Byggahus.se

Portabel AC i ojordat eluttag

Besvarad 1 jul 2020 av Bengt Loord

 1. Jag bor i en lägenhet (hyresrätt) där endast eluttagen i kök+badrum är jordade. Köket ligger såpass att det inte gör någon nytta i vardagsrummet om jag kopplar in min AC där. Det är i vardagsrummet (som ligger vägg i vägg med köket) som jag vill ha min AC så det blir svalt i det rummet som blir absolut varmast i hela lägenheten.

  Så min fråga är, kan man koppla in en AC i ett ojordat uttag? jag har fått en mängd olika svar om detta så jag känner mig ganska vilsen.

  Jag har pratat med tillverkaren och fått följande svar vilket låter ganska läskigt:
  "We advise you not to use the airconditioner in this case. When there should be something wrong with the electricity within the airconditioner, there is a change that you could get seriouly injured or worse. A grounded power outlet is to prevent that from happening"

  Den AC jag har är "https://www.tristar.eu/en-gb/trista...ners/tristar-ac-5477-air-conditioner-ac--5477" om det kan vara till någon hjälp.

  Otroligt tacksam för svar och tips på hur jag kan lösa detta då det börjar bli olidligt varmt just nu.
   
 2. Svar

 3. Hej,
  Tillverkarens anvisningar ska normalt alltid följas. Ofta behöver en AC egen säkring, men kanske kan du ändå ansluta den till ett uttag i köket.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. M
  mattoys ·
  Det där svaret gäller alla jordade apparater.

  De mobila AC jag sett har inga exponerade ytor som är ledande, där med är risken för personskador minimal även vid fel.
   
 6. U
  Ulltand ·
  Köp en portabel jorfelsbrytare som du sätter i uttaget i vardagsrummet och koppla in den där.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Plastkåpa till uttag

  Hej Jag har ca 15 vägguttag (inbyggda) vars plastkåpor är avsedda att monteras med två skruvar mot insatsen i väggen men som bara har monterats med en skruv. Är det OK enligt gällande regelverk?...
 2. Bastu och jordfelbrytare?

  Hej! Bor i ett äldre hus och gjorde en bastu i källaren på 80-talet, som har utnyttjats sporadiskt genom åren. 2002 byggde vi om badrummet och installerade då en jordfelsbrytare för huset. När vi...
 3. el för diskmaskin

  Hej! Vi har anlitat en legitimerad elektriker och han har installerat elkontakten för diskmaskinen. Kontakten sitter i skåpet bredvid precis under vattenröret till diskhon. Det känns konstigt med...

Visa alla frågor