Hej,
När det blir fel på en del elektriska apparater, så kan beröringsbara delar bli spänningssatta. Det kan t.ex. röra sig om höljet på ett elektriskt element eller höljet på en brödrost.
I det svenska elnätet, så är neutralledaren (nollan) ihopkopplad med marken. detta gör att om man tar i t.ex. ett spänningssatt hölje, så kommer strömmen att försöka gå igenom den person som tar i delen för att komma fram till marken (jorden). Detta är naturligtvis livsfarligt.
Därför har man alltid i källare, utomhus m.m. haft krav på skyddsjordade uttag etc.
Skyddsjord innebär nämligen att man kopplar ihop höljet direkt med jorden. Blir höljet spänningssatt, så kommer det att bli en strömrusning så att säkringen (proppen) går direkt. Då blir ju höljet och den felaktiga apparaten spänningslös.
Däremot ansåg man att risken var mindre i vanliga bostadsrum med plastmattor, trägolv etc. och därför behövde man där inte ha skyddsjordade uttag och apparater.
I äldre bostäder ansåg man att denna risk var liten om vi hade trägolv, plastmattor etc. Dock hade man redan då krav på jordade uttag vid diskbänken, som ju också är i direktkontakt med marken (via vattenrören).
Av denna anledning kan man använda ojordade elapparater i rum med ojordade uttag, men de blir givetvis livsfarliga om man byter kontakt så att de kan anslutas i rum med jordade uttag. Dessa rum är som sagt mycket farligare eftersom det är större risk att man vid fel kommer i beröring med spänningssatta delar och sådant som är i kontakt med marken.
Numera är det krav på at alla utttag ska vara jordade och det gör att om du ska använda din Diabildapparat, så kan du byta stickpropp utan att den blir farligare just där, men får inte anslutas i ett rum med stengolv etc.
Ska du vara ordentlig, så byter du ut sladden mot en sladd med tre ledare och ansluter den tredje (gulgröna) ledaren till en skruv som sitter fast direkt i metallhöljet. Genom detta blir apparaten skyddsjordad.
MVH
Bengt