Byggahus.se

Schukokontakt

Besvarad 9 nov 2020 av Bengt Loord

 1. Hej!
  Jag ska byta ut vår cirkulationspump för vattencirkulation till våra element (vedeldning), den nya pumpen är en Grundfos Alpha2 230V.

  På elanslutningen står det L,N samt skyddsjord, kan det ha betydelse om jag skiftar L och N ? Anledningen till att jag frågar är att det hela ansluts till en schkokontakt vilken ju är vändbar, jag har så för att kunna använda en 12-230 omvandlare vid strömavbrott.
   
  Redigerat av moderator 13 nov 15:21
 2. Svar

 3. Ingen betydelse om man växlar L och N, men skyddsjorden är alltid viktigast!
  Arbetet kräver auktorisation, så kontakta ett elföretag så att allt blir korrekt utfört.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. B
  Boan ·
  Kräver det elbehörighet när det sitter med stickpropp?
   
 6. Bengt Loord
  Bengt Loord ·
  Hej,
  Misstolkade tydligen frågan!
  Nej, anslutning via stickpropp kräver inte auktorisation.
   
 7. T
  thekingse ·
  Ett tillägg då jag själv har vissa lampor här hemma där det faktiskt spelar roll om man sätter L&N på fel håll, då tänds den nämligen inte.
   
 8. useless
  useless ·
  Det låter som något köpt från Kina som inte borde få säljas här?
   
 9. H
  hempularen ·
  Ja om lampan inte tänds beroende på hur du vänder kontakten, så är den grovt felkopplade (livsfarlig), använd den inte mer förrän du fården reparerad.

  Enda rimliga förklaringen på det fenomenet ör att den använder skyddsjord som neutral, skulle du koppla in det i ett ojordat uttag, eller ett där det är fel på skyddsjord, så blir metalldelar på lampan strömförande.
   
 10. prototypen
  prototypen ·
  Det kanske är touchstyrt tändning, jag har gjort sådana styrningar och kräver att fas och nolla är rätt.

  Protte
   
 11. useless
  useless ·
  Men då är dom väl gjorda för fast installation och inte utrustade med stickpropp?
   
 12. T
  thekingse ·
  Hej igen. Det är en glödlampa e14 som är av version som lyser som att det ska brinna. Jag vet inte exakt hur det är löst för att det ska bli som det blir. Har inte delat på dem för att kolla det. Men någon elektronik är det i den med all säkerhet.
   
 13. Cheesen
  Cheesen ·
  Jag har ett par led-strålkastare med rörelsevakt som jag köpte på biltema ifjol. Dessa fungerar inte om jag vänder kontakten fel väg. Misstänker att det beror på att det är just led i kombination med rörelsevakten.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Byta från halogenspot till LED-Spot i badrum

  Jag har 4 st downlights i badrummet och skall byta dessa till LED. Det går en Flexslang från varje downlight till proppskåpet där de är kopplade till var sin trasformator. Nu när jag skall köpa...
 2. Lägga VP rör och dra FK till vägguttag i egen ny tillbyggnad av hus.

  Får man om man har nödvändig kännedom om elsäkerhet dra VP-, flexrör samt dra in FK till apparat och kopplingsdosor. Anslutning och driftsättning samt jordmätning görs av auktoriserad elektriker....
 3. Dra kabel från infälld dosa

  Hej Bengt! Jag har ett gammalt uttag mitt på väggen i sovrummet infällt. Min plan är att regla upp dra ut flexslang till två nya uttag från denna gamla infällda. Slänga på gips och fräsa ut...

Visa alla frågor