Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Ojordat trots jordkabel

Besvarad 9 jan 2022 av Bengt Loord

 1. Hej Bengt
  När jag flyttade in i mitt hus och skulle byta gamla farliga vägguttag (utan brunn etc.) så märkte jag att det var jordkabel framdragen till vartenda uttag förutom ett i köket(!). Det uttaget hade visserligen metallmanten som kanske var tillräcklig för jord, men det undersökte jag inte. Jordkablarna var verkligen anslutna till jord, inget fusk.

  Så frågan är: varför gjorde man så här? Såsom jag har förstått är det jordkabeln i sig som är dyr, inte jordade uttag. Borde man inte ha satt jordade uttag överallt om det nu fanns jordkabel framdraget? Eller är detta en vanlig förberedelse inför jordning?

  Elsystemet är blandat, från tidigt 70-tal fram till slutet av 90-talet.
   
  Redigerat av moderator 10 jan 10:01
 2. Svar

 3. Förstår kanske inte frågan och vet inte vad du kallar metallmanten.

  Vet inte heller vilka överväganden som installatören gjorde eller hur gammal installation, som det gäller.

  Kan därför bara redogöra för hur det ser ut i allmänhet!

  Har man metallföremål i ett rum som har kontakt med marken, så är det extra farligt därför att neutralpunkten i vårt elsystem är hopkopplad med marken.

  Detta gör att tar vi samtidigt i en spänningssatt ledare och ett jordförbundet föremål, så kommer strömmen gå direkt tillbaka genom vår kropp. På samma sätt är det ökad risk i källare etc. där man har cementgolv etc. som också har god kontakt med marken.

  Jordade föremål kan t.ex. vara vattenkranar, diskbänkar m.m. och som sagt cement- och klinkergolv. Egentligen är även vattenburna värmeelement ofta jordförbundna (men det har man bortsett från.)

  I sådana rum (kök, källare etc). har man därför alltid haft skyddsjordade vägguttag. Däremot har man ansett att vanliga rum utan vattenkranar etc. var säkrare. Därför behövdes inte skyddsjordade uttag i dessa rum.

  Givetvis är det säkrare att ha skyddsjordade uttag och numera har därför kraven höjts, så att det alltid krävs skyddsjordade uttag i våra bostäder etc.

  Pengar styr i princip allt och här sparade man förr dels tråd, dels billigare uttag och dels arbete genom att inte skyddsjorda.

  Hoppas att någon kompetent läsare kan komplettera svaret!
   
  Redigerat 10 jan 08:20
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. useless
  useless ·
  Varför svarade du inte på frågan istället för den vanliga utläggningen om vad skyddsjorden gör för nytta?
   
 6. Bengt Loord
  Bengt Loord ·
  Tack!
  Vad kul om du kan förtydliga frågan, så att även jag förstår vad man vill veta!
   
 7. L
  lob ·
  Kanske menar han metallmanteln och menar med det ett stålrör eller pansarrör eller vad det kallas. Om det nu kan användas som jordförbindelse?
  Gissar utan någon kunskap.
   
 8. Bengt Loord
  Bengt Loord ·
  Ett rör eller metallmantel får man inte använda, som skyddsledare.
   
 9. useless
  useless ·
  Frågan var varför man dragit fram skyddsjord till alla uttag, men satt upp ojordade uttag och om det är vanligt att det ser ut så.

  Man har ju inte direkt sparat några pengar.
   
 10. harry73
  harry73 ·
  Kan det vara så att man kompletterade med jord när tillfället fanns och planerade för att byta uttag nästa gång man byter ytskikt i rummen, men att det aldrig blev av. Kan också vara tidigare ägare
   
 11. S
  sjoelund ·
  Det är väl så att om ett uttag i rummet jordas så måste alla jordas. Och när man kompletterat så har man dragit jord eftersom det skulle kosta mer att dra kabel 2 gånger om man vill jorda i framtiden? Men så fanns det ett uttag kvar... Så ojordade uttag blev det.
   
 12. Bengt Loord
  Bengt Loord ·
  Jättebra spekulationer, men ingen kan veta och vanligt är det inte!
   
 13. S
  Stefan1972 ·
  Det är inte så att TS tror att biledaren/strumpan är jord då?......Sån kabel är inget ovanligt i äldre installationer men får ju aldrig användas som jordledare i sig.
   
 14. E
  Elbehörig ·
  Det låter som ett äldre hus eftersom det förekommer metalldosor / sp-rör. Det kan vara så att de gamla ledningarna har bytts ut och att man då dragit med jord precis som sjoelund kommenterat tidigare. Vägguttagen var kanske av lite modernare slag och felfria så för att spara pengar gjorde man såhär? Det allvarliga i sammanhanget är att uttaget i köket inte var jordat!
   
 15. U
  Utsliten och utdömd ·
  I vårt hus drogs all el ny under sent 70-tal. Exakt samma för oss, det är framdraget jord i alla dosor men det satt ojordade uttag överallt.
  Tror de var på tapeten på den tiden att jord skulle bli standard och att man förberedde dragningen för det.
   
 16. M
  MungaLigan ·
  För att förtydliga jordning av uttag i kök, så var det tillåtet att ha ojordat vid t.ex matplats förr.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Lampa funkar på vissa ställen i huset

  Hej! Jag flyttat in i en nyrenoverad lägenhet med DCL uttag för taklampor. Jag har två olika taklampor, en Bumling med cirkellysrör och en LED taklampa på 14w. LED taklampan fungerar på alla tre...
 2. Vilken spotlight ovanför dusch?

  Hej ! Är den okej att montera spotlight 230V, IP 44 övan för duschen i badrummet? Tack!
 3. Brytare med motorskyd/mjukstart

  Har en brytare med motorskydd av typ Gewe MB 315 - min fråga är om det har någon betydelse vilken sida jag ansluter förbrukaren - ena sidan om kontaktorn är försedd med tre värmeelement (ett per...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.