 20A, är det som spishällar kopplas in med idag)
   
 7. L
  Leif i Skåne ·
  Dottern bor i en lägenhet med bara 1-fas!
  Lägenheten är säkrad i elcentralen troligen i källaren med 25A
  Spisen säkras med 20A och en kabel area på 4mm2 fas nolla +jord fram till en dosa i väggen bakom gamla spisen.
  En ny häll består av två separata delar (höger+vänster) som var för sig matas med 230V
  Det är inga problem att köra en lägenhet med ”extra allt” på en fas, men man måste ha en viss disciplin och inte använda allt på turbo på en gång samtidigt som hon kör vattenkokare och torkar håret.
   
 8. S
  Stefan1972 ·
  Det ska ju poängteras att har man bara enfas indraget och det på sikt inte blir nåt annat så är man starkt begränsad till vad man kan ha även om man vill annat själv.......
   
 9. L
  Lasse Morin ·
  Tack för svar och kommentarer. Det blev en spis som egentligen är gjord för tre faser och nolla, med tanken att hon inte får köra alla plattor och ugnen på en gång. Detta efter diskussion med elektrikern hon anlitat för andra jobb i lägenheten, och han rådgjorde med en spisguru han känner.

  Alternativet att dra fram tre faser till spisen fanns inte, eftersom huset (byggt i början på 60-talet tror jag) inte har trefas. En av landets största bostadsrättsföreningar, över 400 lägenheter, att övertyga den om att dra in trefas hade nog kostat tid och kraft.

  Samtidigt fick jag veta att jag blev lurad när jag bytte spis i sommarstugan för tre eller fyra år sen. Då sa säljaren (lokal elfirma) att induktionsspisar bara finns för 240 V. Och den gamla järnplattespisen var kopplad till trefas. Nu har jag ju fått veta att det hade räckt att dra fram en nolla till spisen så kunde jag ha haft en induktionsspis nu. Med massor av effekt.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Infravärme

  Hej ! Har en stor öppen altan på 100kvm det är tak över.Vad skulle du rekommendera för terass värmare där för väggmontage ? Är alltid kallt där ?
 2. Lysrör som sitter fast i en kåpa

  Hej, ska byta ett lysrör i badrumsskåp, och får inte loss det... Det fungerar att vrida på det så det lossnar ur fästena, men över ändarna på lysröret sitter det som två plastkåpor. Dvs det går...
 3. Induktionsspis Cylinda

  Hej. Vi har köpt en ny induktionsspis men den kokar ojämnt. Den kokar och så stänger den av några sekunder, sen kokar den igen. Jag har aldrig varit med om detta tidigare, detta är 3:dje...

Visa alla frågor