ojordad lampa i jordat rum

Besvarad 15 maj 2018 av Bengt Loord

 1. Hej, Kan du ge en lättbegriplig förklaring till varför en ojordad lampa i ett jordat rum anses vara farligare än när samma lampa står i ett ojordat rum. Har hamnat i diskussion om detta men lyckas inte övertyga eftersom jag inte kan förklara varför.
   
 2. Svar

 3. I ett rum med isolerat golv och utan berörbara jordade föremål
  Där kan strömmen enbart gå tillbaka via neutralledaren (nollan). Det är då endast farligt om vi tar i en spänningssatt del och i neutralledaren.

  I ett rum med jordade uttag och därtill anslutna föremål
  Där kan strömmen även gå tillbaka via apparaternas metallhöljen. Detta därför att skyddsledarna och neutralledarna är ihopkopplade.
  Blir det ett fel på den ojordade lampan, så att vi kan ta i en spänningssatt del och i en skyddsjordad del, så går strömmen via oss från den spänningssatta delen och direkt till jord. Samma problem uppstår om vi har vattenrör och vattenburna värmesystem, som har kontakt med marken.


  Mera förklaringar
  För att en ström ska kunna gå i en ledning så måste det vara en sluten krets, så att strömmen kan gå tillbaka dit den utgick ifrån. Dessutom måste det vara en spänningsskillnad mellan de två punkterna (strömmen kommer från och går tillbaka till)
  I en batterikrets, säger man att strömmen går från plus till minus och i elnätet från en fas till neutral (noll).
  Strömmen ska således gå från fas till neutral, men marken är ihopkopplad med neutralsidan.
  Detta gör att strömmen även kan leta sig tillbaka till neutral via marken.
  Förr benämnde man ofta vanlig bostadsmiljö, som isolerad miljö, men eftersom vi ofta har vattenburna värmesystem, ledande golv m.m. så har kraven ändrats.
  Numera räknas inte bostadsmiljö som isolerad miljö och man ska därföralltid ha skyddsjordade uttag etc.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. Asgarvad
  Asgarvad ·
  Texten under Mera förklaringar var bra i förhållande till frågeställningen.
   
 6. Sommartorparn
  Sommartorparn ·
  Tack för svar! Vet ej om jag förstod det rätt: betyder det att alla gamla hus har isolerade golv och att det därför inte var farligt att ha ojordade lampor där?
   
 7. E
  etompau ·
  Det gjordes ett antagande och en riskbedömning att så var fallet.
  Det är inte bara golvet som är en faktor utan även radiatorer (el/vatten) i ett rum som utgör en potentiell jordförbindelse.
   
 8. useless
  useless ·
  Grundprincipen när man byggde var nog att det skulle vara en isolerad miljö (inte bara golvet). Sen kan ju saker ha ändrats i efterhand på grund av renoveringar, ombyggnationer, etc. Ett vanligt 'fel' är att man drar in vattenburen värme i den isolerade miljön och helt plötsligt får en massa metallprylar som är förbundna med jord.
  Men, som sagt var; I dag anses begreppet 'isolerad miljö' alldeles för osäkert och diffust för att vara en egen skyddsmetod.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Går det att lägga elrör direkt i 145mm reglar?

  Hei! Jag byggar en kolonistuga, och vi jobbar nu med att dra el från elskåp til stuga. Jag undrar på 1) är det möjligt att montera elrören direkt i 145mm reglarna i stugan, eller måste jag montera...
 2. Koppla takfläkt till ojordat uttag

  Hej! Jag har en takfläkt som jag ska sätta upp i vardagsrummet. Alla vägguttag i lägenheten är jordade förutom uttagen i taket, de är ojordade. Kan jag koppla takfläkten till det ojordade uttaget...
 3. El till Attefall

  Hej, vi har en elinstallation och elskåp på det större huset (hela 30 kvm) på skärgårdstomten. Vi fick betala för Vattenfalls eldragning till en stolpe vid tomtgränsen (28.000:-). Sedan tog den...
 4. ojordad lampa i jordat rum

  Hej, Kan du ge en lättbegriplig förklaring till varför en ojordad lampa i ett jordat rum anses vara farligare än när samma lampa står i ett ojordat rum. Har hamnat i diskussion om detta men lyckas...
 5. El till uppträdande med artist i skogen

  Hejsan. Jag leker med tanken om att i sommar ha ett litet uppträdande med artist på ett berg i skogen. Hur fungerar detta med el, är det ens möjligt och isf säkert?
 6. Placering av elcentral i garage.

  Hej! Ska bygga nytt garage undrar om elcentralen måste sitta i fasad skåp eller om man får sätta den i en innervägg?
 7. Servisledning

  Jag har en fråga angående servisledning för el. Vi bor i ett hus byggt 1935 där vi under åren bytt ut merparten av den fasta installationen. Men hur är det med servisledningen till bostaden. Kan...
 8. Ström

  Dör man om man får 0,5 A i kroppen?
 9. 2 frågor Eller...

  Jag vill veta hur jag effektmäter hemma ..kollat på aktiv mätning 120-170kw/dygn på deras hemsida...(Jag gick runt med tång ampere hemma ) Har försökt att räkna maxlast i 24h ..men jag får ändå...
 10. Jorda växelriktare?

  Hej Jag har en 12volt DC/AC inverter som lämnar 600VA. (Ej ren sinusvåg) Jag avser att ansluta lampa, radiator och kylskåp via en JFB till den vid strömavbrott. Batterierna hålls laddade med en...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Elingenjör Bengt Loord svarar på frågor om el och teknik.

Ställ en fråga

Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.

Läs mer