Byggahus.se

ojordad el

Besvarad 9 jan 2020 av Bengt Loord

 1. Hej. Har köpt hus i Italien. Det har visat sig att skyddsjord inte är indragen någonstans. De flesta uttagen är dock av jordad typ, men det finns alltså ingen jord inkopplad. Jordfelsbrytare är inkopplad i elcentralen.

  Nästan alla apparater vi använder är dubbelisolerade, med europluggar.

  Enda undantaget är för varmvattenberedaren och kylskåpet, helt nyinköpta. De finns i köket. Hur farligt är det att de inte är jordade?

  I badrummet finns det bara en taklampa, inget annat. Jag bytte ut strömbrytaren mot en IP44-klassad, Alla kablar, förutom den som går till uttaget där varmvattenberedaren och kylskåpet är inkopplade, går inne i stenväggarna.

  Hur orolig ska jag vara, tänkte vänta några år med att dra om all el och dra in jord, det är väldigt dyrt.
   
 2. Svar

 3. Hej,
  Jag känner tyvärr inte till hur elsystemet ser ut i Italien, men lägger ut frågan. Detta i hopp om att någon läsare är insatt i hur elsystemet är uppbyggt i Italien.
  Jordfelsbrytaren är dock en bra hjälp i elsäkerhetsarbetet.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. R
  Ragnar_AT ·
  Vad jag vet har Italien TT-nät, dvs. jordledaren är kopplad till en jordspets i källaren eller ute i trädgården. Ny el måste ha jord. Jag vet inte när kräven infördes men den fanns redan 1990.

  Har du RK i rör eller bara kablar i väggarna? Idag använder man RK 1,5 (C10) för belysning och RK 2,5 (C16) för uttag, mest i VP slang, utanpåliggande är mest RK i FK rör. Dvärgbrytare måste vara av tvåpolig typ eftersom nollan räknas som aktiv ledare i TT-nät.

  Jag skulle ha jord indragen i hela huset, då hus i Italien inte räknas som isolerande miljö enligt svenska regler (sten- eller klinkergolv i nästan alla rum).
   
 6. M
  mattoys ·
  Om en del blir strömförande med jord så kommer jordfelsbrytaren lösa ut på direkten, finns det ingen jord så löser inte jordfelsbrytaren ut föräns någon tar i den strömförande delen.

  Dubbelisolerade apparater använder som bekant inte jord så där blir det ingen ökad säkerhet.
  På kylskåpet kommer normalt inte åt några elektriskt ledande delar, med undantag av om det är i rostfrittstål. Så ett kylskåp i plast kommer inte får någon ökad säkerhet med jord vid normal användning.

  Varmvattenberedaren däremot brukar ha ytor av metall som man kan komma åt och metallrör som kan leda spänningen till kranar ect om det är metallrör hela vägen. Så här kan det finnas en säkerhetsfördel att ha den ansluten till jord.

  Glöm inte att jordfelsbrytaren skall testas med jämna mellanrum, vanligtvis var 6 månad brukar stå hur ofta man skall göra det på jfb.
   

De senast besvarade frågorna

 1. sladdvinda

  Hej, Om man har en sladdvinda (utomhus) på tex. 25 meter, måste den vara utrullad om man bara tex behöver 5-10 meter?
 2. Dimensioering i båten

  Har hört att det är stor skillnad när man dimensionerar kablar ombord på en båt och i huset. Varför?
 3. ojordad el

  Hej. Har köpt hus i Italien. Det har visat sig att skyddsjord inte är indragen någonstans. De flesta uttagen är dock av jordad typ, men det finns alltså ingen jord inkopplad. Jordfelsbrytare är...

Visa alla frågor