ojordad lampa i jordat rum

Besvarad 15 maj 2018 av Bengt Loord

 1. Hej, Kan du ge en lättbegriplig förklaring till varför en ojordad lampa i ett jordat rum anses vara farligare än när samma lampa står i ett ojordat rum. Har hamnat i diskussion om detta men lyckas inte övertyga eftersom jag inte kan förklara varför.
   
 2. Svar

 3. I ett rum med isolerat golv och utan berörbara jordade föremål
  Där kan strömmen enbart gå tillbaka via neutralledaren (nollan). Det är då endast farligt om vi tar i en spänningssatt del och i neutralledaren.

  I ett rum med jordade uttag och därtill anslutna föremål
  Där kan strömmen även gå tillbaka via apparaternas metallhöljen. Detta därför att skyddsledarna och neutralledarna är ihopkopplade.
  Blir det ett fel på den ojordade lampan, så att vi kan ta i en spänningssatt del och i en skyddsjordad del, så går strömmen via oss från den spänningssatta delen och direkt till jord. Samma problem uppstår om vi har vattenrör och vattenburna värmesystem, som har kontakt med marken.


  Mera förklaringar
  För att en ström ska kunna gå i en ledning så måste det vara en sluten krets, så att strömmen kan gå tillbaka dit den utgick ifrån. Dessutom måste det vara en spänningsskillnad mellan de två punkterna (strömmen kommer från och går tillbaka till)
  I en batterikrets, säger man att strömmen går från plus till minus och i elnätet från en fas till neutral (noll).
  Strömmen ska således gå från fas till neutral, men marken är ihopkopplad med neutralsidan.
  Detta gör att strömmen även kan leta sig tillbaka till neutral via marken.
  Förr benämnde man ofta vanlig bostadsmiljö, som isolerad miljö, men eftersom vi ofta har vattenburna värmesystem, ledande golv m.m. så har kraven ändrats.
  Numera räknas inte bostadsmiljö som isolerad miljö och man ska därföralltid ha skyddsjordade uttag etc.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. Asgarvad
  Asgarvad ·
  Texten under Mera förklaringar var bra i förhållande till frågeställningen.
   
 6. Sommartorparn
  Sommartorparn ·
  Tack för svar! Vet ej om jag förstod det rätt: betyder det att alla gamla hus har isolerade golv och att det därför inte var farligt att ha ojordade lampor där?
   
 7. E
  etompau ·
  Det gjordes ett antagande och en riskbedömning att så var fallet.
  Det är inte bara golvet som är en faktor utan även radiatorer (el/vatten) i ett rum som utgör en potentiell jordförbindelse.
   
 8. useless
  useless ·
  Grundprincipen när man byggde var nog att det skulle vara en isolerad miljö (inte bara golvet). Sen kan ju saker ha ändrats i efterhand på grund av renoveringar, ombyggnationer, etc. Ett vanligt 'fel' är att man drar in vattenburen värme i den isolerade miljön och helt plötsligt får en massa metallprylar som är förbundna med jord.
  Men, som sagt var; I dag anses begreppet 'isolerad miljö' alldeles för osäkert och diffust för att vara en egen skyddsmetod.
   

De senast besvarade frågorna

 1. kondensator?

  Hej. Denna lilla sak som liknar kondensator var med i påse med telefonreservdelar. Cylindrisk. 3,8 mm lång Ø 20 mm Märkt: Potter 527372 TER 1-3 2 MFD. TER 2-4 .25 MFD 150 OHM 200 VDC 75 VAC Ena...
 2. Spissäkring

  Hej! vad ska det vara för säkring till en spis? 16A 3-polig?
 3. Kyl/frys fick 380 v isf 220v

  Hej, Jag kopplade en kontakt fel och Kyl/frys fick tre faser på en vanlig 1 fas 220 volt. Ledare, nolla och jord fick var sin fas. Kyl/frys slocknade. Går detta att laga? Nu är kyl/frys helt död.
 4. Kontakt inbyggnadsugn

  Hej! Vid byte av inbyggnadsugn så sitter kontakten i väggen så pass långt ner att en liten del på stickkontakten ligger emot ena hörnet på ugnen. Vi körde ugnen i 275 grader en timme och den blev...
 5. El-element som är glappt

  Ett väggfast installerat el-element har börjat glappa så att inte uppvärmningen inte fungerar ordentligt. Kan jag montera bort elementet för att ta det till elektriker för ev reparation eller köpa...
 6. Elrör med eller utan fördragen kabel?

  Vi renoverar köket och har just nu inne endast snickare som ska sätta upp OSB+gips i både tak och väggar. Vår tanke är att lägga in rör för elen i taket innanför OSB+gips+puts och lägga dessa rör...
 7. Pris eluttag till taklampor i alla rum

  Hejsan på dig! Je fick flytta till ett hus som inte va färdigbyggd som är på källarvägen 6. så det fattas eluttag i taket i alla rum, sen fattas det element i farstun och badrum, där finns det...
 8. Ansluta spis

  Hej. Gamla spisen använder 3 fas 380V, där finns ingen nolla (3 faser och jord). Nya spisen använder 230V, troligtvis 3 fas, (3 faser, nolla och jord). Hur ska den nya kopplas in när nollan...
 9. Klockradio går för fort

  Jag har en klockradio som jag haft I många år och har fungerat perfekt i vårt ”gamla” hus. Nu när vi flyttade till vårt helt nybyggda hus så går klockan drygt 1 timma för fort per dygn, jag har...
 10. Jordad lampa i ojordat uttag?

  Hej Bengt :) Min kompis som har jobbat som elektriker sa att han inte fick lov att sätta upp vår nya jordade lampa ovanför matbordet då uttaget är ojordat. Ser att du 2015 svarade på samma fråga...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Elingenjör Bengt Loord svarar på frågor om el och teknik.

Ställ en fråga

Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.

Läs mer